Greva liderilor sindicali sau greva profesorilor?

sâmbătă, 19 noiembrie 2005, 00:00
3 MIN
 Greva liderilor sindicali sau greva profesorilor?

Greva din invatamint tinde sa se transforme intr-un examen al nervilor. Rechemati ieri la cea de-a treia runda de negocieri, de catre reprezentantii Guvernului, liderii de sindicat ai celor patru federatii au plecat si de aceasta data fara sa obtina nimic. Nici protestul a citeva mii bune de cadre didactice – dintre care peste 100 din Iasi – desfasurat ieri la Palatul Parlamentului nu a constituit pentru reprezentantii puterii politice un motiv pentru a face concesii.
Soarta grevei ramine incerta
„S-a vazut in sfirsit ca aceasta greva nu este a liderilor, asa cum afirma premierul Tariceanu, ci a dascalilor”, a spus ieri Violeta Amariei, liderul judetean al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI). In timp ce protestatarii strinsi in piata cereau ieri demisia secretarului de stat in Ministerul Educatiei Paloma Petrescu si cea a presedintelui Basescu, Sectia de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti decidea suspendarea procesului privind legalitatea grevei profesorilor si trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala. Negocierile cu reprezentantii Guvernului au inceput in jurul prinzului si au durat pina seara, in jurul orei 20. „Este revoltator. Nu ne-au dat nimic. Ne invirtim in jurul aceluiasi procent de 8% la indexarea salariilor, care nu rezolva cu nimic problemele, si a ramas acea diferenta de 1,1% din PIB, pina la atingerea totalului de 5%. Nici macar asupra mentinerii titularizarii in invatamint nu s-a discutat, desi aceasta nu tine de bani”, a spus aseara, la iesirea de la negocieri, Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei Sindicatelor Libere „Spiru Haret”. El a adaugat ca soarta grevei ramine incerta, el personal militind pentru continuarea grevei. Marti, biroul federatiilor sindicale se vor intilni pentru a decide daca semneaza sau nu acordul cu Guvernul. „Eu personal cred ca nu ar trebui semnat acordul, indiferent daca se continua sau nu greva”, a spus Isvoranu, adaugind ca acordul e jignitor si nu aduce mai nimic in plus dascalilor.
„Noi nu ne oprim aici. Greva continua si luni, daca guvernantii nu ne indeplinesc macar o parte din cerinte”, a spus ieri Violeta Amariei, liderul FSLI. Ramine de vazut daca profesorii isi mai asuma continuarea grevei, in conditiile in care oferta Guvernului pare de neclintit, iar prelungirea protestului atrage dupa sine pierderi mari salariale in preajma sarbatorilor de iarna si pune in pericol parcurgerea materiei. Avind in vedere ca numarul celor care nu s-au prezentat la ore a scazut in ultimele zile, e de asteptat ca de luni, chiar si in absenta unei decizii oficiale in privinta continuarii grevei, numarul celor ce incep scoala sa fie si mai mare.
Luni se va sti daca universitatile continua protestul
Luni va fi decisa si soarta grevei in invatamintul superior iesean. Cu exceptia Universitatii de Arte „George Enescu” si a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa”, care nu s-au aflat in greva in ultima saptamina, toate celelalte universitati iesene vor decide daca vor continua sau nu protestul. „Luni dimineata, va fi organizat un nou referendum cu toate cadrele didactice”, a declarat conf.dr. Constantin Amihaiesei, liderul de sindicat al Universitatii „Al.I. Cuza”. Mai mult, acesta a adaugat ca exista posibilitatea de a actiona in instanta impotriva Guvernului, care nu respecta legea invatamintului care prevede o crestere de 4%. In plus, sindicatul Universitatii „Cuza” ii are in continuare de partea sa pe studenti, care, in virtutea unui protocol incheiat cu sindicatul, nu au renuntat la greva. (M. RATA, N. AMOISOAEI)

Comentarii