Noi dezvaluiri despre "examenul" secret de admitere in liceu

miercuri, 31 octombrie 2001, 00:00
4 MIN
 Noi dezvaluiri despre "examenul" secret de admitere in liceu

Admiterea la clasa a IX-a se da, in continuare, in liceele iesene ferita de ochii lumii. Pe furis, spun parintii, cu plicuri continind sume consistente, zeci de elevi reusesc sa se transfere din scoli profesionale in clase de liceu. "Examenul" dat acum in scolile iesene se poate sustine doar cu o cunoastere amanuntita a regulamentului scolar. Conducerea ISJ a refuzat sa faca vreun comentariu dupa publicarea, in ziarul nostru de ieri, a articolului "La Iasi, admiterea in liceu se da din nou". Singurul care a reactionat a fost Adrian Marcu, directorul Liceului "Anghel Saligny", cel care a admis ca transferurile din grupul scolar pe care il conduce "s-au facut la comanda Inspectoratului". Continuam sa prezentam astazi un altfel de caz. Cu un simplu certificat medical cu diagnosticul "primoinfectie TBC", un elev poate fi inscris in categoria cazuri exceptionale si, respectind regulamentul, poate ajunge intr-un liceu bun, aproape de casa. Este cazul elevei Raluca Silvia Ceuca.
"Dupa ce am primit-o la liceu au inceput interventiile de la Prefectura"
Parintii Ralucai Silvia Ceuca au reusit performanta ca, in numai trei saptamini, sa-si treaca fata prin trei licee. Mai intii, ea a fost eleva Liceului "Radu Cernatescu". De aici s-a transferat regulamentar la Liceul "Constantin Brancusi". Acest transfer a fost motivat de faptul ca fata, care initial era la profilul matematica-informatica, vroia sa aprofundeze mai bine limbile straine, asa ca a ales Liceul "Brancusi", profilul filologie: "Dupa ce am primit-o la liceu au inceput interventiile pentru Ceuca, de la Prefectura, de mai nu stiu unde, ca o doare creierul sau nu mai stiu ce, si le-am zis «mie nu are nimeni ce-mi face, cu toate pilele, eu respect regulamentul»", comenteaza directorul Liceului "Constantin Brancusi", Marius Narcis Manoliu.
In ciuda a ceea ce declara directorul de la "Brancusi", fata s-a transferat, in cele din urma, la Liceul "Vasile Alecsandri".
Mutarea fetei la "Alecsandri" s-a facut cu acordul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), insa dupa ce a obtinut certificatul medical, tot regulamentar. Fata are un certificat medical pe baza caruia o comisie medicala a Directiei de Sanatate Publica a hotarit ca este indicat ca ea sa vina mai apropape de casa. Desi cazurile de transfer pe motive de sanatate au fost analizate inainte de inceperea anului scolar, de o comisie a ISJ, cazul Ralucai a fost studiat ulterior. In mod normal, copiii bolnavi constituie cazuri speciale, iar regulamentul scolar prevede la articolul 132, alineatul 2, ca pe baza unei expertize medicale acesti copii pot fi transferati la o scoala cit mai aproape de casa. Astfel de cazuri de transfer se fac la ISJ pina la 15 septembrie. Dupa aceasta data, conducerile scolilor puteau admite cazuri de transfer numai pe baza expertizelor medicale. "Unele dintre acestea au mai fost avizate si de ISJ, dupa 15 septembrie", spune Julieta Grigoras, inspector scolar care, alaturi de Genovica Vulpoi si Adrian Mantu, a facut parte din comisia care a admis cazurile speciale.
60% dintre romani au acelasi diagnostic ca si Raluca
Diagnosticul Ralucai Ceuca – "primoinfectie TBC" – inseamna, in termeni medicali, predispozitie la tuberculoza. Prof.dr Traian Mihaescu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, spune ca un diagnostic ca al fetei ar putea primi o treime din populatia globului. "60% dintre romani au predispozitie la TBC, dar nu toata lumea face aceasta boala. Mai grav e cind aceasta predispozitie apare in combinatie cu alte boli", spune prof.dr Traian Mihaescu.
Mama fetei, Stefania Ceuca, inspector de specialitate la Directia Judeteana de Statistica, explica aparitia acestui certificat prin faptul ca fiica sa a fost in clasa a VIII-a cu un bolnav TBC. "Fiica mea a facut radiografie si nu are nimic la plamini, dar are aceasta predispozitie si am obtinut un certificat medical, dupa care am primit acordul comisiei medicale a DSP. In rest, fiica mea este sanatoasa", spune Stefania Ceuca. "Nu ne-a interesat certificatul medical in vara pentru ca nu stiam de prevederile despre cazurile exceptionale. De aceea noi am solicitat certificatul mai tirziu de
inceperea anului scolar", explica Mihai Ceuca, tatal Ralucai, intirzierea cu care au prezentat la ISJ actele medicale ale fiicei lor.
"Raluca Ceuca a fost transferata la noi in baza Regulamentului scolar, fata are expertiza medicala si noi am primit-o la scoala. Ea a fost eleva noastra pina in clasa a VIII-a si, pentru apropiere de domiciliu, am admis-o la clasa a IX-a D filologie, cu medie mai mica decit a ultimului admis. Ultima medie la uman a fost 8,26, si chiar daca regulamentul prevede ca nici un elev nu se poate transfera de la un liceu la altul decit daca media sa este mai mare sau egala cu a ultimului admis, in cazurile speciale nu se mai tine cont de aceasta prevedere", spune Ecaterina Ciobanu, directoarea Liceului "Vasile Alecsandri".
Directorul Liceului "Saligny" face precizari importante in cazul transferului Oanei Ursu
Directorul Liceului "Anghel Saligny", Adrian Marcu, ne-a declarat ieri, in legatura cu cazul Oanei Ursu, prezentat in numarul nostru de ieri, ca o parte din datele prezentate sint incorecte. Astfel, dupa cum sustine directorul Marcu, fata nu a venit la "Saligny" prin transfer de la Grupul Scolar "Mangeron" – asa cum se relata in articolul de ieri -, ci s-a transferat de la Scoala Profesionala "Anghel Saligny" la o clasa de liceu, profilul mecanica, a Grupului Scolar "Dimitrie Mangeron". Potrivit actelor prezentate de directorul Marcu in acest caz, suspiciunile privind incorectitudinea transferului Oanei Ursu sint nejustificate. In legatura cu celelalte transferuri prezentate in ziarul nostru de ieri, directorul Liceului "Anghel Saligny" nu a avut nici o obiectie. (Corina GILCA)

Comentarii