Iesenii vor fi supravegheati cu camere video

marți, 22 iulie 2003, 23:00
2 MIN
 Iesenii vor fi supravegheati cu camere video

Toti cei 350.000 de ieseni ar putea juca in urmatoarea serie a Big Brother. Scenariul este unul pur teoretic. Insa, intr-adevar, toti iesenii ar putea fi supravegheati cu camere de luat vederi 24 de ore din 24, insa numai pe strada. Si asta pentru ca Primaria Iasi are in vedere montarea de camere video in oras, in intersectiile aglomerate si pe strazile intunecate. Aceasta manevra, cred sefii orasului, ar spori siguranta atit pe sosele, cit si in cartiere. Astfel, in cazul unui accident rutier sau in cazul tulburarii linistii publice, cei implicati ar fi foarte usor identificati cu ajutorul acestor aparate. Modelul va fi aplicat in citeva saptamini la Roman.
Camere de luat vederi in locul gardienilor
Viceprimarul Gheorghe Nichita a spus ca initiativa municipalitatii din Roman reprezinta o solutie valabila. „Vom efectua o analiza a costurilor si beneficiilor acestui sistem, urmind ca in viitorul apropiat sa discutam la nivel local punerea lui in practica. Numai sub raportul costului, sistemul ar fi mult mai ieftin decit supravegherea unei zone cu gardieni publici”, a declarat viceprimarul Gheorghe Nichita. Acesta nu a precizat in ce zone ar urma sa fie instalate camere de luat vederi.
Sistemul de supraveghere video a fost initiat deja la Roman. Primaria locala a achizitionat doua camere de luat vederi care vor supraveghea modul in care cetatenii orasului utilizeaza pubelele pentru colectarea gunoiului menajer. „Vom mai achizitiona inca 7 astfel de camere video. Pentru inceput, vor fi supravegheate doar pubelele de gunoi, dar avem in vedere si folosirea camerelor video pentru supravegherea zonelor intunecoase, in care riscul comiterii de infractiuni este mai mare”, a declarat primarul din Roman, Dan Ioan Carpusor.
In Polonia se practica in toata tara acest sistem
Practic, sistemul de supraveghere consta intr-o camera de luat vederi care inregistreaza pe suport magnetic imagini din zona supravegheata. La fiecare 24 de ore, CD-ul este inlocuit, iar inregistrarea este vizualizata pe un calculator. Sistemul permite marirea imaginii pina la identificarea persoanei surprinse. Camerele video sint instalate in apartamentele cetatenilor invecinati cu zona care trebuie supravegheata, pentru ca pe strada ar fi distruse. Costul unui astfel de sistem se ridica la aproximativ 50 milioane lei. „In Polonia se folosesc pe scara larga astfel de sisteme. Se incheie o conventie cu cetateanul respectiv, prin care acesta accepta montarea camerei video in apartamentul propriu. In acest fel, camerele sint protejate de eventuale acte de vandalism, iar supravegherea ramine suficient de discreta”, a spus Carpusor.
Un sistem similar de supraveghere video a fost aplicat in cazul unei intersectii situate la intrarea in Focsani, pe Drumul European 85. In sensul giratoriu de la intrarea in oras au fost instalate mai multe camere video care supravegheaza 24 de ore din 24 circulatia. Si la Bacau exista asa ceva. „O astfel de camera video a fost instalata si la noi, pentru monitorizarea circulatiei. Sint unele zone din oras, foarte aglomerate, in care supravegherea video este indispensabila”, a precizat directorul general al Primariei Bacau, Ion Butucaru. (A.Z., M.P.)

Comentarii