Martea neagra a Americii, prin ochii istoricilor

joi, 13 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 Martea neagra a Americii, prin ochii istoricilor

Imediat dupa atacarea celor doua simboluri ale lumii americane, World Trade Center-ul din New York si Pentagonul, analistii au comparat evenimentul cu ceea ce s-a petrecut in 1941 la Pearl Harbour. Neasteptatul si distrugatorul atac japonez asupra portului american a fost decisiv pentru intrarea Statelor Unite ale Americii in cel de-al doilea razboi mondial. Ca si la Pearl Harbour, atacul de pe 11 septembrie a fost neasteptat si socant, insa comparatia intre cele doua evenimente nu poate merge mai departe, spun istoricii ieseni. Istoria nu se va repeta, intrucit distrugerea colosului de la New York nu va arunca America intr-un razboi de tipul celei de-a doua conflagratii mondiale, opineaza specialistii in relatii internationale de la Universitatea "Al.I.Cuza".
"Ne aflam intr-un moment decisiv in privinta conturarii rolului SUA"
"Impresia mea este ca este unul dintre actele cele mai grave si neobisnuite din ultimii ani, de la caderea Zidului Berlinului si a regimurilor comuniste", este de parere istoricul iesean Florin Platon, director al Centrului de Studii Europene de la Universitatea "Al.I.Cuza". Aceasta pentru ca implicatiile evenimentului vor fi foarte serioase, sustine conf.dr. Florin Platon. De aceeasi parere este si prof.dr. Ioan Ciuperca, decanul Facultatii de Istorie de la "Cuza", specialist in istorie contemporana universala: "Sub aspectul relatiilor internationale cred ca ne aflam intr-un moment decisiv in ce priveste conturarea rolului Statelor Unite in lume", spune istoricul Ioan Ciuperca, specialist in istorie contemporana universala. Daca exista unanimitate atunci cind se apreciaza dimensiunile si consecintele atacului terorist de la New York si Washington, nu acelasi lucru se intimpla si cind este vorba despre viitoarea America. Vor mai fi Statele Unite o super-putere sau, dimpotriva, vor ajunge sa reprezinte o natiune izolata? "Nu cred ca in perioada globalizarii un stat se mai poate izola", spune istoricul Florin Platon. "Din punctul meu de vedere exista doua posibilitati pentru America: asumarea mai departe a rolului de prima putere a lumii sau izolalarea sa", declara prof.dr. Ioan Ciuperca.
"Nu cred ca va exista un razboi in sensul clasic al cuvintului"
Dincolo insa de previziunile pe termen lung asupra politicii americane, Statele Unite traiesc in aceste zile in fierbere, pe buzele celor mai multi stind cuvintul "razboi". Cit de indreptatita este aceasta spaima? "Nu cred ca va exista un atac, un razboi in sensul clasic al cuvintului. Decizia NATO de a pune in aplicare articolul cinci nu mi se pare ca va avea un efect militar direct, ci simbolic, care sa sugereze coordonarea statelor membre si viziunea lor comuna. Este un instrument diplomatic", isi exprima opinia directorul Centrului de Studii Europene, Florin Platon.
"Un razboi poate fi nuclear, biologic sau chimic. Nu cred ca exista in acest moment suficiente mijloace pentru a tine un razboi in date clasice. Trebuie ca America sa imbine nevoia replicii ferme cu cea a apararii civilizatiei", spune prof.dr. Ioan Ciuperca.
Doua comparatii: Pearl Harbour si crahul bursei de pe Wall Street
Tocmai pentru ca nu cred in declansarea efectiva a unui razboi, istoricii ieseni nu considera relevanta comparatia atentatelor de marti cu ceea ce s-a petrecut pe 7 decembrie 1941, la Pearl Harbour: "Ca si atunci, a fost o lovitura complet neasteptata si care a socat. Dar comparatia nu poate merge mai departe. Fenomenul terorist este tipic pentru lumea postmoderna", crede Florin Platon. De aceeasi parere este si Ioan Ciuperca, acesta considerind ca evenimentele recente din America ar putea fi comparate mai degraba cu crahul bursei de pe Wall Street, din octombrie 1929, care a tirit SUA in cea mai grava criza economica din istoria sa: "Aceasta a ramas in istorie sub denumirea de «joia neagra», efectele sale resimtindu-se si in Europa. Acum interdependenta dintre state este si mai mare", spune Ioan Ciuperca.
Daca in planul relatiilor internationale, al politicii, istoricii ieseni apreciaza ca America nu va mai arata la fel, din punct de vedere economic efectele nu par la fel de importante: "Consecintele nu vor fi nicidecum de natura unei recesiuni economice, cu atit mai putin de natura unei depresiuni, adica a unei crize", spune prof.dr. Vasile Isan, prodecan al Facultatii de Economie si Admnistrarea de la Universitatea "Al.I.Cuza", in contextul in care Wall Street-ul din New York este in acest moment unul dintre cele mai mari centre bancare ale lumii. "America e o tara mult prea frumoasa ca sa dispara ca reper", adauga profesorul Isan.
Daca va fi sau nu un razboi, daca economia va avea de suferit sau nu, considera unii universitari, nu prea are insa relevanta. "Cel mai grav este ca libertatea individului va avea de suferit prin masurile de securizare care se vor intensifica", spune prof.dr. Emil Maxim, prodecan la Facultatea de Economie. (Mirela CORLATAN)

Comentarii