Vlasov, pus de PNL printre primii pe liste
BATAIE DE JOC

vineri, 30 iulie 2004, 23:00
5 MIN
 <i><u>Vlasov, pus de PNL printre primii pe liste</i></u><br> BATAIE DE JOC

Se spune ca orice minune tine trei zile. In politica romaneasca, din cauza jocurilor murdare de culise, minunile dureaza ceva mai mult. Dupa ce, timp de trei saptamini, chiar s-a crezut ca liberalii ieseni au inteles cum trebuie concepute listele electorale, ieri situatia s-a schimbat radical. Controversatul avocat Mihai Vlasov va candida din partea PNL pe listele Aliantei DA, in locul istoricului Gheorghe Clivetti. Aceasta inseamna ca liberalul are asigurat cel putin locul cinci pe lista pentru Camera Deputatilor, care, dupa toate probabilitatile, este eligibil. Dar mai inseamna ceva: ca Alianta DA este in pericol de a pierde foarte multi sustinatori la Iasi, intr-un oras in care in general are multe voturi, tocmai din cauza promovarii controversatului Vlasov pe liste, prin manevre ciudate, dupa ce fusese pus la colt. Cum s-a putut intimpla ca zeci de mii de alegatori ieseni sa nu mai aiba o alternativa credibila pentru vot?
Pentru a-si indeplini scopul, de a se pune pe liste prin orice metoda, Mihai Vlasov si-a atras colegii liberali intr-o capcana. Mutind disputa din zona politicului in cea a justitiei, avocatul a speculat in fata conducerii centrale citeva chichite statutare, pentru a-si impune punctul de vedere in dauna filialei, care initial a parut ca nu-l doreste pe liste.
Fenechiu i-a facut cadou locul de deputat
Driblingul avocatesc al lui Vlasov a avut loc la Bucuresti, in cadrul Curtii de Onoare si Arbitraj (COA) a PNL, unde alaltaieri s-a judecat recursul inaintat de Vlasov. Cu doar citeva zile mai inainte, avocatul contestase tot aici modul in care fusese punctat de catre filiala locala. Ierarhia finala din cadrul filialei, pentru listele electorale, a fost alcatuita pe baza unui punctaj ce cuantifica activitatea politica, sustinerea politica, proiectul politic si CV-ul. Curios este faptul ca, desi i-a respins contestatia pe motiv ca filiala este autonoma, COA a sugerat ca unele criterii au fost subevaluate in cazul sau. Este si chichita de care s-a folosit avocatul la recurs. Pentru a rezolva situatia creata ar fi fost nevoie de interventia Delegatiei Permanente a Partidului. In aceste conditii, Relu Fenechiu i-a facut cadou lui Vlasov un loc eligibil.
L-a fortat Fenechiu pe Clivetti?
„Daca s-ar fi implicat Delegatia Permanenta, atunci filiala locala ar fi fost discreditata. In aceste conditii, pentru a nu lasa centrul sa alcatuiasca listele de la Iasi, am avut o discutie cu domnul Clivetti, care a hotarit sa se retraga”, ne-a explicat liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, cum a ajuns Vlasov in locul lui Clivetti. „PNL e prost de democratic ce e!”, ne-a spus Fenechiu. Chestionat in legatura cu reala posibilitate ca numele lui Vlasov sa conduca la o reactie de respingere in rindul iesenilor vizavi de lista Aliantei DA, Fenechiu a precizat ca nu are voie sa judece emotional. „Eu sint obligat sa respect regulile partidului. Am luptat destul”, a conchis liderul liberalilor ieseni.
Clivetti: „E un gest, nu o retragere”
Promovarea lui Vlasov pe locul cinci s-a facut, asadar, cu consimtamintul profesorului Gheorghe Clivetti. Istoricul nu a fost insa de acord cu termenul „retragere”. „Nu a fost o retragere, ci un gest facut pentru binele PNL. E o lasare libera a unui proces politic. Am facut acest gest din initiativa mea”, ne-a declarat Gheorghe Clivetti, care a adaugat ca, in dialogul Centru-Iasi, „Iasul este cel care a pierdut”. Istoricul a subliniat ca regreta foarte mult ca nu va mai fi parlamentar, dar ca decizia sa a fost una dictata de ratiune.
La rindul sau, consilierul judetean Eugen Ticau, si el clasat initial inaintea lui Vlasov (pe locul sase), dar depasit in cele din urma de acesta, a spus ca victoria avocatului „nu i-a cazut prea bine”. Ticau a respins ideea ca ar fost convins sa-i cedeze locul lui Vlasov. „Credeti ca ar fi putut sa ma convinga? Oriciti bani mi-ar fi dat cineva, tot n-ar fi compensat eforturile pe care le-am facut pentru partid”, ne-a mai spus Ticau.
Vesti rele si de la PD
Ca situatia Aliantei DA de la Iasi sa fie si mai tragica, democratii isi bat si ei la rindul lor joc de simpatiile politice a zeci de mii de ieseni. In loc sa promoveze in Parlament oameni de calitate, care pot propune un proiect politic, democratii ieseni au decis sa mizeze din nou pe Adrian Mogos si Dan Constantin Vasiliu. Cei doi ar incepe astfel un al treilea mandat de parlamentar, desi in cei opt ani in care i-au reprezentat pe ieseni in forul legislativ nu au facut nimic pentru judet. In orice caz, primele informatii oficiale despre candidatii PD Iasi le vom afla la inceputul saptaminii viitoare, dupa o decizie finala a conducerii centrale a PD.
In aceste conditii, este de remarcat faptul ca atit liberalii, cit si democratii parca si-au propus sa faca eforturi de a reduce drastic sansele Aliantei DA la ageleri. Cu politicieni compromisi si controversati, are Opozitia sanse de a schimba in bine situatia din Romania? Mai degraba s-ar putea spune ca atit PNL, cit si PD nu urmaresc altceva decit sa inlocuiasca baronii PSD cu proprii baroni, si agendele personale ale pesedistilor cu propriile agende. Totul in cel mai vizibil dispret fata de asteptarile a multor alegatori ieseni.
De ce este controversat Vlasov
1. a fost condamnat pentru trafic de influenta, a stat in puscarie mai bine de un an, dar dupa Revolutie a fost achitat;
2. are multe relatii in lumea interlopa, atit de afaceri, cit si personale;
3. este un impatimit al jocurilor de noroc, laudindu-se cu sumele mari pe care le pierde sau le cistiga in aceste ocazii;
4. a stat la originea separarii Oficiului Registrului Comertului de Camera de Comert, ceea ce a transformat Camera intr-o institutie aproape decorativa, lipsita de fonduri;
5. a initiat si a incurajat scandaluri violente in care au fost agresate verbal sau fizic mai multe persoane;
6. este implicat in procese de calomnie, dupa ce a acuzat fara sa aduca dovezi mai multe persoane de savirsirea unor infractiuni;
7. este aparatorul unor escroci de la care ia sume mari de bani (un exemplu ar fi cazul infractorului Severin Tcaciuc din Suceava, care este dat in urmarire generala prin Interpol);
8. ambitia sa de a candida la fotoliul de primar al Iasului a divizat filiala locala a Partidului National Liberal, ceea ce a dus pina la urma la demisia rectorului Dumitru Oprea si, pe cale de consecinta, la obtinerea unor rezultate sub asteptari la alegerile locale. (Catalin ONOFREI)

Comentarii