La Iasi a aparut a treia generatie de catei care nu stie cum arata un hingher: La fiecare trei ore, un iesean este muscat de ciinii vagabonzi

joi, 08 mai 2003, 23:00
3 MIN
 La Iasi a aparut a treia generatie de catei care nu stie cum arata un hingher: La fiecare trei ore, un iesean este muscat de ciinii vagabonzi

La fiecare trei ore, un iesean este muscat de unul dintre cei peste 4.000 de ciini vagabonzi care se plimba nestingheriti pe strazile orasului. Potrivit cadrelor medicale de la Spitalul de Boli Infectioase, aproximativ 100 de cetateni s-au prezentat in ultimele doua saptamini pentru a fi tratati impotriva muscaturilor de ciine. Dorinel Zeciu, seful hingherilor, vorbeste despre victime cu compasiune, insa nu misca un deget pentru a stavili fenomenul. Acesta spune ca, daca ar incepe sa-si faca meseria, ar ajunge ori la puscarie, ori in cel mai bun caz mass-media l-ar prezenta ca pe o bestie. Intre timp, la Iasi a aparut a treia generatie de catei care nu stiu cum arata un hingher.
„Absurd, grotesc, mizerabil!”
Tudor Vladimirescu, Tatarasi, Copou, Canta. Pentru a traversa aceste cartiere iesenii trebuie sa aiba acceptul „stapinilor”. Acestia au blana si colti. Sint ciinii comunitari care terorizeaza sute de ieseni. De acest lucru s-a convins recent si Dumitru Zait, profesor la Universitatea „Al.I. Cuza”. „Unul dintre ciinii oplositi in fata benzinariei din Pacurari s-a apropiat in tacere de piciorul copilului meu, cu care iesisem la plimbare. Totul s-a petrecut scurt, in citeva secunde, sub privirile mele si ale unui alt copil din zona. O muscatura de picior si o retragere rapida dupa tipatul dureros si speriat al copilului”, isi aminteste profesorul Zait evenimentele din urma cu doua zile. „De la ?Salubris? primesc un raspuns care ma lasa perplex: ?Nu avem inca autorizatie. Va intelegem, dar nu putem interveni?. Absurd, grotesc, mizerabil!”, se revolta profesorul Zait. Fiul acestuia este una din ultimele victime din cele citeva sute inregistrate de la inceputul acestui an.
Seful „Salubris” se plinge si el de ciini
Dorinel Zeciu, directorul „Salubris”, societatea care are ca obiect de activitate si hingheritul, ridica din umeri si isi povesteste propriile patanii. „Acum citeva zile, aflat la volanul masinii personale, am intrat pe sens invers incercind sa evit un ciine comunitar. Putin a lipsit sa nu ma izbeasca frontal o masina care venea din sens opus”, s-a plins Zeciu reporterului nostru. Acesta a spus ca nu poate face nimic pentru a stavili fenomenul, pentru ca ii lipseste o autorizatie eliberata de Ministerul Sanatatii si Familiei. Potrivit Legii 143/2003, tranchilizantul din dotarea hingherilor este considerat substanta stupefianta. „Pentru a-l folosi, avem nevoie de avizul Ministerului, precum si de aprobarea Biroului pentru Crima Organizata si Combaterea Drogurilor din cadrul Politiei. Daca as prinde ciinii folosind aceste substante, risc sa-mi petrec urmatorii 15 ani dupa gratii”, a explicat Zeciu.
Va trebui sa ne obisnuim cu ciinii
Seful „Salubris” a sustinut ca si-a trimis oamenii la prins ciini inarmati cu lasouri si alte unelte traditionale. „A iesit un scandal monstru, si trebuie sa recunosc ca aceste metode sint o barbarie. Daca as fi continuat, iar eram acuzat de prietenii animalelor, si iar apaream la televizor”, a argumentat directorul „Salubris”. Potrivit acestuia, obtinerea aprobarilor este o chestiune de citeva zile, urmind ca saptamina viitoare sa inceapa „marea vinatoare”. Cu dotarile de care dispun, hingherii „Salubris” ar putea aduna zilnic de pe strazi maximum 16 patrupede, ceea ce inseamna ca le-ar trebui un an de zile pina ar aduna toti ciinii. (Mihai POPA)

Comentarii