Noua lege a proprietatii, explicata pas cu pas

marți, 09 august 2005, 23:00
3 MIN
 Noua lege a proprietatii, explicata pas cu pas

A inceput numaratoarea inversa pentru aplicarea noii legi a proprietatii. Fostii detinatori de terenuri sau case pot depune cererile de retrocedare a proprietatilor pina pe 22 septembrie. Cererile trebuie depuse la sediile primariilor pe raza carora se afla situata fosta proprietate. „Obligatia ii vizeaza si pe fostii proprietari care au depus deja cereri de retrocedare in baza Legii 1/2000 sau 10/2001, dar carora nu li s-a reconstituit dreptul de proprietate. Practic, cererile trebuie depuse din nou. Vom organiza vineri o intilnire cu primarii din judet pentru a le prezenta noua legislatie, acestia urmind sa o explice cetatenilor”, a declarat prefectul Radu Prisacaru.
Se accepta proba cu martori
Conform noii legi, retrocedarea terenurilor agricole se va face obligatoriu pe vechiul amplasament, cu exceptia situatiilor in care s-a facut deja o punere in posesie legala. In aceasta situatie, vechiului proprietar i se va propune un alt amplasament, in aceeasi comuna sau intr-una invecinata. Fostul proprietar are dreptul sa refuze punerea in posesie pe un anumit amplasament, comisia locala fiind obligata sa caute altul. In afara probei cu acte, legea permite acum si proba cu martori. „Practic, daca toti vecinii declara in scris ca terenul i-a apartinut fostului proprietar, terenul va fi retrocedat. Se accepta si contestatia cu martori, dar in conditii similare. Daca fostul proprietar vine cu 3 martori, cel care ii contesta dreptul de proprietate trebuie sa vina si el cu cel putin trei martori sau cu acte”, a explicat subprefectul Florin Ungureanu.
Fostii proprietari vor face parte din comisiile locale
Legea 247/2005 privind regimul proprietatii a eliminat limita de 200 ha de teren arabil care putea fi retrocedata membrilor aceleiasi familii. A fost mentinuta insa limita de 50 ha de autor deposedat. Legea va permite transformarea actiunilor detinute de fostii proprietari la IAS-uri in fizic. Prin ordin al prefectului vor fi desfiintate actualele comisii locale de fond funciar, urmind sa se constituie altele noi. Acestea vor cuprinde si cel putin doi reprezentanti ai fostilor proprietari, alesi de cetateni prin vot. Comisiile locale vor putea face efectiv punerile in posesie, fara a mai fi necesara validarea dreptului de proprietate de catre comisia judeteana de fond funciar. Prefectul va putea aviza predarea terenurilor din administrarea Agentiei Domeniilor Statului catre comisiile locale, fara a mai fi necesara emiterea unei hotariri de guvern. „Se va reanaliza statutul actualelor statiuni de cercetare, pentru a se obtine cit mai mult teren disponibil. Statiunile vor avea doar rolul de cercetare, nu si cel de productie ca pina acum. Atragem totodata atentia primarilor ca pentru intirzierea la punerea in posesie se vor da amenzi de pina la 300 milioane lei”, a spus prefectul.
Se retrocedeaza si spitale, scoli, sedii de partide
Taxele de scoatere a terenului din circuitul agricol au fost eliminate, pentru a permite comasarea terenurilor. A fost eliminat si dreptul de preemptiune pe care il aveau vecinii proprietarului in cazul vinderii terenurilor. Legea a modificat si regimul tulburarii de posesie si al legitimei aparari. Astfel, tulburarea de posesie va fi pedepsita cu inchisoare de la 1 la 7 ani. „In cazul legitimei aparari nu va mai exista limitarea impusa de arma folosita. Nu va mai verifica nimeni daca lama cutitului are 7 cm sau mai putin”, a declarat subprefectul.
Prin noua lege a proprietatii se va permite retrocedarea oricaror cladiri, inclusiv spitalele, scolile sau sediile partidelor politice. Proprietarii vor fi insa obligati sa-i mentina pe actualii chiriasi pe o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani. Nivelul chiriei urmeaza sa fie stabilit prin hotarire de guvern. Directia Generala pentru Agricultura va distribui in judet un numar 10.000 de brosuri cuprizind principalele prevederi ale noii legi a proprietatii. (Alex ZANOAGA)

Comentarii