Iasul dispune de cel mai performant aparat de depistare a osteoporozei

miercuri, 08 mai 2002, 23:00
3 MIN
 Iasul dispune de cel mai performant aparat de depistare a osteoporozei

Cei aproape opt milioane de romani din zona Moldovei si nu numai pot beneficia de citeva zile de serviciile celui mai nou si performant aparat ce depisteaza osteoporoza in fazele incipiente ale bolii. Este vorba de un osteodensitometru cu raze X, singurul aparat de acest fel din tara ce functioneaza intr-o clinica de spital. Medicii ieseni spun ca un astfel de aparat mai exista la Bucuresti dar intr-un cabinet particular, ceea ce face ca numai cei cu bani sa poata beneficia de serviciile sale.
Acest aparat depisteaza si afectari ale oaselor de pina la 1%
„Avantajul acestui tip de aparat in comparatie cu osteodensitometrul cu ultrasunete este faptul ca da rezultate mult mai exacte si pentru fazele incipiente ale osteoporozei, ce nu pot fi depistate prin alta metoda, iradierea extrem de redusa, echivalenta cu o zi de plaja sau sapte ore de zbor cu avionul. De asemenea, depistindu-se boala in fazele incipiente tratamentul este mult mai ieftin iar pacientul nu ajunge sa mai suporte dureri foarte mari, putind fi chiar vindecat total", ne-a explicat prof. dr. Eusebie Zbranca, seful Clinicii de Endocrinologie de la Spitalul „Sf. Spiridon". Un alt avantaj deosebit al osteodensitometrului cu raze X este acela ca, spre deosebire de celelalte osteodensitometre folosite pina acum, bolnavul sta pe o masa si aparatul ii scaneaza corpul de jur imprejur si nu ca pina acum cind pacientul trebuia mutat in diferite pozitii pentru a i se putea investiga zonele afectate de osteoporoza.
„Aparatul poate depista fazele incipiente ale degradarii oaselor, cind procentul de afectare a acestora abia atinge 1%. Pina la folosirea osteodensitometrelor diagnosticul de osteoporoza se putea pune dupa examene radiologice repetate insa prin aceasta metoda erau depistati acei pacienti care aveau deja distrusa structura osoasa in proportie de 30%, prea tirziu pentru un tratament eficient", a mai spus prof. Zbranca. Aparatul a costat aproximativ 120.000 de dolari si a putut fi achizitionat prin contributia financiara a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa", viitorii medici putind astfel sa se familiarizeze cu aparatura de inalta performanta. Pina acum au beneficiat de investigatii cu acest aparat 27 de pacienti din Iasi dar si din judetele vecine, pe viitor fiind directionati aici toti care au nevoie de tip de analize.
O femeie din patru face osteoporoza
Osteoporoza este o boala a oaselor care se manifesta prin „fragilizarea" oaselor a caror structura devine ca un fagure cu gaurile din ce in ce mai mari. Din acest motiv oasele devin foarte fragile si se pot fractura la cea mai mica lovitura sau soc neinsemnat pentru o persoana sanatoasa.
„Cel mai frecvent sint afectate femeile la menopauza dar pot apare si la alte persoane drept urmare a sensibilitatii unor organisme la anumite medicamente (de exemplu la Cortizon) sau ca reactii secundare a altor afectiuni. Cel mai frecvent afectate de scaderea densitatii sint oasele vertebrelor si colul femural (intre femurul propriu zis si articulatien.r.). Persoanele la care boala afecteaza coloana se incovoiaza din ce in ce mai mult si au dureri mari. Avind in vedere ca boala se manifesta in general pe organisme tarate si la persoane in virsta (peste 50 de ani), daca nu este depistata in faze incipiente poate duce la complicatii de cele mai multe ori fatale", a spus prof. dr. Eusebie Zbranca. Medicii estimeaza ca din cele aproximativ 4 milioane de femei aflate la virsta menopauzei intre 700.000 si un milion au osteoporoza sau un inceput de osteoporoza, faza numita osteopenie, care este mult mai simplu de tratat si care se depisteaza foarte usor cu osteodensitometrul de la Spiridon.
(Cristian DONOSE)

Comentarii