Infestare in masa cu HIV la Pascani?

vineri, 13 februarie 2004, 00:00
4 MIN
 Infestare in masa cu HIV la Pascani?

Fostele colege isi amintesc ca purta mai tot timpul manusi chirurgicale
„Ea a fost a doua nevasta. Erau casatoriti de cinci ani. Prima este din Mogosesti si s-au despartit pentru ca el era mai tot timpul plecat in Italia si era gelos pe nevasta. Nu prea era ea serioasa. De prima vorbesc. Acum este plecata la turci. Cred ca nici el nu a fost usa de biserica prin Italia, da’ era baiat muncitor. Toata lumea din comuna stie ca si el are SIDA, da’ rudele lui spun ca de la a doua nevasta a luat boala, ca prima este sanatoasa”, imi spune cu un aer doct un barbat venit la dispensarul din localitate. Prin Halaucesti, toti oamenii vorbesc despre moartea tinerei asistente care a lucrat la Centrul de Plasament din localitate. Isi dau cu parerea despre virulenta bolii, apoi, invariabil, il caineaza pe sot. „Pacat de el. Il stiu de cind era mic, ca este de aici de la noi din comuna. Nevasta-sa era frumoasa, slabuta, roscata, insa era cu nasul pe sus. Si mai si fuma”, se baga in vorba o femeie care adauga cu glas scazut, ca pentru sine: „Cine stie daca nu le-o fi imbolnavit si pe fetele cu care lucra, ca de, stateau cu toatele la cafea si la tigara. Cine mai stie, care din ceasca cui a baut?”. La Casa de Copii din Halaucesti, tinara asistenta a lucrat aproape doi ani, din decembrie 1999 pina in august 2001. Atunci a plecat prin demisie, motivind ca vrea sa mearga la sot, in Italia. Fostele colege isi amintesc ca purta mai tot timpul manusi chirurgicale. Atunci au tratat-o ca pe o bizarerie: era „doamna” de la Pascani care nu punea mina goala pe copiii orfani. Acum insa se gindesc ca dorea sa protejeze copiii.
Tinara asistenta a refuzat sa i se faca testul HIV
Moartea tinerei asistente a creat multa neliniste si in rindul cadrelor medicale care au asistat-o la nastere, cit si pentru cele care au ingrijit-o ulterior, pentru diferite afectiuni. Se fac „reconstituiri”, daca au fost folosite manusi chirurgicale la toate manevrele medicale, daca nu s-au intepat sau daca au intrat in contact cu singele ei. Cine isi mai poate aminti toate amanuntele din ziua nasterii? Cind a ajuns la maternitate era seara si nasterea era aproape declansata. Isi amintesc insa ca a refuzat sa i se faca testul HIV. Era asistenta medicala si refuzul ei nu a stirnit banuieli. Copilul, o fetita, s-a nascut prematur. In mod surprinzator, mama, care a nascut normal si aparent fara probleme, s-a simtit foarte rau, acuzind o diaree puternica. Transferata la Spitalul de Boli Infectioase, tinara mama nu a spus nici aici ca este bolnava de SIDA. Statutul de asistenta medicala a ferit-o si aici de prea multe suspiciuni, astfel incit au tratat-o pentru diaree, si atit. Acesta a fost doar inceputul periplului prin spitale. Pentru ca, la numai doua saptamini dupa ce a nascut, adica pe 20 noiembrie 2003, a ajuns in urgenta la Spitalul Municipal Pascani cu hemoragie masiva. A fost din nou chiuretata si i s-au facut mai multe transfuzii cu singe. Deja starea sanatatii ei era din ce in ce mai grava, cadrele medicale amintindu-si ca era nefiresc de palida pentru o lehuza care sufera numai de anemie. A fost salvata si de aceasta data.
Era seropozitiva de 9 ani
„Putea sa moara la nastere, asa cum, in starea in care se afla, putea sa moara pe masa de chiuretaj. Nimeni nu a stiut ca este bolnava de SIDA. Nu a spus nimanui. Este o atitudine tipica pentru acesti bolnavi. Nu inteleg, insa, de ce a dat nastere unui copil din start condamnat. Mai ales ca stia, ca asistenta, care-i va fi soarta”, se intreaba cadrele medicale care au tratat-o. In decembrie 2003 si ianuarie 2004 a stat mai mult in Spitalul din Pascani, fiind internata, pe rind, la sectiile medicala si infectioase. Complicatiile medicale s-au tot accentuat, iar ultima recadere, cea de la inceputul lunii februarie, i-a fost fatala. La numai trei zile dupa ce a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon”, din Iasi, a murit. Abia atunci, mergindu-se din aproape in aproape s-a aflat ca era in evidenta Spitalului de Boli Infectioase din anul 1995. De atunci, de cind a fost diagnosticata nu a mai trecut pe la spital, si probabil ca nu a facut nici un tratament. In ce o priveste pe fetita, medicii spun ca, practic, sansele ca fetita sa fie sanatoasa sint minime, in conditiile in care ea a venit pe lume prin nastere normala. Daca mama si-ar fi declarat boala si i s-ar fi facut cezariana, sansele copilului ar fi fost incomparabil mai mari, pentru ca ea nu ar fi intrat in contact cu singele mamei. Verdictul ii va fi dat mai tirziu, in astfel de cazuri primele analize facindu-se la sase saptamini de la presupusa infectare, urmate de alte analize dupa trei luni.
Anul trecut au fost depistate trei gravide seropozitive
„Nu cunosc acest caz si nici nu comentez cazurile pacientilor mei. Pot sa va spun ca, prin lege, orice persoana HIV infectata este obligata sa declare acest lucru celor care o ingrijesc, evident sub protectia anonimatului. Pe de alta parte insa nimeni nu poate obliga un seropozitiv sa se trateze, asa cum nici un alt bolnav nu poate fi fortat sa o faca”, spune dr. Liviu Prisecariu, directorul Spitalului de Boli Infectioase. La rindul ei, dr. Elena Duca, medic epidemiolog in cadrul Directiei de Sanatate Publica, este de parere ca testarea HIV ar trebui introdusa obligatoriu nu numai la gravide, ci si pentru cei care doresc sa se casatoreasca. „La noi, testarea gravidelor se face numai cu consimtamintul acestora si este gratuita. Anul trecut am testat 13.000 de gravide, adica circa 70% din totalul lor, si au fost depistate 3 seropozitive. Ar fi bine si ar scuti pe multi de suferinta daca aceasta testare s-ar introduce si la certificatele prenuptiale. Infectarea cu HIV a persoanelor adulte incepe sa devina si la noi o problema”, sustine dr. Duca. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii