Hultanii de pe banii iesenilor

miercuri, 16 iulie 2003, 23:00
5 MIN
 Hultanii de pe banii iesenilor

Un nou scandal financiar bintuie Palatul Roznovanu. Potrivit unui raport intocmit de inspectorii Directiei Generale de Finante, o firma de constructii s-a lafait pe banii publici tragindu-si nejustificat in conturi 4,5 miliarde de lei. „Eroina” noului scandal este firma „GDS Construct”. Contractata in urma cu doi ani sa execute lucrari de reparatie si consolidare la 12 gradinite si licee, firma s-a specializat in umflarea devizelor descarcate la Primarie. In mod curios, acestea erau contrasemnate de functionarii Primariei la foc automat, indiferent de numarul zerourilor trecute in acte. Prin banalele hirtiute, miliardele s-au scurs ca mierea din bugetul de investitii al Primariei in conturile firmei. Intrebat cine se face vinovat de jaful practicat de firma, primarul Constantin Simirad s-a legat de capetele terminale ale afacerii. „Dirigintii de santier trebuiau sa verifice conformitatea sumelor trecute in deviz cu situatia reala a lucrarilor”, i-a scos in fata primarul pe vinovati. Dar nu a luat nici o masura disciplinara, desi raportul a zacut mai bine de o luna pe masa lui.
Firma „GDS Construct”, administrata de Dorin Guzganu, se numara printre „favoritii” unor functionari ai Primariei. Intimplator sau nu, cind veneau devize de „GDS”, indiferent de sumele cerute, de fiecare data actele erau contrasemnate fara discutii. Aceasta situatie a durat doi ani, intre 2001 si 2002, cind firma s-a ocupat de executarea unor lucrari de reparatii si consolidari la 12 scoli, licee si gradinite. Ospatul financiar al firmei a fost insa intrerupt vara trecuta, cind a izbucnit scandalul „afacerea Gradinita”. Ulterior, „GSD Construct” a deschis seria controalelor amanuntite pe fiecare firma implicata in scandal. Raportul intocmit de inspectorii Directiei Generale a Finantelor (DGF) asupra activitatii firmei este unul incendiar.
Prejudiciu de 450 milioane la informatica
„Din compararea bonurilor de consum, ce reflecta materialele incorporate efectiv in lucrare si situatiile de lucrari facturate, au rezultat, ca urmare a facturarii unor valori mai mari decit in bonurile de consum pentru materiale si manopera efectiv achitata pe statele de plata, diferente insumind 4.592.223.989 de lei”, arata raportul. Adica firma a umflat nejustificat devizele la toate cele 12 unitati scolare, creind un prejudiciu de 4,5 miliarde lei. Cea mai neagra „gaura” s-a inregistrat la Gradinita cu program normal nr. 7, din zona Zimbru – Alexandru, de 967 milioane lei. La alte doua gradinite, cheltuielile au fost umflate in fiecare caz cu peste 700 milioane lei. Lista continua cu „gauri” cuprinse intre 100 si 400 milioane lei. Dintre licee, „Informatica” conduce cu un prejudiciu de 450 milioane lei.
Ciment de 2.000 lei/kg facturat la 27.000 lei/kg
Firma „GSD” a actionat cu succes apelind la metoda „umflarea devizului”. Aceasta se putea face in trei feluri. In primul rind puteau fi supraevaluate materialele de constructie. Astfel, cimentul care nu facea mai mult de 2.000 de lei/kg era trecut pe deviz cu valoarea de 27.000 de lei/kg. De asemenea, cantitatile de materiale erau raportate ca fiind mai mari decit in realitate. In sfirsit, in unele cazuri a fost supraevaluata si manopera lucrarii. Un exemplu relevant in acest sens este ignifugarea sarpantei de la Gradinta cu program normal 7, lucrare facturata cu 386 milioane de lei, desi nu valora mai mult de 11 milioane de lei. Concret, pretul a fost umflat de aproape 40 de ori, dupa ce factura a trecut prin trei firme, dintre care doua controlate de Dorin Guzganu. Din suma finala, manopera inscrisa in situatia de plata era de 112 milioane lei. Inspectorii au aratat ca asa ceva este imposibil. „Raportata la salariul mediu brut din luna decembrie 2001, in valoare de 3,7 milioane, manopera corespundea unui volum de munca de 29,95 luni/om, ceea ce nu poate fi admisibil, mai ales in conditiile in care se stie ca ignifugarea s-a facut cu vermorelul sau cu pistolul prin pulverizare”, se arata in raport.
Sechestru pe bunurile firmei
Primarul Constantin Simirad sustine ca devalizarea nu se putea produce fara complicitatea dirigintilor de santier din subordinea sa. „Ei trebuiau sa verifice conformitatea sumelor trecute in deviz cu situatia reala a lucrarilor”, a aratat Simirad. El a precizat ca ii va da in judecata pe dirigintii de santier, pentru a acoperi prejudiciile nerecuperate. In paralel, s-a inceput procedura de executare silita a firmei constructoare. „Am demarat deja procedura de recuperare a celor 4,5 miliarde de lei. Am trimis somatia de plata firmei GDS, iar daca nu se vor conforma in termen de 15 zile voi institui sechestre pe bunurile firmei”, a declarat ieri Verona Chichirau, sefa DFPL. Bunurie sechestrate pot fi apoi vindute prin licitatie publica, actiune prin care se doreste recuperarea prejudiciului.
Guzganu: „Cei din Primarie sint ori prost informati, ori rau intentionati”
In ceea ce-l priveste pe Dorin Guzganu, acesta sustine ca intreaga afacere nu este decit o inscenare pusa la cale de primarul Constantin Simirad. „Cei din Primarie sint ori prost informati, ori rau intentionati. Nu puteam sa produc un prejudiciu de 4,5 miliarde de lei, cind valoarea insumata a contractelor derulate in perioada incriminata era de doua miliarde de lei. Este o gaselnita a primarului Simirad, sa ne puna bete-n roate. Am facut deja o plingere penala pentru abuz in serviciu si pentru obstructionarea activitatii mele. Ni s-a interzis accesul la licitatii pe motiv ca am fi avut datorii catre bugetul local, dar noi platisem tot”, a declarat Guzganu. El nu a precizat insa impotriva cui anume din Primarie a facut plingere, mentionind doar ca vom afla „la timpul potrivit”.
Un nume cunoscut cititorilor „Ziarului de Iasi”
Numele lui Guzganu nu este nou nici pentru inspectorii financiari, nici pentru cititorii „Ziarului de Iasi”. El este fie asociat, fie administrator la mai multe firme implicate in afacerea „Gradinita”, despre care am scris pe larg anul trecut. Activitatea acestei firme ridica mari semne de intrebare in ceea ce priveste prejudiciul real provocat de afacerea „Gradinita”. Astfel, in urma cu sase luni, inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice semnalau un prejudiciu total de circa 3,5 miliarde de lei. La crearea acestui prejudiciu au „contribuit” atit firmele controlate de Guzganu, cit si cele ale omului de afaceri Dumitru Constantinescu, precum si alte firme „prietene” cu functionarii Primariei. Din moment ce noul raport subliniaza un prejudiciu de 4,5 miliarde cauzat de o singura firma a lui Guzganu, este de presupus ca gaura produsa in buzunarul public prin sistemul „Gradinita” este cu mult mai mare decit se estimase initial. (MIhai POPA)

Comentarii