La „Neurochirurgie” se interneaza numai urgentele

miercuri, 06 august 2003, 23:00
2 MIN
 La „Neurochirurgie” se interneaza numai urgentele

„Urgentele se interneaza toate. Dar pentru ca 60% din cazurile noastre reprezinta urgente, saloanele sint in continuare aproape pline. Insa, bolnavii care pot fi temporizati sint trecuti pe o lista de asteptare si sint chemati la toamna. Asta dupa ce sint consultati si li se recomanda un tratament medicamentos”, a spus prof. dr. Danut Costin, directorul Spitalului de Neurochirurgie „Sf. Treime” Iasi.
Cert este ca in saloanele spitalului bolnavii nu mai stau cite doi in pat, medicii fiind nevoiti sa faca o selectie cit mai dura a celor care ajung in triaj si solicita internarea. „Responsabilitatea internarii revine sefului garzii si sefului de clinica. Nu avem de ales pentru ca altfel nu ne putem descurca cu materialele sanitare si medicamentele de care dispunem in prezent. Nu are rost sa internam un om cind acesta poate fi chemat la toamna cind poate vom avea cu ce sa-l tratam”, a mai spus prof. Costin.
Medicii incearca sa trieze cit mai bine pacientii, insa in unele cazuri ei trimit bolnavii acasa si apoi stau cu inima tremurind la gindul ca starea lor s-ar putea agrava. „Sint cazuri, mai ales in neurochirurgie cind omul pica pe strada, vine la control si nu are nimic. Dar peste citeva zile poate aparea un hematom care nu era cind l-ai consultat. Daca il tii in spital ai certitudinea ca daca se intimpla asa ceva poti interveni la timp. Dar daca nu pateste nimic esti acuzat ca l-ai internat degeaba. Uneori, in astfel de cazuri care sint la limita, trimitem pacientul acasa dascalindu-l sa se prezinte la spital imediat ce se simte rau. Si, bineinteles, ne rugam sa nu pateasca nimic. Din fericire, pina acum nu am avut probleme”, a spus un medic neurochirurg care a dorit sa-si pastreze anonimatul de frica sa nu fie „urecheat” de sefii de la Directia de Sanatate Publica Iasi (DSP). De altfel, situatia este cunoscuta atit de la DSP Iasi cit si la Ministerul Sanatatii si Familiei, „Neurochirurgia” avind promisiuni ca va primi ceva fonduri in plus la rectificarea bugetara. „De la inceput noi am cerut un buget mai mare care era fundamentat cu documente, dar abia acum am primit semnale ca se cunoaste situatia spitalului si vom mai primi fonduri la rectificarea bugetara. Insa nu stim cind va fi aceasta rectificare, si de aceea am recurs la listele de asteptare si limitarea numarului de internari”, a mai precizat prof. Costin. Medicii de la „Neurochirurgie” spun insa ca exista si pacienti a caror internare mai poate fi aminata pina in toamna, dar care atunci cind li se explica motivul aminarii – lipsa medicamentelor si materialelor sanitare – solicita totusi internarea, familia oferindu-se sa suporte costul medicatiei si a materialelor sanitare. (Simona RELEA)

Comentarii