Hotii de buzunare au parasit troleele goale pentru maxi-taxi-urile pline

joi, 20 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Hotii de buzunare au parasit troleele goale pentru maxi-taxi-urile pline

Hotii de buzunare s-au reprofilat. Au parasit troleele si tramvaiele, pentru ca erau goale, si s-au mutat in inghesuiala din maxi-taxi. Si ochii si i-au impartit. Cu unul se uita dupa genti si buzunare si cu celalalt stau chititi pe politisti. Caci, daca vad vreunul, pun repede mina pe celular si isi anunta „colegii” sa dispara rapid din zona. La nivelul Iasului, patru politisti ar trebui sa tina piept la 50 de „suti” care actioneaza in oras. In aceste conditii, ei nu pot sa faca fata plingerilor zilnice ale celor lasati in citeva secunde fara bani sau acte. Politistii sint prea putini, iar prevederile noului Cod de Procedura Penala sint blinde.
Teoretic, cei patru politisti ar trebui sa supravegheze zilnic cei peste 50 de hoti de buzunare care misuna printre noi. Adica, unui politist i-ar reveni o „norma” de 12 hoti. Si este de ajuns ca acestia sa fie impinziti in doua-trei cartiere, ca politistului nu-i mai ramine decit sa astepte pe unde dau acestia lovituri sau sa aiba noroc sa prinda pe vreunul in flagrant. Pentru a lucra mai rapid, hotii s-au specializat. Lucreaza in echipe de doua persoane, in care unul „acopera” iar celalalt „actioneaza”. Acestia vineaza in special maxi-taxi. Se inghesuie si ei la urcare, cind nimeni nu mai este atent la „atingerile” din jur, dupa care isi iau talpasita cu tot cu prada.
Traseele studentesti, cele mai vinate locuri de hoti
Pentru a fi feriti de emotii, hotii si-au facut si un cartel. Si-au facut rost de telefoane mobile ca, in cazul in care observa vreun politist, sa aiba posibilitatea de a-i anunta pe ceilalti sa dispara din timp din zona. „Daca ne ducem in statia din Tirgu Cucu si sintem reperati, in scurt timp, pe traseul Copou – Tudor Vladimirescu sau Copou – CUG, hotii dispar”, a aratat un politist cit de eficienti sint hotii. Cele mai practicate trasee sint cele studentesti, la orele de virf. Aici, „sutii” actioneaza in maxi-taxi la aglomeratie. De multe ori, ei nici nu mai urca in mijlocul de transport in comun. Cum la urcare este inghesuiala, printr-o simpla impingere, victima se urca in maxi-taxi fara portofel, iar hotul ramine cu obiectul furat in statie.
„In maxi-taxi realizarea unui flagrant este imposibila”
Daca in trecut, cind hotii actionau in autobuze, troleibuze si tramvaie, politistii ii puteau urmari din interior, acum acest lucru este practic imposibil. „Daca ne urcam intr-un maxi-taxi aglomerat, ori trebuie sa scoatem legitimatia si sa spunem ca sintem de la Politie, ori trebuie sa platim bilet. Deoarece spatiul este mic si inghesuiala mare, realizarea unui flagrant este imposibila”, ne-a explicat un politist de la Biroul Judiciar cit de greu ii este sa prinda un hot in flagrant, chiar daca acesta ar „opera” sub ochii lui. Dupa ce trece ora de virf, „sutii” se repliaza si isi indreapta atentia catre zonele cu tonete, cum ar fi Alexandru cel Bun sau Tatarasi, dar actioneaza si in pietele agroalimentare din Nicolina si Alexandru cel Bun. Astfel, joaca de-a soarecele si pisica intre patru politisti si peste 50 de hoti continua zilnic prin tot orasul.
„Nu facem decit sa plimbam hotul”
Greutatile cu care se confrunta politistii in prinderea hotilor de buzunare sint diverse. In primul rind, sint prea putini. Patru oameni la un oras intreg. In al doilea rind, sint obligati sa respecte prevederile noului Cod de Procedura Penala. „Daca avem un flagrant dus pina la capat, hotul trebuie prezentat mai intii la procuror, iar, in cazul in care acesta este retinut a doua zi, mergem cu el la instanta. Asta inseamna ca doua zile nu facem altceva decit sa plimbam hotul. Sint cazuri in care la final acesta este lasat in libertate si atunci toata munca noastra se duce de ripa”, s-a plins un politist. Un alt motiv care le permite sutilor sa „zburde” in libertate este lipsa spiritului civic. Nu o data, politistii s-au plins ca oamenii nu vor sa fie martori, conditie obligatorie la un flagrant. Cind s-au marit amenzile date pentru tulburarea linistii publice, de la 2 milioane la 20 milioane, s-a crezut ca sumele ii vor speria pe hoti. „Sperietoarea” nu a avut din pacate decit un efect temporar. Caci hotii au devenit mai inventivi si mai vigilenti.(Catalin STEFANESCU)

Comentarii