Jonglerii cu drepturi de autor in mediul academic

luni, 27 iunie 2005, 23:00
4 MIN
 Jonglerii cu drepturi de autor in mediul academic

O noua moda la Universitatea „Al.I. Cuza”: plagiatul cu acordul autorului. Noua „tendinta” in moda academica a fost lansata la Catedra de Economie Politica din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Universitatea „Al.I. Cuza”. Seful catedrei, prof.dr. Ion Ignat, a preluat in cartea sa tiparita la Editura Universitatii capitole intregi semnate intr-o carte aparuta la Editura Economica de colegii si subordonatii sai din catedra, conf.dr. Gheorghe Lutac si prof.dr. Ion Pohoata. „Nu poate fi vorba de plagiat. Noi am stabilit o conventie: sa facem schimb de capitole intre noi. Eu am luat de la domnul Lutac si dinsul de la mine”, a motivat prof.dr. Ion Ignat. Cu alte cuvinte, mergind pe logica acestuia, furtul intelectual este scuzabil daca are acordul autorului. Cei care suporta financiar acest troc academic sint nimeni altii decit studentii de la IDD, foarte numerosi la aceasta facultate, din taxele carora isi primesc salariul si profesorul Ignat, si colegii sai.
Capitole preluate integral, cu trimiteri la grafice inexistente
Capitole intregi dintr-o carte cu patru autori aparuta in 2002 la Editura Economica le regasim, integral sau compilate, intr-o alta carte aparuta doi ani mai tirziu la Editura Universitatii „Al.I. Cuza”, de data aceasta purtind o singura semnatura: cea a profesorului Ion Ignat. Prima carte, de la Ed. Economica, se numeste „Economie politica. Editia a II-a” si e semnata de Ion Ignat, Ion Pohoata, Gh. Lutac si Gabriela Pascariu. Ce-a de-a doua carte, de la Editura Unversitatii „Cuza”, aparuta in 2004, e semnata numai de Ion Ignat si se numeste „Economie Politica. Macroeconomie”. Trei dintre autori sint prezenti si ei in continutul celei de-a doua carti, insa semnatura lor nu apare nicaieri. Cu alte cuvinte, prof.dr. Ion Ignat preia din prima carte atit capitolele sale cit si ale colegilor sai, fie integral, fie compilind diverse fragmente. De exemplu, pe linga capitolele 1, 5 si 9 care au aparut si in cartea de la Editura Economica sub semnatura proprie (acolo purtind numerele 11, 15 si 19) Ion Ignat preia integral doua capitole de la conf.dr. Gh Lutac. Capitolul nr. 2 denumit „Venit, consum, economii si investitii” era semnat in integralitate de Gh. Lutac in cartea de la Editura Economica, acolo fiind al 12-lea capitol si purtind acelasi titlu. Singura „contributie” a lui Ion Ignat in capitolul 2 o reprezinta cele noua rinduri in care el precizeaza care sint obiectivele de studiu. La fel se intimpla si cu capitolul 7, intitulat „Politici macroeconimice”, preluat tot de la Gh. Lutac si tot integral: il regasim cu nr. 17 in cartea aparuta in 2002 la Editura Economica. O situatie hilara este ca la pagina 201, in cartea aparuta in 2004 sub semnatura lui Ion Ignat apare o trimitere „la graficele nr. 16.1 si 16.2 de mai jos”, inexistente insa in carte. Cele doua grafice exista doar in capitolul semnat de Gh. Lutac in cartea de la Editura Economica.
„Am dat la schimb doua capitole de Macroeconomie”
Intrebat cum explica aceasta situatie, prof.dr. Ion Ignat spune ca nu poate fi acuzat de plagiat, intrucit a avut acordul lui Gh. Lutac atunci cind i-a preluat capitolele. „Am facut o conventie: eu am luat doua capitole de la Macroeconomie de la domnul Lutac, iar el a preluat de la mine doua capitole de Microeconomie. In plus, cartea de la Editura Universitatii este material didactic, folosita drept curs de studentii de la invatamint la distanta. Dovada ca nu are ISBN, ci ISSN, si in consecinta nu este punctata”, a spus prof.dr. Ion Ignat, adaugind ca lucrarea pe care o semneaza singur a fost tiparita la comanda facultatii in 800 de exemplare, fata de tirajul de 5.000 al cartii de la Editura Economica, ce are patru autori. Gh. Lutac confirma faptul ca a facut o „conventie” cu Ion Ignat pentru „trocul academic”, marca „Al.I. Cuza”. „Nu mi se pare ceva iesit din comun. Eu am luat doua capitole de Microeconomie si am dat la schimb doua de Macroeconomie. Cursurile sint minimul necesar pentru ca studentii de la IDD sa invete concepte si categorii economice”, a spus Gh. Lutac.
Desi in cartea sa apar capitolele „Somajul” si „Inflatia”, semnate in prima carte de prof.dr. Ion Pohoata, prof.dr. Ion Ignat spune ca nu le-a preluat de la acesta, desi capitolele par compilate. „Sint lucruri clasice: definitii, concepte generale, chiar grafice”, a spus Ignat. „Eu nu am confruntat cartile, asa ca nu stiu nimic”, a spus prof.dr. Ion Pohoata.
„Stiu ca mai au obiceiul asta, sa isi imprumute capitole”
Rectorul Universitatii „Al.I.Cuza”, prof.dr. Dumitru Oprea, spune ca nu era strain de „trocul academic” ce „infloreste” in ograda sa. „Da, stiu ca mai au obiceiul asta, sa isi imprumute capitole. Dar sint cursuri de uz intern, pentru studentii de la distanta. Nu au ISBN, ci ISSN”, a spus rectorul Oprea. Intrebat de ce, daca sint cursuri pentru studentii de la IDD, profesorii nu au elaborat cursuri tehnoredactate la calculator si multiplicate la imprimanta, rectorul Oprea a spus: „Eu le-am cerut sa le tipareasca, sa am un control asupra cursurilor”. Pe de alta parte, prof.dr. Dumitru Oprea este de acord cu faptul ca „era corect ca Ion Ignat sa precizeze autorii capitolelor preluate, macar undeva, la subsolul cartii, sau pe ultima pagina”. „Din punct de vedere moral, fapta este condamnabila, chiar daca juridic poate ca nu”, a mai spus Dumitru Oprea. „Sint manuale, nu sint cercetari. Sint reproduceri. Nu se puncteaza, nici nu se fac promovari pe baza acestor carti”, a spus si prof.dr. Vasile Cocris, decan la FEAA, adaugind ca, fiind o carte de uz intern, e greu sa o califice ca plagiat. Cocris a punctat insa faptul ca „drepturile de autor le detine Editura Economica, si aceasta ar fi trebuit sa se sesizeze”. (Marius MARGINEANU)

Comentarii