Ieseni, nu ati dori sa cumparati actiuni la Salubris?

vineri, 19 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Ieseni, nu ati dori sa cumparati actiuni la Salubris?

Potul de la regia de salubritate s-a marit. SC „Salubris” a devenit operator de salubritate de categoria I, fiind a treia societate din tara si prima din Moldova care a fost omologata la aceasta clasa. Pe acest fundal, ieri au avut loc discutii aprinse la Palatul Roznovanu, intre politicieni si oamenii de afaceri locali, pe marginea privatizarii de la „Salubris”. Practic, planul de privatizare propus de Primarie a fost atacat din toate partile. „Societatea a fost subevaluata, iar iesenii vor iesi in pierdere”, a subliniat consilierul judetean PSD Gheorghe Plesu. „Ar trebui ca orice om de afaceri sa poata participa la privatizare”, a declarat la rindul sau Constantin Comanescu, seful REMAT. Responsabilii din Primarie au promis ca vor revizui planurile de privatizare ale „Salubris”. Initial, s-a avansat ideea ca salariatii „Salubris” sa devina actionari. Cea mai interesanta propunere de la dezbaterea publica de ieri a fost ca iesenii sa devina actionari la „Salubris”.
Varianta Primariei
In deschiderea dezbaterii publice, seful „Salubris” a anuntat ca a fost licentiat ca operator de salubritate clasa I. „A fost mai rau ca la examenul de stat: o comisie formata din reprezentanti ai sindicatelor, Guvernului si alte autoritati nationale m-a intors pe toate partile. In cele din urma, am primit avizul lor. Aceasta recunoastere ne va permite sa participam la licitatii organizate in afara municipiului, deci «Salubris» s-ar putea extinde si in alte orase”, a declarat Zeciu. In continuare, a fost prezentat planul de privatizare al societatii, aminat deja de doua ori in Consiliul Local, datorita opozitiei liberalilor. Acestia i-au acuzat pe sefii orasului ca vor sa dea „Salubris” pe mina unor persoane din anturajul PSD. Practic, planul initial de privatizare propune vinzarea a 49% dintre actiunile societatii catre asociatia salariatilor de la „Salubris” (PAS). Acestia ar urma sa plateasca circa 12 miliarde de lei, esalonati pe o perioada de 5 ani. Consilierul judetean PSD Gheorghe Plesu a atacat atit dreptul de preemptiune al angajatilor, cit si modalitatea de evaluare a societatii. „«Salubris» a fost subevaluata, iar actiunile costa prea putin. Din cauza pretului mic, vom avea de pierdut in cazul aparitiei unui investitor strategic”, a subliniat Plesu. „Scopul acestei privatizari nu este sa facem rost de bani, ci pentru a responsabiliza un operator”, a replicat viceprimarul Nichita.
Dezbateri aprinse pe pretul unei actiuni
Alte „sageti” au venit din partea liberalilor, care au argumentat ca PAS plateste prea putin pentru actiunile cumparate: astfel, o actiune din pachetul minoritar de 49% costa circa 250.000 de lei, iar o actiune similara din pachetul de 51% circa 430.000 de lei. „Nu mi se pare normal ca PAS sa cumpere la jumatate de pret”, a subliniat consilierul Radu Prisacaru. In replica, viceprimarul Gheorghe Nichita a aratat ca pretul reflecta „seriozitatea” investitorului. „Explicatia pleaca de la riscurile pe care le prezinta fiecare investitor. Pretul este un criteriu de selectie al acestora”, a explicat Nichita. La rindul sau, consilierul PRM a precizat ca si avantajele pentru investitori sint inegale. „Este normal ca pachetul minoritar sa fie mai ieftin, pentru ca nu-ti da nici o putere de decizie”, a spus Neculau. Pe de alta parte, consilierii Actiunii Populare (AP) au venit cu propria varianta de privatizare a „Salubris”. „In prezent, actionarul unic al societatii nu este Consiliul Local (CL – n.red.), ci municipiul Iasi, ca persoana juridica de drept public. Prin urmare, beneficiarii acestei privatizari ar trebui sa fie comunitatea locala. Astfel, orice persoana fizica sau societate privata din Iasi ar trebui sa cumpere actiuni, in urma unei subscriptii publice. CL ar trebui sa-si pastreze un stoc de circa 20% din actiuni”, a aratat consilierul AP Dragos Rotaru.
Intilnirea s-a incheiat in coada de peste
Oamenii de afaceri prezenti in sala au profitat de ocazie pentru a inainta propuneri de colaborare catre „Salubris”. „Am investit pina acum 5 milioane de dolari in tehnologia de recuperare a deseurilor. In alte tari, salubritatea inseamna in proportie de 80% recuperarea gunoaielor, si abia in al doilea rind colectarea lor. Un parteneriat cu «Salubris» este logic si necesar”, a subliniat Constantin Comanescu, patronul REMAT. „Ne-am adunat aici pentru a privatiza «Salubris», nu pentru a discuta propuneri de afaceri”, a replicat scurt Constantin Neculau. Discutiile au continuat in contradictoriu timp de doua ore. Liberalii au plecat cu aceleasi concluzii cu care au venit. „Juristii Primariei si ai SC «Salubris» SA nu au putut demonstra faptul ca exista o ?ncadrare juridica pentru metoda de privatizare propusa de ei”, a subliniat Radu Prisacau. Pe de alta parte, Primaria a promis ca va studia problema. „Juristii Primariei vor analiza si propunerile avansate in cadrul dezbaterii, in sensul cooptarii unor investitori pentru achizitionarea pachetului minoritar, precum si modificarea procentului de actiuni scos la vinzare”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei si unul dintre autorii planului initial de privatizare. (Mihai POPA)

Comentarii