In birourile sefilor Iasului, calculatorul are rol de mobila

luni, 03 iunie 2002, 23:00
4 MIN
 In birourile sefilor Iasului, calculatorul are rol de mobila

Prefectul Corneliu Rusu Banu sustine cu mindrie ca prima lucrare de licenta realizata cu sprijinul calculatorului in Iasi a fost lucrarea lui. "Era o lucrare frumoasa, cu grafice si tabele, la realizarea careia calculatorul m-a ajutat enorm. Era ceva pe atunci sa stii sa utilizezi un calculator cit un dulap", a spus prefectul. De la ultima intilnire a prefectului cu calculatoarele au trecut insa 20 de ani, timp in care Rusu Banu a stiut doar de existenta lor, fara sa le si foloseasca.
"Mai bine il dau cuiva care stie"
Calculatorul instalat in birou de fostul prefect Florin Vitan a fost mutat intre timp in anticamera, fiind utilizat de sefa de cabinet a prefectului. "Ca prefect, nu am avut cind sa mai reinvat sa lucrez cu calculatoarele. Nu am avut timp la dispozitie si, decit sa tin in birou un calculator pe post de mobilier, mai bine il dau unui subordonat care stie deja la ce sa il foloseasca", a opinat prefectul.
Mina dreapta a lui Rusu Banu, subprefectul Valentin Soroceanu, este la rindul sau la fel de novice in utilizarea calculatoarelor. Soroceanu a recunoscut transant ca nu are nici o treaba cu tehnica informatica de virf. "De citiva ani imi spun ca o sa invat sa folosesc un calculator. Nu am reusit deocamdata sa-mi gasesc timp, dar inca mai sper", a spus subprefectul.
Secretarul Prefecturii, singurul "calculatorist"
Singurul sef din administratia judeteana care se foloseste curent de calculator este secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte. Biroul sau este singurul pe care troneaza un Pentium II, dotat cu imprimanta si boxe audio. Leonte s-a intilnit prima data cu un calculator in urma cu 10 ani, ca sef al Politiei Rutiere. "Era un «286», cu monitor alb-negru si hard-disk de 40 Mb, pe care rulam un program de evidenta a soferilor si automobilelor. Mi-am cumparat primul calculator in 1995 si, de atunci, l-am folosit in mod obisnuit", a precizat Leonte. Secretarul Prefecturii a invatat de oriunde se putea cite putin. FoxPro si Word Perfect a invatat pe cind era politist. De la Word Perfect a trecut la Microsoft Word si Excel. Fiica lui Leonte, Ingrid, i-a demonstrat ca se poate folosi un calculator si in realizarea unor lucrari de grafica.
La CJ, e-mail-urile sefilor sint scoase la imprimanta
In Consiliul Judetean, informatizarea este un adevarat cuvint de ordine. Conducerea CJ a aplicat din plin principiul "un calculator pe fiecare birou", dar numai in cazul subordonatilor. Nici unul dintre sefii CJ nu si-a dotat biroul cu un calculator. E-mail-urile primite pe adresa lor sint scoase la imprimanta si puse in mapa de lucru curenta. Pentru rezolvarea problemelor curente, telefonul si hirtia au ramas la putere. Nici secretarul CJ, Ion Serbina, nu este un adept al calculatoarelor. "Pe vremea mea nu erau la moda calculatoarele, si nu o sa ma apuc sa invat sa lucrez pe ele la 58 de ani. Oricum, stiu sa ma folosesc de angajatii care se pricep sa le utilizeze. E suficient", considera Serbina.
"Stiu sa-l deschid"
Nici vicepresedintele CJ Mihai Popescu nu exceleaza in operarea pe calculator. Popescu a avut in fata pentru prima oara un calculator la inceputul anilor ’90, fara a urma insa vreodata un curs de specializare. "Stiu sa fac viticultura, stiu ceva administratie, nu si calculatoare. Stiu sa-l deschid, sa redactez un text si cam atit. Ce stiu, am invatat din mers. Autodidact", a explicat Popescu. Colegul sau, vicepresedintele Nicolae Ivanciu, este insa un adept hotarit al utilizarii calculatorului in administratie. Pentru a nu ramine in urma cu ultimele noutati in domeniu, el a urmat la inceputul acestui an un curs de utilizare a sistemului de operare Windows. "Calculatoarele reprezinta singura noastra sansa. Traim intr-o lume in care oriunde mergi dai de un calculator. Nu vreau sa fiu la mina unui functionar mai priceput atunci cind imi trebuie o situatie sau un raport", a incheiat Ivanciu.
Simirad: "Daca se strica un calculator, il dau pe al meu"
Pentru majoritatea sefilor din Primarie, calculatorul este un obiect de decor in birourile lor. Insusi primarul Constantin Simirad a spus ca foloseste computerul din cabinetul sau doar pentru a-si verifica e-mail-ul si, din cind cind, pentru a mai consulta unele fisiere din reteaua Primariei. Seful orasului a adaugat ca are putin timp pentru utilizarea calculatorului si stie sa-l foloseasca, dar nu este un expert in tehnica de calcul. "Daca se strica un calculator in vreun alt birou, oricind il voi da pe cel de la mine ca sa-l inlocuiasca", a declarat Simirad.
Tamara Cudelcu, sefa Directiei Economice, stie cum arata un calculator, stie sa-l deschida sau sa-l inchida, insa nu cunoaste prea bine procedura de salvare a unui fisier. "Nu pot sa va spun pe de rost cum se face acest lucru", a spus Cudelcu. Pentru Violeta Ionescu, sefa Directiei de Audit, felul in care se salveaza un fisier "depinde". "In munca de control pe care o fac, calculatorul nu are o prea mare importanta. Mi-ar placea sa stiu mai multe despre utilizarea computerului, dar nu am prea mult timp la dispozitie". Dorinel Zeciu, seful Directiei de Salubritate, a recunosct ca daca miine ar da concurs pentru post, ar cadea la proba cunostintelor PC, desi are cunostinte de utilizare a editorului de texte Microsoft Word. In prezent, face cursuri pentru insusirea programului de contabilitate "Ciel". Dintre toti directorii Primariei, Letitia Palaga, sefa Directiei de Patrimoniu, are atit cunostinte de Microsoft Word, cit si de Excel, fiind convinsa ca ar reusi la concursul pentru un post in afara Primariei. (A.Z., B.P.)

Comentarii