Meciul Simirad – Carlan s-a terminat cu victoria primului

marți, 01 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Meciul Simirad – Carlan s-a terminat cu victoria primului

Consilierii locali nu au parut ieri impresionati de importanta hotaririlor pe care ar fi trebuit sa le voteze in prima sedinta din acest an. Pe parcursul celor patru ore de sedinta, numarul consilierilor s-a redus atit de mult incit, la un moment dat, nu s-a mai intrunit cvorumul necesar pentru a discuta concesionarea RA "Termoficare" la CET. Din cei 27 de consilieri prezenti in Sala Mare a Primariei au ramas la finalul sedintei doar 19. Trei consilieri au lipsit motivat, Petre Petcu, Liviu Buruiana si Aurel Crudu, iar alti cinci, Petru Scripcariu, Lorin Cantemir, Gheorghe Lungu, Romeo Ciobanu, Vasile Burlui, s-au invoit, cu diverse motive, in timpul sedintei. Consilierul Radu Miron a plecat mai devreme pentru ca se grabea spre masa de prinz, iar Stefan Damian si George Costin au plecat fara explicatii. Dominata de vintul campaniei electorale, sedinta de ieri a parut a fi mai degraba un meci de tenis intre primarul Constantin Simirad si candidatul PNL, consilierul Dan Carlan, meci provocat de ultimul dintre acestia.
Din raportul primarului asupra starii economice, sociale si administrative a municipiului Iasi in 1999, consilierul Dan Carlan a spicuit citeva date, de la care ar trebui sa plece o dezbatere in opinia sa. "Productia de energie termica pentru populatie a scazut cu 30%, ceea ce arata ca populatia a suferit de frig. Prabusirea RATC este evidenta, pentru ca sintem nevoiti sa majoram pretul biletului cu 100% fata de luna ianuarie a anului trecut. Prin aceasta prisma trebuie sa privim excedentul bugetar de anul acesta. In ’89, populatia Romaniei suferea de frig, iar rezervele statului erau de 2 miliarde dolari", a spus acesta. Primarul Simirad a dat un raspuns raspicat, sesizind tenta electorala a adversarului sau si spunind ca "este campanie electorala, o accept, dar sa-si dea cu parerea despre buget un specialist, un economist sau un inginer care a fost gestionar".
Discutiile asupra raportului au durat 40 minute, timp in care multi dintre consilieri au marturisit ca nu au avut timp sa-l citeasca, dar si-au exprimat diverse pareri. Consilierul Lorin Cantemir a pus la indoiala eficienta relatiilor internationale mentionate in raport, insa primarul a spus ca oamenii de afaceri ieseni nu profita de oportunitatile aduse de infratirile cu alte orase.
Pina la urma, rectificarea bugetara pe anul 1999 a fost acceptata fara probleme de consilieri in luna ianuarie, sub o alta titulatura. Directorul economic, Tamara Cudelcu, a revenit cu precizarea ca "de fapt nu este o rectificare, ci o regularizare a unor sume venite de la Ministerul Finantelor". Dan Carlan a spus ca "acestea pot fi prevazute in executia bugetara", deci nu are nici rost un proiect de rectificare a bugetului. Problema schimbarii destinatiei sumei de 475 milioane lei de la cultura si sanatate catre invatamint fara acordul Consiliului a fost explicata de directorul Primariei "printr-o incurcatura a Trezoreriei". Consilierii nu au mai luat in discutie problema excedentului bugetar si nici transferurile de sume operate in buget. Consilierul Constantin Neculau a considerat ca "nu s-au facut fraude si nu s-a incalcat legea, deci sa trecem mai departe". Bugetul Directiei "Citadin" nu a fost supus atentiei Consiliului, primarul ajungind la concluzia ca Dan Carlan are dreptate de data aceasta. "Vom vota banii care ii vom da la «Citadin» dupa ce vom aproba bugetul local". Organigrama "Citadin" a fost marita la 1.500 de angajati, cu 300 mai multi decit anul trecut. Mircea Zeciu, director adjunct al "Citadin", le-a cerut consilierilor sa voteze organigrama, pentru ca "in primavara am nevoie de oamenii pe care i-am trimis in somaj tehnic". Consilierii au votat organigrama, convinsi ca acest lucru nu va afecta bugetul local. "Este o directie autofinantata. Eu le dau un buget, iar daca maresc sau nu schema, e treaba lor", a spus Simirad. In proiectul de buget propus de "Citadin", 40% din cele 108 miliarde de lei reprezinta cheltuieli de personal.
Organigrama Primariei din acest an a fost completata cu doua noi servicii, de "Strategii-Prognoze" si "Audit Intern", numarul angajatilor institutiei fiind de 694.(Fanica DUMITRASCU)

Comentarii