Mistreanu le ride in nas iesenilor

vineri, 02 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Mistreanu le ride in nas iesenilor

Cind primarul Simirad l-a instalat acum doi ani in functia de director general, Romeo Mistreanu a primit o misiune precisa: sa faca din RA "Termoficare" un serviciu modern, cu un management demn de mileniul trei. Si a facut. Adica si-a instalat gigacalorimetru Zenner, de ultima generatie, la blocul in care locuieste. Ca demn urmas al lui Arcadie Dubet, Romeo Mistreanu a avut grija sa se puna la adapost de aberantele facturi la incalzire, emise chiar de propria sa regie. Reforma la "Termoficare" a inceput cu directorul si s-a terminat. Toamna trecuta, zeci de asociatii de locatari au facut cereri pentru gigacalorimetre. Sefii RAT le-au ris in nas, spunindu-le ca n-au bani si ca, daca vor contorizoare, sa-si cumpere. Bataia de joc a fost si mai mare, Mistreanu anuntind ca decontarea investitiei fiecarei asociatii va fi esalonata de regie in trei ani. Aceasta in conditiile in care RA "Termoficare" este obligata de lege sa puna gigacalorimetre la toti consumatorii. Insa banii regiei n-au ajuns decit pentru gigacalorimetrul lui "dom’ director". Pentru ca lui Romeo Mistreanu nu-i convine sa plateasca la incalzire cit cer absurzii care conduc "Termoficarea".
Mistreanu si-a pus deoparte o galeata cu gigacalorii
Din fondurile proprii ale regiei, Mistreanu a hotarit sa instaleze la citeva blocuri gigacalorimetre, aparate care masoara cantitatea de agent termic. Actiunea a demarat in forta, in luna octombrie anul trecut. Coincidenta, blocurile alese au fost chiar cele care formeaza asociatia din care face parte si directorul RAT. Din sapte blocuri, doua au microcentrale, iar cinci au capatat gigacalorimetre prin marinimia lui Romeo Mistreanu. Investitia, extrem de costisitoare pentru orice asociatie din acest oras, a fost acoperita in totalitate de Regia de "Termoficare".
Si, intr-adevar, locatarii din Costache Negri, blocurile C1-C5, sint foarte multumiti pentru ca platesc exact cit consuma. Nu ca vecinii lor de la blocurile F1-F2, care n-au gigacalorimetre si care au facturi la incalzire pe decembrie de doua ori mai mari. De exemplu, managerul Mistreanu a avut de achitat in contul incalzirii doar 500.000 lei, la un apartament compus din patru camere, de 94 mp. La F1, o familie care sta tot la 4 camere a avut de achitat aproape 900.000 de lei numai pentru incalzire. Administratorul asociatiei din care face parte si blocul lui Mistreanu explica clar avantajele contorizarii. "La un bloc vecin, necontorizat, incalzirea a costat 11.222 lei pentru fiecare metru patrat, in timp ce locatarii din blocurile contorizate ale asociatiei au avut de platit doar 4.600 lei/mp. Avem gigacalorimetre si asta inseamna ca platim exact cit consumam", a spus Leonid Onofrei.
Diferenta de pret in acest caz este enorma, facturile la caldura ale locatarilor contorizati la nivel de bloc fiind de aproape trei ori mai mici decit a celor contorizati in punctul termic. De peste zece ani, de cind exista Regia de "Termoficare", iesenii platesc orbeste in fiecare iarna facturile la incalzire, fara sa stie niciodata daca valoarea acestora corespunde cu realitatea din calorifer. In 1993 a aparut o lege prin care RAT era obligata sa realizeze contorizarea tuturor imobilelor din Iasi. In sapte ani s-au montat doar 470 de gigacalorimetre dintr-un total de 4.600 de blocuri si scari de blocuri. Dintre cele 470 de contoare, multe au fost cumparate din banii asociatiilor, regia facind doar decontarea investitiei prin scaderea facturilor ulterioare. Ani la rind, sefii RAT au negat avantajele oferite de contorizare, sustinind ca valoarea facturilor la incalzire va ramine constanta. Exemplele concrete demonteaza, insa, scenariul regiei si dovedesc ca locatarii contorizati platesc in medie cu 40% mai putin decit cei care nu au gigacalorimetre. Si asta in conditiile in care, conform STAS-ului oficial recunoscut de RAT, pierderile din reteaua de distributie a caldurii sint de doar 5%. Luind in calcul si aceste pierderi, ramine o diferenta de 35 de procente pe care iesenii le ofera ofranda pentru bunastarea regiei. Aceasta diferenta de pret inseamna sute de mii de lei in fiecare luna pentru locatari sau miliarde de lei inghitite de Regia de "Termoficare".
Blocul inginerului-sef a avut primul gigacalorimetru din Iasi
Actiunea de montare a gigacalorimetrelor a debutat, in sfirsit, si la Iasi, in 1995, cind primul bloc contorizat a fost blocul nr. 259 din Dacia. Adica, tocmai blocul in care locuieste actualul inginer-sef al regiei, Vasile Enache, pe vremea aceea seful biroului de protectia muncii. "A fost o simpla coincidenta ca primul gigacalorimetru sa fie montat chiar la blocul in care locuiesc eu", a afirmat ieri, evaziv, Vasile Enache.
Dupa doi ani, RAT a dat in folosinta un bloc ultramodern, inaltat din fonduri proprii si compus din peste 30 de apartamente in care s-au inghesuit toti sefii regiei. Si, pentru ca un bloc facut in stil occidental trebuie sa aiba si un aparat de contorizat gigacaloriile, pentru ca VIP-urile de la RAT sa nu fie inselate cu facturile scrise cu propria lor mina, s-a pus si aici un gigacalorimetru, al carui pret este de citeva zeci de milioane de lei.
Mistreanu refuza sa arate "lista neagra"
In ultimii doi ani, administratorii asociatiilor au inteles beneficiile aduse de contorizare, foarte multi solicitind regiei sa le monteze gigacalorimetre. Pentru ca regia nu are bani, asociatiile si-ar putea monta pe cheltuiala lor aceste aparate, urmind ca, ulterior, sa solicite "Termoficarii" decontarea investitiei din facturile la intretinere. Pentru a le inchide gura oamenilor, sefii RAT au gasit cea mai buna solutie. "Decontarea gigacalorimetrelor se va face in trei ani pentru ca nu avem bani", a spus Vasile Enache, cu toate ca legea nu prevede un termen minim sau maxim in care sa se faca aceasta operatie.
In prezent, nu se stie cine are in Iasi gigacalorimetru si cine nu are, conducerea "Termoficarii" refuzind sa dea publicitatii aceasta lista. In lumea administratorilor de asociatii se vorbeste despre o adevarata "piata neagra" a gigacalorimetrelor. "Monitorul" a solicitat de doua saptamini lista blocurilor cu aparate de masura, insa sefii RAT au refuzat sa o dea publicitatii. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii