Lovitura de trasnet in Afacerea "Tudorache"

luni, 21 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Lovitura de trasnet in Afacerea "Tudorache"

Cazul Tudorache a socat intreaga echipa de juristi din Prefectura. Titlul de proprietate a fost eliberat "pe ochi frumosi", desi, din dosar lipseau tocmai piesele de baza. Comisia Judeteana de Fond Funciar a aprobat improprietarirea fostului director al Agentiei Nationale a Domeniilor Statului, chiar daca acesta nici macar nu isi dovedise calitatea de mostenitor.
In dorinta de a descilci itele improprietaririi fostului sef al ANDS, Prefectura a solicitat primariei din Costuleni sa trimita toate actele referitoare la afacerea Tudorache. Cu teancul de hirtii in fata, secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte a ramas stupefiat. "Este, practic, inexplicabil cum s-a aprobat punerea in posesie. Actele cuprinse in dosar prezinta foarte multe inadvertente evidente. Nimic nu demonstreaza ca Tudorache este mostenitor", a declarat Leonte.
Mosia de la Hilita a fost cumparata in 1944 de Toader Scarlat. Mosia a fost revendicata de 8 mostenitori, printre care si Tudorache. Din cei 8, 7 au renuntat la mostenire, singurul ramas fiind Alexandru Tudorache. "In declaratiile celor 7 prezumtivi mostenitori se vorbeste despre un Teodor Scarlat, decedat in 1946. Dar, mosia a fost confiscata de stat in 1949, la trei ani de la moartea lui Toader Scarlat. In acest interval, terenul a apartinut unei alte persoane, Gheorghe Scarlat. Tudorache nu a dovedit in nici un fel ca este mostenitorul acestuia, asa cum ar fi fost legal", a explicat Leonte.
In cazul terenului obtinut de Tudorache, inadvertentele se tin lant. Nici unul dintre cei care au renuntat la mostenire nu l-au mentionat pe Tudorache drept beneficiar. La dosar nu exista o declaratie de acceptare a succesiunii. "Mostenirea trebuie acceptata in 6 luni de la deces. Teodor Scarlat a murit in 1946. Altfel spus, Tudorache si-a pierdut acest drept, daca l-a avut vreodata", a precizat Leonte.
La dosar au fost anexate si doua certificate de nastere care ridica semne de intrebare. "Unul dintre ele se refera la un Scarlat Tudorache, iar celalalt la Toader Scarlat. Amindoi au aceiasi parinti, ceea ce inseamna ca sint frati. Numele de familie insa nu mai corespund. Poate fi vorba fie de o eroare materiala, fie de un fals facut pentru a «demonstra» ca Alexandru Tudorache este mostenitorul lui Toader Scarlat. Ramin la concluzia ca este inexplicabila punerea in posesie a lui Tudorache, in conditiile in care exista atitea inadvertente si neclaritati", a incheiat Leonte.
Alexandru Tudorache a primit in dar o mosie de 50 ha la "Agromixt" Miroslava. Terenul este amplasat peste drum de "Metro", desi proprietatea revendicata de Tudorache se gasea in satul Hilita, din comuna Costuleni, la peste 40 de kilometri distanta de "Agromixt". Tudorache a cerut anul trecut retrocedarea a 50 de hectare de teren in baza prevederilor Legii Lupu. Primaria locala nu a avut suficient teren pentru a-l pune in posesie si a cerut opinia Comisiei judetene de fond funciar (CJFF). Aceasta a gasit de cuviinta sa-l improprietareasca pe Tudorache la Miroslava, cu toate ca legea interzice imperativ efectuarea de transferuri dintr-o comuna in alta. Nici un moment nu a fost luata in calcul acordarea unor despagubiri, desi aceasta posibilitate este singura permisa de lege. Practic, Tudorache a devenit din mostenitorul anonim al unei tarlale la Costuleni, posesorul unei mosii estimate la aproape un milion de dolari. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii