Ia amploare scandalul celor 12 copii intoxicati cu piersici
Amenzi de 340 milioane pentru statiunea fostului vice al judetului

luni, 04 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 <i><u>Ia amploare scandalul celor 12 copii intoxicati cu piersici</i></u><br> Amenzi de 340 milioane pentru statiunea fostului vice al judetului

Prefectura a anuntat masuri dure in scandalul celor 12 copii intoxicati vineri seara la Statiunea de Cercetari Viniviticole (SCVV) de la Breazu. Prefectul Radu Prisacaru a acordat doua „cartonase galbene spre rosii” sefului Directiei de Sanatate Publica, Mihnea Hurmuzache, si directorului Spitalului de Copii, Marin Burlea, pentru modul cum au gestionat criza. Totodata, prefectul a anuntat demararea unui lant de controale la statiunile de cercetare si fermele din judet. Prima luata la puricat a fost SCVV Iasi, condusa de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Mihai Popescu, adica statiunea la care s-au semnalat imbolnavirile. In doua zile, statiunea a fost amendata cu 340 milioane lei. „Imi pare rau ca noul cod al muncii nu a intrat inca in vigoare, pentru ca s-ar fi lasat cu amenzi de pina la un miliard si cu inchisoare de la 1 la 3 ani pentru cei vinovati”, a spus Prisacaru.
Burlea: „Profesional, medicii au actionat impecabil”
Prefectul i-a chemat ieri la ordine pe Hurmuzache si Burlea pentru a da explicatii. Lui Hurmuzache i s-a reprosat faptul ca nu a informat de urgenta Prefectura, iar lui Burlea faptul ca prefectului nu i s-a permis sa discute cu copiii internati. „Am tratat chestiunea din punct de vedere medical. Situatia nu era grava, asa ca nu am considerat necesar sa anunt toti factorii de raspundere din judet. Am informat insa Ministerul Sanatatii”, a explicat Hurmuzache. La rindul sau, Burlea a apreciat ca medicii de la Spitalul de Copii au procedat corect. „Profesional vorbind, medicii au actionat impecabil. Copiilor li s-au facut spalaturi gastrice si au fost tratati corespunzator, majoritatea fiind de altfel externati. Sint probleme in ce priveste comportamentul unora din personal fata de vizitatori, dar nu in privinta actului medical”, a precizat Burlea.
„Un caz de folosire a muncii la negru”
Desi inspectorii DSP nu au facut in acest an nici un control la statiunile de cercetari din judet, prefectul a apreciat ca principala problema nu este reprezentata de aspectele medicale, ci de munca la negru. „Copiii sub 16 ani nu pot fi folositi la munca. Or tocmai acest lucru s-a intimplat. Sint pina si copii de 9 sau 11 ani angajati”, a spus prefectul. Cu toate acestea, Prisacaru nu a gasit nimic de reprosat conducerii ITM, desi nici aceasta institutie nu a facut inspectii in acest an in domeniul agricol. „Am demarat astazi o serie de controale in ferme si statiuni pentru a identifica si alte cazuri de acest gen. La SCVV este, clar, un caz de folosire a muncii la negru”, a spus directorul ITM, George Albulescu.
Conform precizarilor acestuia, la SCVV sint angajati aproximativ 50 de zilieri, peste 20 dintre acestia fiind copii. „Toti sustin ca au incheiat conventii de prestari servicii cu statiunea. Daca pentru adulti acestea ar putea fi valabile, in cazul copiilor este un nonsens. Probabil insa ca, in disperarea in care se afla individul, i-a instruit pe toti”, a spus Albulescu, referindu-se la Mihai Popescu. Inspectorii ITM au aplicat statiunii de cercetare o amenda de 140 milioane lei pentru folosirea muncii la negru. La rindul sau, DSP a aplicat alte doua amenzi, in valoare de 50 milioane lei, pentru starea igienica a grupurilor sanitare din statiune, dupa ce mai aplicase o amenda de 150 milioane pentru conditiile de cazare a zilierilor.
Popescu: „Oamenii intra cu cizmele murdare si fac mizerie”
Contactat telefonic, Mihai Popescu a respins acuzatiile de folosire a muncii la negru. „Conditiile de cazare sint cele care sint, dar si oamenii intra cu cizmele murdare si fac mizerie. In ce priveste munca la negru insa, chiar ii rog pe cei de la ITM sa gaseasca o singura conventie incheiata de copii. Acestia erau veniti la parintii lor si stateau cu ei, dar nu munceau”, a spus Popescu. Acesta a anuntat ca va contesta in instanta amenzile primite de la ITM si DSP. „Am fost sanctionati si ca se munceste peste 8 ore pe zi, adica 10-11 ore. Este ora 17, iar eu sint inca la birou si voi mai fi vreo doua-trei ore. Sintem in agricultura, in plina campanie de lucrari. Pot sa se dea si cu fundul de pamint, ca noi tot vom stropi via, inclusiv simbata si duminica”, a incheiat Popescu. (Alex ZANOAGA)

Comentarii