Isvoranu sare calul

vineri, 25 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Isvoranu sare calul

Inceputa cu surle si trimbite acum mai bine de patru saptamini, greva din invatamint a esuat intr-o harmalaie de nedescris. Greva profesorilor a sfirsit lamentabil, fiecare dintre cele trei sindicate care ii reprezinta avind propriile pareri despre modalitatea de continuare a negocierilor cu Guvernul si de reintoarcere a profesorilor la catedre.
Situatia existenta acum in invatamintul iesean este mai mult decit confuza. Doua dintre cele trei sindicate au anuntat deja reintoarcerea profesorilor la catedre. FEN si FSLI i-au indemnat, pe rind, pe membrii lor sa reia cursurile. Singura care a mai ramas pina ieri pe baricade, surda la toate apelurile de reincepere a scolii, a fost Federatia "Spiru Haret". Aceasta atitudine extrem de inflexibila se datoreaza, in mare parte, presedintelui executiv al acestei federatii, profesorul iesean Gheorghe Isvoranu. Spre deosebire de ceilalti lideri de sindicat din invatamint, acesta nu a vrut sa renunte decit cu mare greutate la greva. Ramas singur pe frontul de lupta, tinind inca sus stindardul luptei sindicale, Isvoranu se gaseste acum in situatia capitanului unei nave care se scufunda. Datorita prelungirii grevei, elevii risca sa uite tot ce au invatat semestrul trecut, iar nerecuperarea orelor pierdute va lasa un gol greu de banuit in cunostintele elevilor.
Dupa anunturile de incetare a grevei facute de FEN si FSLI, si "Spiru Haret" a anuntat reintoarcerea profesorilor la catedre, insa abia de luni, 28 februarie.
Tonul ultimelor declaratii ale liderului sindical Gheorghe Isvoranu se mentine in continuare extrem de amenintator. "Conducerea sindicatului a hotarit sa suspende greva generala incepind cu data de luni, 28 februarie, cind vor fi si reluate cursurile in toate scolile afiliate la «Spiru Haret»", a declarat aseara Gheorghe Isvoranu. Acesta a tinut sa precizeze ca este vorba doar de o suspendare a grevei, si nu de o incetare a ei: "Exista inca destule puncte aflate in suspensie: problema reducerilor de personal, majorarea salariului nedidactic si modalitatea concreta de recuperare a orelor. Recomandarea noastra este ca, daca elevii vor veni vineri la scoala, ei sa fie numai supravegheti de catre profesori", a adaugat Isvoranu. Declaratiile lui Isvoranu sint contrazise insa de doi dintre vicepresedintii USLIP: Ioan Cisman si Anton Geangalau. Acestia au declarat ca elevii vor face totusi ore, in caz ca vor veni la scoala. "Nu ar fi omenesc ca elevii sa nu faca ore daca tot au venit la scoala. Chiar si astazi (ieri – n.r.) au existat cazuri cind profesori inscrisi la USLIP au facut ore, desi nu fusese anuntata incetarea grevei", a declarat Anton Geangalau. Unul dintre aceste exemple este Scoala nr. 15, unde parintii au venit la scoala de mina cu copiii si au protestat fata de neinceperea scolii. Pina la urma, profesorii din aceasta scoala au intrat la ore.
Problema recuperarii orelor si a modalitatii de plata este una dintre cele mai spinoase probleme, care a ramas fara raspuns. O parte a sindicalistilor a reluat cursurile din punctul in care ar fi trebuit sa se afle acum, ceilalti au inceput sa predea materia de la inceputul semestrului II. "Scolile afiliate la FSLI au reinceput astazi (ieri – n.r.) cursurile; unele clase au avut mai putini copii, pentru ca nu toti au aflat de incheierea grevei. In toate scolile pe care le-am vizitat astazi profesorii au inceput sa predea materia din punctul in care ar fi trebuit sa fie acum. Acestea sint directivele pe care le-am primit de la Bucuresti si cred ca e normal acest lucru: daca vor exista recuperari, acestea trebuie platite", a declarat Violeta Amariei.
Camelia Gavrila, inspector scolar general, crede ca ideea de a "sari" peste patru saptamini de materie este dezastruoasa. "Este o absurditate. Materia care trebuie predata urmeaza un anumit ciclu, are o anumita logica, ce nu poate fi rasturnata. Aplicarea acestei idei va avea efecte dezastruoase asupra unui elev de clasa intii care dupa ce a invatat la sfirsitul semestrului I litera «h» acum trece direct la «m»", a declarat Camelia Gavrila.(Adrian MITESCU)

Comentarii