Ministerul Sanatatii intra in conflictul dintre UMF si spitalele iesene

joi, 03 februarie 2005, 00:00
2 MIN
 Ministerul Sanatatii intra in conflictul dintre UMF si spitalele iesene

„Totul se va rezolva sub cale amiabila”, promite sa dezamorseze conflictul dintre spitale si UMF Iasi prof. dr. Stefan Georgescu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi. In urma unei sedinte ce a avut loc ieri la Prefectura, sedinta la care au participat atit reprezentantii UMF Iasi, cit si directorii de spitale, s-a ajuns la un compromis: fiecare spital va negocia cu UMF luarea in comodat a aparaturii primite din partea universitatii de-a lungul anilor. Aceasta inseamna ca spitalele nu vor mai plati taxe de inchiriere universitatii, cum ceruse aceasta, insa vor achita service-ul si consumabilele necesare acestora. Aceasta intelegere este momentan doar una verbala, ea urmind sa fie pusa in practica dupa discutii separate intre fiecare spital si universitate.
Chiriile n-ar fi fost legale
Solutia la care s-a ajuns – comodatul – a fost oferita de Ministerul Sanatatii, care a facut recomandari in acest sens DSP Iasi pentru a rezolva conflictul izbucnit. „Ministerul a atentionat ca de la inceput trebuia sa se gaseasca o cale amiabila de rezolvarea a problemei. Noi am facut tot posibilul si am indemnat la calm inca de la inceput. In urma sedintei de azi de la Prefectura, am reusit sa cadem de acord, in sfirsit, asupra unei cai amiabile de rezolvare a problemei”, spune prof.dr. Stefan Georgescu, seful DSP Iasi. Amintim ca decizia Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi, de a cere chirii considerate foarte mari pentru aparatura cu care a dotat spitalele iesene de-a lungul anilor, a stirnit o adevarata furtuna in lumea medicala ieseana. Dupa mai multe zile de discutii aprinse, intilnirea de ieri de la Prefectura a reusit sa calmeze, cel putin pentru moment, spiritele. „Fiecare spital va incheia contracte cu UMF, cel mai probabil de luare in comodat a aparaturii. Astfel, nu se mai pune problema chiriilor, care oricum nu aveau o sustinere legala. Aparatura data de UMF nu putea fi inchiriata, la achizitionare ea fiind scutita de impozite si taxe vamale. Dar, aceste contracte de comodat dau posibilitatea legala spitalelor de se ocupa de service-ul si achizitionarea consumabilelor necesare functionarii aparatelor. Toti cei prezenti la intilnire au cazut de acord asupra acestei cai amiabile de rezolvare a problemei”, mai spune dr. Georgescu.
Incasari de taxe ilegale prin fundatii?
Urmeaza ca fiecare spital in parte sa discute si sa incheie cu universitatea aceste contracte. Insa asta nu inseamna ca scandalul dintre acestea s-a stins in toatalitate. „Conducerea UMF Iasi a precizat ca, in cazul in care in unele spitale aparatura este folosita si pentru incasarea de taxe de la bolnavii investigati prin fundatii, va solicita expres sa se renunte la aceste practici. Nu s-a precizat numele nici unui spital, spunindu-se doar ca aceste lucruri se vor discuta cu fiecare spital in parte la incheierea contractelor. Ramine de vazut ce se va intimpla atunci”, a adaugat prof.dr. Georgescu, evitind sa spuna clar daca s-a pus sau nu punct conflictului. (S. RELEA, C. MAFTEI)

Comentarii