Notarii si avocatii nu vor sa plateasca miliarde la Casa de Sanatate

joi, 14 aprilie 2005, 23:00
3 MIN
 Notarii si avocatii nu vor sa plateasca miliarde la Casa de Sanatate

Solidaritatea, principul sistemului asigurarilor de sanatate din Romania, este ignorat de o mare parte a notarilor si avocatilor.
Desi legea spune ca din venitul realizat de toata lumea – inclusiv liber-profesionistii – trebuie sa plateasca o cotizatie de 6,5% pentru sanatate – de aproape cinci ani de zile, multi dintre notari si avocati, nu au platit aceste contributii. Astfel se face ca in momentul de fata sint notari in Iasi care au datorii si de peste un miliard de lei la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi. Cu aceste sume colosale, acestia se afla in top la capitolul persoane fizice sau juridice cu creante la asigurarile de sanatate. Sperind ca vor putea amina la nesfirsit plata acestor sume, notarii si avocatii dau pe rind CAS Iasi in judecata, tergiversind si prelungind astfel momentul scadentei.
Jumatate din notari si avocati nu platesc asigurari de sanatate
„In momentul de fata sint unii notari in Iasi care au datorii la CAS Iasi si de peste un miliard de lei. Incercam sa recuperam aceste sume, dar nu vom reusi decit atunci cind se vor finaliza procesele pe care le avem cu acestia”, spune Radu Tibichi, seful Biroului Evidenta si Urmarire Asigurati din cadrul CAS Iasi. Acesta a precizat ca in prezent in evidenta institutiei exista 42 de notari. Dintre acestia au fost verficati 30 si s-a ajuns la concluzia ca 21 nu platesc asigurarile de sanatate. In ceea ce priveste avocatii, casa are in evidenta 430 de avocati ieseni dintre care si-au declarat veniturile si au platit macar partial asigurarile, 230. „Cei care si-au declarat veniturile, mai au de platit la noi restante de peste 800 milioane de lei. Atit avocatii, cit si notarii trebuie sa plateasca lunar pentru asigurarile de sanatate o contributie de 6,5% din veniturile declarate la fisc”, a mai precizat Tibichi. Din verificarile efectuate pina acum, angajatii casei au ajuns de concluzia ca au de recuperat de la aceste doua categorii datorii de peste 10 miliarde lei. „Suma este probabil mai mare. Dar nu putem spune exact la cit se ridica pentru ca nu stim ce venituri au avocatii si notarii pe care nu i-am verficat sau pe care nu i-am putut verfica pentru ca ne-au dat in judecata”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul CAS Iasi.
„Nu stiu unde am ajunge daca toti cei cu venituri bune ar refuza sa plateasca”
In prezent, CAS Iasi are 12 procese cu notari si sapte cu avocati. Principalele motive invocate de acestia in actiunile formulate in instanta sint fie lipsa calitatii de asigurat a acestora, fie lipsa temeiului legal de retinere a contributiilor, fie necompetenta casei in activitatea de control a contributiilor datorate etc. „Singura cerere admisa de Tribunalul Iasi a fost in dosarul avocatului Volovat, dosar prin care acesta solicita sa nu fie obligat la plata penalitatilor pentru sumele datorate bugetului de sanatate. Vom face recurs, imediat ce vom primi sentinta si sint sigur ca vom cistiga. In ceea ce priveste notarii, am cistigat deja un proces cu unul dintre ei. Celelalte procese sint in curs de desfasurare, deoarece au actionat pe rind casa in judecata. Explicatia este simpla: fiind vorba de sume insemnate de bani, prin aceste numeroase procese, se incearca o tergiversare a platii. Cei care au constientizat faptul ca legea e de partea noastra isi platesc contributiile, drept dovada ca nu avem probleme cu o parte dintre notari si avocati. Dar atitudinea celorlalti nu este corecta. Nu stiu unde am ajunge daca toti cei care au venituri mai bune ar refuza sa plateasca”, a mai spus dr. Cepoi. Reprezentatii Uniunii Notarilor Publici Iasi sustin insa ca nu pot face nimic pentru a-i obliga pe acestia sa-si plateasca datoriile catre sanatate: „Nu stiu care sint notarii cu datorii la sanatate si nici ce sume datoreaza. Noi nu putem face verificari in acest sens si nici nu ii putem obliga sa plateasca la asigurarile de sanatate. Asta este treaba institutiilor abilitate in acest sens”, a declarat Georgeta Maximovici, presedinta Asociatiei Notarilor Publici Iasi, precizind ca ea plateste contributia la asigurarile de sanatate. Aceeasi situatie este si in cazul avocatilor care nu pot fi obligati de catre barou sa plateasca darile catre sanatate. (S.R.)

Comentarii