Un plan interesant al fostului director al CET
Toate serviciile publice iesene grupate intr-o companie mamut

sâmbătă, 26 martie 2005, 00:00
3 MIN
 <i><u>Un plan interesant al fostului director al CET</i></u><br> Toate serviciile publice iesene grupate intr-o companie mamut

Fostul director de la CET, Ion
Mihai, iese la rampa cu un plan despre care spune ca ar putea revolutiona serviciile publice locale. Mai precis, el propune infiintarea unei companii mamut care ar urma sa inglobeze toti furnizori de utilitati din Iasi. „Compania”, cum o numeste Mihai, ar urma sa fie subordonata Consiliului Local si sa gestioneze un buget imens, cifrat la aproximativ 3.300 miliarde lei. Suma rezulta prin insumarea bugetelor din 2004 ale tuturor regiile si societatile aflate in subordinea Consiliului Local. Dupa opinia lui Mihai, in prezent consilier al conducerii CET, aceasta forma de organizare ar conduce la o mai buna coordonare a activitatii furnizorilor de utilitati, la cresterea resurselor financiare si la o mai eficienta distributie a acestora. In acelasi timp, planul cuprinde si ideea ca iesenii sa primeasca o factura unica pentru toate utilitatile, in care sa fie explicat aportul fiecarui tip de serviciu. Contactati de reporterii „Ziarului de Iasi”, sefii regiilor sint rezervati in privinta planului prezentat de Mihai, poate si pentru ca si-ar perde posturile. Primarul Gheorghe Nichita insa nu exclude un astfel de proiect, dar ar vrea sa vada intii un plan detaliat.
Argumente pro si contra
„Prin infiintarea companiei, se poate urmari exact decontarea banilor pentru fiecare activitate. Totodata, se poate urmari care sector este ineficient si sa se aloce fonduri pentru modernizarea acestuia”, a spus Ion Mihai. Sursele principale de finantare ar urma sa fie bugetul statului, bugetul local, capitalul privat, fonduri nerambursabile sau credite bancare, precum si fondurile proprii ale societatilor ce coordoneaza aceste servicii. Compania ar urma sa preia in patrimoniu retelele de distributie ale „Distrigaz” si „Electrica”, o idee mai veche, vehiculata la inceputul anului 2002 de catre primarul Constantin Simirad. „Pretul la energie electrica ar putea scadea cu 1.800 de lei pe kW, diferenta rezultata din chiria pe care «Electrica» o incaseaza pentru distributie”, a precizat Ion Mihai. Specialistii de la „Electrica” cred insa ca o astfel de idee este imposibil de pus in aplicare. „Nu se poate scadea pretul la energie electrica pentru ca acesta este reglementat la nivel national. Pe de alta parte, si preluarea retelelor de distributie este exclusa deoarece societatea noastra se afla in acest moment in plin proces de privatizare”, a declarat Lucian Luca, purtator de cuvint „Electrica”. In plus, acesta a mai spus ca intretinerea retelelor costa mult si ca nu vede cum autoritatile locale ar putea sa sustina astfel de investitii.
Si reprezentantii Distrigaz sint de parere ca ideea oficialului de la CET este dificil de pus in practica. „Consiliul Local poate deveni proprietar pe retelele noastre doar daca le cumpara, ori, nu cred ca o astfel de investitie este posibila”, a spus Marius Alexandrescu, purtator de cuvint al „Distrigaz”. Oficialii celorlalti furnizori de utilitati isi exprima la rindul lor rezerva fata de planul de centralizare, venind cu argumentul ca fiecare tip de serviciu public are particularitati si prioritati diferite si ca o coordonare comuna le-ar putea face mai ineficiente. „Probleme noastre sint foarte complexe si greu de gestionat, mai ales ca in curind vom avea de administrat un plan unic de transport in comun. Nu vad ce ar putea face in plus peste noi o alta structura”, a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvint al RATP.
Modelul se regaseste si in Europa
Directorul RAJAC crede ca ar putea exista o serie de activitati conexe ale regiei care sa intre intr-un plan unic de administrare, dar ca in nici un caz intregul serviciu. Primaria nu a dat inca un verdict in privinta planului. „Sint si lucruri bune, sint si lucruri rele intr-o astfel de administrare. Trebuie sa vad planul in detaliu. Important, cred eu, e sistemul de alocare a resurselor financiare si, mai ales, echipa care lucreaza acolo”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Astfel de companii mamut pentru toate utilitatile nu sint o noutate in Europa, modelul fiind practicat de multe orase din Occident. (Cezar PADURARIU)

Comentarii