In fiecare zi, 50 de femei din Iasi fac avort

duminică, 08 mai 2005, 23:00
6 MIN
 In fiecare zi, 50 de femei din Iasi fac avort

12.000 de avorturi in Iasi, anul trecut

?n 1989, ?n Romania, peste 650 femei au murit intr-un an prin avort provocat. Anual, zeci de mii ramineau mutilate fizic si psihic. In decembrie 1989, una dintre primele cerinte sociale dupa caderea regimului Ceausescu a fost liberalizarea avortului. Insa, chiar si dupa Revolutie, cind in Romania au aparut diverse metode de contraceptie si femeile au avut acces liber la ele, tara noastra a ramas in top in Europa la capitolul chiuretaje. Date oficiale de la Institutul National pentru Statistica arata ca, in Romania, in anul 1990, s-au facut un milion de chiuretaje, iar in 2002 aproape un sfert de milion. In judetul Iasi, in 2004 s-au inregistrat aproape 7.000 de avorturi, asa cum arata statisticile oficiale. Neoficial insa, se discuta de o cifra de aproximativ 12.000 de avorturi. Asta deoarece multe dintre cabinetele private nu raporteaza toate avorturile. In medie, zlinic se fac 30 de avorturi la cabinetele din maternitatile iesene si inca 20 la cabinetele private. Calculele sint simple: la cinci zile lucratoare pe saptamina, 12.000 de avorturi pe an, adica, mai mult de un avort la un nou-nascut. Daca luam in consideratie datele de la nivel national, deja la o medie de 40 de avorturi pe zi se depaseste media nationala.
La 15 ani, la primul avort ca i-a fost rusine sa intrebe la farmacie
Cele mai multe dintre iesencele care apeleaza la chiuretaje pentru a scapa de o sarcina nedorita au virste intre 18 si 30 de ani, spun medicii. Cel mult 10% dintre pacientele care fac un avort au virste intre 15 si 18 ani. «Prietenul meu nu a vrut sa foloseasca un prezervativ». Sau: «Ne-am pazit, el a spus ca stie ce trebuie sa faca». Sau: «Mi-a fost rusine sa cumpar anticonceptionale. Si nici nu stiam pe cine sa intreb». Cam acestea ar fi motivele pe care le invoca adolescentele care ajung pentru prima oara la chiuretaj”, spune conf. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda” Iasi. Cu citeva zile in urma, pe holul de asteptare din fata cabinetului de chiuretaje a Maternitatii „Cuza Voda”, o tinara de cel mult 16 ani, cu miini tremurinde si privirea speriata, astepta sa-i vina rindul. „E prima oara cind vine. E foarte speriata, dar o sa-si revina. Sora ei mai mare a convins-o ca in clasa a X-a, la liceu, numai copilul nu-ti lipseste. Lasa, draga, ca nu esti prima si nici ultima in situatia asta”, incearca Mihaela, o fata de 21 de ani, sa o linisteasca pe pustoaica.
Cauzele principale: lipsa banilor si instabilitatea vietii
Mihaela e deja la al treilea avort. Dintr-un judet al Moldovei, studenta la o facultate din Iasi, tinara isi promite dupa fiecare chiuretaj ca nu va mai ajunge in aceeasi situatie. „Nu o sa mi se intimple chiar mie. Asa mi-am spus prima data, la 17 ani. Doctorul mi-a spus apoi sa iau pilule. Am luat o luna, dar dupa aceea n-am mai avut bani si am renuntat. Oricum, e mai scump sa iei pilule un an intreg decit sa faci un chiuretaj”, spune
Mihaela, care munceste pentru a se intretine la studii si nu si-ar permite sa creasca un copil. Asa ca n-are de ales si, iat-o acum, pentru a treia oara la rind, la cabinetul Maternitatii „Cuza Voda”. Speriate, resemnate sau impacate cu ideea ca nu fac decit sa „scape” de un necaz, zeci de iesence asteapta zlinic sa ajunga pe masa de chiuretaj a spitalelor sau cabinetelor private.
De altfel, spun medicii, la categoria 18-30 de ani, motivele avorturilor sint in special financiare. Contraceptia e mai scumpa decit avortul: ca sa iei pilule un an intreg trebuie sa scoti din buzunar de la 1 la 2,4 milioane lei, pe cind un avort costa cel mult 500.000 lei. Altele sint nevoite sa renunte la sarcina din cauza instabilitatii familiale. „Aici se incadreaza femeile necasatorite, cele care au ramas accidental insarcinate sau care se afla inaintea unui divort. Un alt factor este situatia sociala. Persoana in cauza fie nu are serviciu, fie isi poate pierde locul de munca. Tot mai frecvent ?ntilnim femei care se pling ca le dau afara patronii daca ramin insarcinate”, spune dr. Onofriescu.
Avortul, raspindit si la femeile educate si cu bani
Dar, apreciaza unii medici, in ciuda problemelor sociale si economice, avortul ca metoda de contraceptie este de fapt o problema de cultura sau educatie. „Apeleaza la avort nu numai femeile fara studii sau adolescentele care nu au avut cu cine discuta aceasta problema. Sint si femei cu studii, care ar avea bani pentru anticonceptionale. Dar, pur si simplu ignora problema. Majoritatea sint femei singure, care au relatii ocazionale si care nu vor sa-si mai bata capul si cu problema contraceptiei atit timp cit pot face oricind un avort care le scapa usor de o sarcina nedorita. Cel mai dificil este sa faci primul chiuretaj. Daca nu apar probleme dupa acesta, la urmatoarele iti e din ce in ce mai usor. Mai ales ca in zilele noastre chiuretajele se fac in conditii din ce in ce mai sigure”, apreciaza conf.dr. Stefan Butureanu, director adjunct al Maternitatii „Elena Doamna” Iasi.
In Romania nu exista campanii de blamare a avortului
Medicii subliniaza ca, pe linga factorul social si economic, educatia si mentalitatea reprezinta una dintre cauzele principale ale numarului mare de avorturi inregistrate in Romania: „Exista idei preconcepute care circula: ca anticonceptionalele ingrasa sau provoaca cancer de sin. Sau ca steriletul rugineste. Mai avem mult de luptat pentru a invinge mentalitatile. Daca statul s-ar implica mai mult, daca s-ar face mai multa educatie sexuala in scoli si anticonceptionalele s-ar da macar compensat, atunci numarul de avorturi ar scadea”, adauga dr. Butureanu. In plus, nu trebuie uitat faptul ca in Romania, chiar daca Biserica interzice avortul, nu au existat niciodata demonstratii impotriva acestuia, discutii legate de aceasta problema, nu au fost medici si cabinete de specialitate blamate de cei care nu accepta ideea. Liberalizarea avorturilor dupa ’89 ne-a dus parca in cealalta extrema: daca inainte de ’89, femeile care faceau un avort riscau puscaria, acum chiuretajul pentru a scapa de o sarcina nedorita a devenit ceva atit de normal, incit nimeni nu-si mai face probleme nici pentru zecile de vieti aruncate la cos zi de zi, nici pentru consecintele dramatice pe care le poate suporta femeia in urma acestei interventii. (Simona RELEA)
Sterilitatea, cea mai grava consecinta a avortului
Desi este o solutie extrema, avortul este practicat pe banda rulanta, iar acest lucru se intimpla intr-o epoca in care exista nenumarate metode contraceptive alternative si nedureroase. Dr. Mircea Onofriescu explica modalitatile de a intrerupe o sarcina: „Exista procedura medicamentoasa, prin care i se administreaza gravidei medicamente pe cale orala, intramusculara, intravenoasa, intravaginala sau intracervicala. A doua modalitate este chiuretajul care se poate face doar pina la 14 saptamini. O alta metoda eficace pentru sarcinile mici este chiuretajul prin aspiratie. Pentru avorturi de trimestrul doi se poate recurge si la mica cezariana. O interventie normala dureaza aproximativ 10 minute (chirurgicala sau prin aspiratie). Anestezia nu este generala, ci intravenoasa de scurta durata”. Dar, adauga dr. Onofriescu, ceea ce nu stiu multe dintre femeile care vor sa faca avort este riscul la care se expun. In urma unei avort, intotdeauna exista posibilitatea aparitiei unei infectii, care poate determina obstructia trompelor uterine, si deci sterilitate. Apoi exista riscul unei perforari a uterului si riscul hemoragiei. Hemoragiile trenante releva faptul ca au ramas resturi placentare si impun un nou chiuretaj. „Unele femei ramin sterile chiar dupa efectuarea primului avort. Am avut paciente care dupa un avort efectuat la tinerete au avut nevoie de multe tratamente de sterilitate pentru a avea un copil. Si unele nu au mai putut obtine sarcini nici prin fertilizare in vitro. Bineinteles, in zilele noastre chiuretajele se fac in siguranta mult mai mare. Dar, cu toate acestea, ca orice interventie, chiuretajul nu este lipsit de riscuri si de aceea femeile trebuie sa stie la ce se expun”, a incheiat dr. Onofriescu. (S.R.)
Avortul la virste mici poate cauza traume psihice
Un avort nu inseamna numai riscuri fizice, ci poate cauza si probleme psihice: de la aparitia unei depresii si chiar pina la psihoza. Medicii spun insa ca fiecare femeie reactioneaza diferit. „Fiecare om reactioneaza diferit la evenimentele din viata lui. Pentru o femeie care a trecut usor peste primul avort, celelalte i se vor parea ceva obisnuit. Dar sint si foarte multe cazuri in care femeile pot fi foarte afectate dupa un avort. Acesta reprezinta totusi o trauma si atunci apar depresiile, sau chiar psihozele. Iar traumele pot fi cu atit mai puternice daca primul avort are loc la o virsta mica, la virsta adolescentei”, a spus dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru in cadrul Policlinicii nr. 1. (S.R.)

Comentarii