Iasul va fi spionat in amanunt de sateliti din spatiu

luni, 23 august 2004, 23:00
2 MIN
 Iasul va fi spionat in amanunt de sateliti din spatiu

Sefii orasului vor folosi satelitii ca sa afle tot ce misca. Primaria va cumpara, prin licitatie, un sistem de pozitionare globala (GPS), investitie evaluata la aproape 2 miliarde de lei. Aparatura GPS urmeaza sa fie folosita la alcatuirea bazei de date urbane; cu alte cuvinte, o harta tridimensionala a orasului. „Aplicatiile acestei tehnologii sint insa nenumarate, mai ales in ceea ce priveste apararea civila si prevenirea dezastrelor. Vom putea monitoriza cu mare precizie alunecarea versantilor. De asemenea, vom intocmi o harta a zonelor inundabile si vom urmari comportamentul blocurilor marcate cu «bulina»”, a declarat ieri ing. Gheorghe Salceanu, seful serviciului „Baza de date urbane”. La licitatia pentru achizitionarea sistemelor s-au inscris cinci firme, dintre care patru sint din Bucuresti si una din Iasi. „In evaluarea ofertelor nu vom tine seama doar de pretul cerut, ci si de caracteristicile tehnice ale aparaturii”, a subliniat Salceanu. Cistigatorul urmeaza sa fie desemnat la sfirsitul acestei saptamini.
Monitorizarea transportului va costa 2 miliarde de lei
Pe de alta parte, sefii orasului ar putea folosi sistemul GPS pentru a pune la punct un transport in comun de o precizie japoneza. „Am putea monta transmitatoare GPS in toate mijloacele de transport in comun – tramvaie, troleibuze, microbuze. In felul acesta vom cunoaste cu precizie, in orice moment, unde se afla acestea. Practic, abaterile de la traseu vor deveni imposibile, iar operatorii vor fi obligati sa respecte graficul de transport impus de Primarie. Orice incalcare a acestuia va fi semnalizata automat, inregistrata si sanctionata”, a explicat Salceanu. Acesta a precizat ca, in functie de rezultatele monitorizarii, traseele pe care circula in prezent transportatorii ar putea fi „redesenate”, astfel incit sa dispara din oras „punctele fierbinti” in care se creeaza permanent ambuteiaje. Costul monitorizarii transportului s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde de lei.
In statii, calatorii vor sti cit au de asteptat
Urmatorul pas ar insemna alinierea Iasului cu Clujul, Targu-Mures si alte orase mari ale caror locuitori nu pierd vremea prin statii. „Toate statiile de autobuz, tramvai si maxi-taxi vor putea fi prevazute cu afisaje electronice care sa indice timpul ramas pina la sosirea primul mijloc de transport, precum si indicativul acestuia. De asemenea, pe un afisaj cu mai multe cimpuri, s-ar putea citi situatia diferitelor curse. Astfel, cetateanul va sti cit mai are de asteptat si isi va organiza mai bine timpul”, a subliniat Alexandru Salceanu. Panourile electronice vor primi datele prin radio de la un dispecer computerizat. Pretul unui astfel de afisaj este de maximum 300 de euro. Din moment ce in oras exista aproximativ 300 de statii, rezulta ca investitia s-ar cifra la 90.000 de euro, adica aproximativ 3,5 miliarde de lei. Alaturi de cheltuielile de monitorizare si de achizitia statiilor GPS, Primaria ar cheltui in total 7,5 miliarde de lei pentru un transport public care ar trebui sa mearga, cel putin in teorie, ca un ceasornic. (Mihai POPA)

Comentarii