In scandalul adoptiilor Serbina da vina pe fundatii

marți, 30 octombrie 2001, 00:00
3 MIN
 In scandalul adoptiilor Serbina da vina pe fundatii

Verdictul adoptiilor internationale de la Iasi, dat ieri, nu mai lasa loc nici unui dubiu. Pentru 57 de copii infiati de mai bine de sase luni nu a ajuns nici un raport postadoptie la Directia pentru Protectia Copilului (DPC) Iasi, de unde au plecat orfanii. Directia de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) si instanta va hotari cine sint vinovatii: "Sint 17 fundatii pe care le vom actiona in justitie, sub acuzatia ca nu au trimis, in termen de sase luni de la perfectarea adoptiei, rapoarte. Vom trimite toate informatiile legate de adoptii la DCCO pentru a se lamuri daca orfanii au ajuns la familii sau nu", a declarat Ioan Serbina, presedintele Comisiei pentru Protectia Copilului (CPC) Iasi. Lipsa rapoartelor a dus la implozia CPC, care isi va da in judecata unul dintre propriii membri. In cauza este Virgil Mihaila, presedintele Fundatiei "Iosif", restanta cu 7 rapoarte postadoptie.
"Nu am de gind sa negociez cu nimeni. «Iosif» va fi data in judecata oricum", a punctat Serbina in meciul cu fundatiile.
Serbina spune ca s-a saturat sa spere in bunavointa CRA
Scandalul adoptiilor s-a transformat intr-o disputa pe marginea competentelor pe care le au organismele implicate in adoptii. Desi comunicatul CPC dat ieri admite ca, "in perioada 1998-2000, secretariatul CRA a functionat defectuos, provocind suspiciuni, consideram ca nu se poate trage concluzia disparitiei copiilor, ci doar disfunctionalitatea in relatiile CRA cu ONG-urile", se mai mentioneaza in comunicat. In consecinta, "ONG-urile care nu vor prezenta direct rapoartele postadoptie vor fi actionate in instanta, chiar daca prin actiunile respective ne depasim competentele", se precizeaza in comunicatul dat de CPC. Conform legii, rapoartele trebuie trimise de catre fundatii la CRA, si nu la DPC, cum cere Serbina. Acesta s-a saturat sa spere in bunavointa CRA: "A fost o neglijenta crasa a Comitetului. Nu mai am nici un fel de emotii in ce priveste gasirea rapoartelor, pentru ca le voi cauta pina si in tarile in care au ajuns copiii. Judecatorul va hotari daca mi-am depasit competentele. Eu nu denigrez fundatiile, ci le acuz ca nu au trimis rapoarte", a infierat Serbina.
Una din fundatiile acuzate are reprezentant in Comisia pentru Protectia Copilului
Teatrul acuzatiilor a fost conferinta de presa organizata ieri la DPC. Culmea tupeului a fost atinsa de chiar unul dintre acuzati, in acelasi timp membru al CPC. Cel vizat, presedintele Fundatiei "Iosif", Virgil Mihaila, si-a dat semnatura pe comunicatul CPC in care "Iosif" figureaza cu 7 rapoarte restante. Dupa conferinta, Mihaila si-a amintit ca este seful unei fundatii: "Toate rapoartele sint trimise la CRA din tarile unde au ajuns copiii. Eu chiar nu cred ca CRA este obligata prin lege sa trimita rapoartele DPC-ului". Replica lui Serbina nu a intirziat: "Mihaila a fost si el la conferinta, ar fi trebuit sa reactioneze daca se stia in regula. Daca el nu s-a aratat stresat, o sa-l stresam noi", a declarat seful CPC.
CPC ar trebui sa dea in judecata si DPC
Procesul fundatiilor, daca va fi unul, va fi lung si incurcat. "Nu exista nicaieri in lege specificarea unui termen de trimitere a rapoartelor. Tacit, s-a stabilit ca la sase luni, dar, de fapt, legea prevede numai ca trebuie trimise rapoarte timp de doi ani", a spus Serbina. Actiunea justitiara a presedintelui CPC poate avea efecte neasteptate. Daca Serbina va fi consecvent pina la capat, el va trebui sa cheme la bara si DPC: "Directia a avut o singura repartitie, anul trecut, pentru un copil adoptat de catre secretarul general al unei prefecturi din Franta. Nu a venit nici un raport postadoptie, dar e sigur ca acelui copil nu i s-a intimplat nimic", a adaugat, incurcat de situatie, Serbina.
Fundatiile cele mai vizate de acuzele CPC sint "Copiii Fericiti", cu 16 rapoarte restante, si "Universul Copiilor", cu 13, ambele din Bucuresti. Pina la inchiderea editiei, nici un reprezentant al acestor organizatii nu a putut fi contactat. Dintre fundatiile iesene, incriminata este numai "Iosif", singura care a intermediat adoptii internationale. Suspiciunile legate de Fundatia "Holt" s-au dovedit nefondate, oficiali ai CRA afirmind ca, la Iasi, "Holt" nu a intermediat decit adoptii nationale. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii