In "Tudor" a fost descoperita o fabrica de adeverinte medicale false

vineri, 21 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 In "Tudor" a fost descoperita o fabrica de adeverinte medicale false

Ca urmare a unor informatii potrivit carora la dispensarul din campusul "Tudor Vladimirescu" se fabrica adeverinte medicale false, politistii au verificat toate actele medicale depuse de studenti pe la decanate. Astfel, ei au gasit 40 de adeverinte medicale false, toate semnate de catre Cristina Suru. Ea este asistenta medicala la Dispensarul Policlinic Studentesc din complexul "Tudor Vladimirescu". Cu ajutorul adeverintelor falsificate, studentii aflati in situatia de exmatriculare scapau de plata taxelor de reinmatriculare, prejudiciind astfel UTI. Examinind actele descoperite, politistii au aratat mecanismul prin care asistenta ii "rezolva" pe studenti. "Cristina Suru a realizat aceste adeverinte cu ajutorul unei parafe a medicului «Iulian Sima», de pe care era insa sters numarul de identificare al medicului", ne-a declarat subcomisarul Marian Filimon, seful Biroului pentru centrul Universitar din cadrul Politiei Municipiului Iasi.
Stampila cumparata cu 50 de marci germane
Oricit l-au cautat in Iasi pe medicul "Iulian Sima", politistii nu i-au dat de urma. "Presupunem ca medicul Sima este din alt oras, insa nu excludem nici posibilitatea ca parafa sa fi fost falsificata. Nici cealalta stampila aplicata pe adeverinte nu era in regula, pentru ca aceasta reprezenta doar viza Dispensarului care se aplica la adeverinte intocmite in alte unitati spitalicesti. Stampila ar fi trebuit sa fie rotunda cu insemnele unitatii emitente, insa era o stampila dreptunghiulara", a mai spus subcomisarul Marian Filimon. Cristina Suru a fost audiata ieri de politisti si a fost prezentata procurorilor Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi. In cadrul audierilor, asistenta a spus ca a cumparat de la o persoana necunoscuta parafa medicului Sima, pentru 50 de marci germane. Aceasta se intimpla in noiembrie 2001, iar acea persoana i-ar fi spus ca a gasit parafa in apropierea statiei de Salvare. Cristina Suru a recunoscut ca, in perioada noiembrie 2001 – iulie 2002, a intocmit mai multe adeverinte si de la fiecare student "rezolvat" a primit 400.000 – 500.000 de lei.
15,3 milioane lei taxa de reinmatriculare
Politistii au stabilit ca, pentru fiecare student care intentiona sa-si amine anul pe motive medicale, asistenta Cristina Suru a intocmit cite trei adeverinte medicale pe perioade diferite, fiecare cu cite 20 de zile de scutire medicala. In acest fel, studentul totaliza un numar de 60 de zile de tratament, intr-un an universitar. Odata ajuns in acest punct, studentul putea cere aminarea anului pe motive medicale. Fara aceste adeverinte, studentul risca sa fie exmatriculat sau era reinmatriculat in noul an universitar numai dupa plata unei taxe de 15,3 milioane de lei. Astfel, politistii au calculat un prejudiciu de 208 milioane de lei adus Universitatii Tehnice de catre 14 studenti si asistenta medicala. Acest prejudiciu reprezinta subventia acordata de Ministerul Educatiei si Cercetarii catre UTI, care, la rindul sau, a fost acordata celor 14 studenti.
Ancheta se extinde si la celelalte universitati
"Vom discuta problema celor 14 studenti intr-o sedinta a biroului senatului Universitatii. Daca vor fi gasiti vinovati, studentii vor trebui sa suporte diferenta de cost pentru un student care ocupa un loc cu taxa si, in plus, vom stabili si citeva masuri disciplinare", ne-a declarat Mihai Cretu, rectorul Universitatii Tehnice. Politistii au verificat in toate facultatile din cadrul UTI adeverintele medicale depuse in anul universitar 2001 – 2002, pentru a-i descoperi pe toti studentii care au apelat la "dr. Sima". Ei spun ca urmeaza sa efectueze controale cu privire la acest aspect si in celelalte universitati din Iasi. (Radu BURLACU, Catalin STEFANESCU)

Comentarii