Medii umflate in secret la admiterea de la UMF

vineri, 30 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Medii umflate in secret la admiterea de la UMF

Mediile candidatilor admisi la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) nu sint cele de pe listele afisate saptamina trecuta. Mediile reale sint mai mici si nu le cunoaste decit un grup foarte restrins de membri ai comisiei centrale de admitere. Pentru a evita situatia de a nu-si ocupa locurile, conducerea institutiei a umflat mediile admitantilor. Astfel, desi concurenta a fost relativ mica, la UMF s-a intrat anul acesta cu medii mai mari cu pina la trei puncte decit anul trecut. Diferenta ar reprezenta-o chiar bonusul acordat la fiecare facultate in parte.
„S-a stabilit sa ramina un secret al comisiei”
Umflarea notelor de admitere la UMF a fost politica institutionala. In timpul concursului de admitere, Biroul Senat al institutiei a adoptat o decizie privind marirea notelor la toti candidatii, in mod egal. Cu cit anume, toti se feresc sa spuna. Prof.dr. Vasile Burlui, rectorul UMF, sustine ca acest bonus a fost in medie „intre 0,25 si 0,5 puncte, mai exact 0,27”. „Eram si noi curiosi sa aflam cit s-a dat in plus, caci pe noi nu ne-a consultat nimeni”, spune prof.dr. Maria Miftode, membra in comisia care a selectat subiectele la Facultatea de Farmacie. Tezele, fiind corectate de calculator, valoarea bonusului a fost decisa de citiva membri din comisia centrala, al carei presedinte a fost rectorul Burlui. La Facultatea de Medicina Generala, chiar decanul Carol Stanciu sustine ca nici el nu stie valoarea bonusului, ca „s-a stabilit ca acesta sa ramina un secret al comisiei”. Astfel, daca anul trecut la Medicina Generala ultima medie pe locurile fara taxa a fost 7,48, acum aceasta a fost 8,09. Cresterea cea mai spectaculoasa a mediilor a fost la Medicina Dentara: anul trecut ultima medie la fara taxa a fost 6,54, iar anul acesta 9,20. Singura facultate care a refuzat sa acorde acest bonus a fost Facultatea de Bioinginerie medicala. „Chiar daca s-a acordat acest bonus, candidatii din acest an au fost mai bine pregatiti decit cei de anul trecut”, pretinde rectorul Burlui. Acesta sustine ca motivul acordarii bonusului a fost acela al dificultatii subiectelor, calculatorul selectindu-le, in mod ciudat, pe cele mai grele din baza de date, care continea citeva mii. Ipoteza a fost contrazisa insa de mai multi candidati, care, asa cum a consemnat si „Ziarul de Iasi” dupa examen, le-au catalogat ca fiind „acceptabile”.
Criza de studenti
Intrebarea ramasa fara raspuns este cu ce medie s-ar fi intrat la UMF fara bonus din partea conducerii. Nu se stie nici daca s-ar fi ocupat toate locurile, in conditiile in care pentru a fi admisi la UMF candidatii trebuiau sa obtina minim 5 la teza scrisa. „S-a considerat ca trebuie acordat un bonus pentru a nu ramine locuri cu taxa neocupate”, relateaza decanul Carol Stanciu unul dintre motivele invocate in Biroul Senat inainte de adoptarea deciziei. Iar acesta nu este un motiv de neluat in seama, avind in vedere criza de studenti cu care se confrunta UMF Iasi. Criza a inceput prin subtierea numarului de studenti straini, care prefera sa se indrepte spre alte centre decit Iasul, mai ales dupa Afacerea diplomelor false din 2000. Criza s-a accentuat in fiecare an, incepind sa nu se mai inghesuie aici nici romanii. Concurenta a scazut treptat, iar mediile de admitere, de asemenea. Pentru a gasi o solutie, UMF a anuntat in urma cu o luna ca va incepe o campanie de atragere de studenti straini din tari din Africa si Asia. Pina atunci insa trebuie atrasi cit mai multi studenti romani cu taxa, ce pot fi si ei o sursa de venituri importanta. In acest sens, rectorul Burlui a cerut la minister mai multe locuri cu taxa decit au fost anul trecut, obtinind, de exemplu, 180 in plus la Medicina Generala si 50 la Medicina Dentara.
Inca un cui la sicriu
Sansa ocuparii lor nu trebuia ratata, astfel ajungindu-se la povestea bonusului. Pentru a scapa de stresul ocuparii locurilor, rectorul Burlui spune ca este posibil ca de la anul sa se renunte la examenul scris, in favoarea concursului de dosare. Masura a fost pusa in discutia Senatului si la inceputul acestui an, insa, in urma reactiilor negative, nu a mai fost pina la urma votata in Senat. Pentru a fi convingator in liberalizarea sistemului de admitere, Burlui a pus deja la cale un experiment. „Se lucreaza la o simulare a clasificarii candidatilor doar in functie de mediile la bacalaureat si din timpul liceului, excluzind media la teza. Banuiala mea este ca diferentele nu vor fi mari si ca examenul de admitere nu influenteaza prea mult selectia candidatilor”, spune prof.dr. Vasile Burlui. Alti profesori din UMF considera insa ca renuntarea la examenul de admitere reprezinta inca un cui batut in sicriul cu care risca sa fie ingropat prestigiul UMF. (Mirela CORLATAN)

Comentarii