O afacere de miliarde la Baroul de Avocati din Iasi

duminică, 11 iulie 1999, 23:00
4 MIN
 O afacere de miliarde la Baroul de Avocati din Iasi

O afacere considerata de multi avocati paguboasa, derulata in totala discretie si prezentata ulterior ca fiind un real succes, este pe cale sa stirneasca o adevarata furtuna in Baroul Iasi. Cu citeva zile inainte ca avocatii ieseni sa-si aleaga noul decan, fostul sef al baroului, avocatul Constantin Rotaru, si-a trecut in revista realizarile si neimplinirile din ultimii patru ani. El a declarat atunci ca se poate mindri cu un spatiu comercial de 700 de metri patrati, cumparat special pentru Baroul Iasi, din banii Casei de pensii a avocatilor. Nici unul din cei implicati in tranzactie nu i-a intrebat insa pe avocati daca au intr-adevar nevoie de acel spatiu si, nu in ultimul rind, daca sint dispusi sa plateasca lunar o suma deloc neglijabila pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere si chirie. Dupa negocieri la care, in afara de fostul decan al baroului, au pus umarul avocatii Mihail Vlasov si Adrian Mogos, societatea Metalo-Chimice SA a vindut cei 700 de metri patrati din imediata apropiere a Palatului de Justitie, in schimbul sumei de 2,6 miliarde lei. Spatiul, situat la demisolul, parterul si primul etaj al unui bloc, urmeaza a fi compartimentat si mobilat cu birouri in care avocatii ieseni se vor instala chiar incepind cu aceasta saptamina. Dar avocatii inca nu stiu cit va fi necesar sa scoata din buzunare, pentru a avea un birou linga locul de munca. Ei stiu numai ca vor deveni chiriasii propriei Case de pensii, chiar daca unii efectiv nu au nevoie de un asemenea spatiu.
"Conducerea vrea sa ne bage pe git acest spatiu"
Daca admitem ca noul proprietar al spatiului, Casa de pensii a avocatilor, ar dori sa-si recupereze investitia in urmatorii trei ani, luind in calcul cheltuielile minime de intretinere si de amenajare, rezulta ca cei 300 de avocati ieseni vor contribui lunar cu cite 300.000 lei, in afara de cei 200.000 lei pe care ii plateau si pina acum. Este de asteptat ca putini dintre acestia sa isi permita sa renunte la jumatate de milion pe luna, mai ales ca majoritatea sint stagiari sau avocati cu venituri relativ mici. Intr-o situatie total neplacuta se gasesc avocatii, nu putini la numar, care au deja birouri inchiriate sau cumparate. Ei spun ca pur si simplu vor arunca banii in vint, din cauza ca nu au nevoie de un nou sediu. "Oare conducerea Baroului nu stie ca multi avocati au investit in cabinete particulare? Conducerea vrea sa ne bage pe git acest spatiu pentru ca stie foarte bine ca l-a cumparat pe usa din dos. In sedinta generala de anul trecut nici un avocat nu a votat pentru achizitionarea sediului si totusi acesta a fost cumparat. Nu voi plati nici un leu chirie si nu voi folosi niciodata acest spatiu”, ne-a declarat avocata Miruna Curecheriu, adaugind ca numerosi avocati ii impartasesc parerea.
Dupa ce se pare ca a pus carul inaintea boilor, avocatul Adrian Mogos, actualul decan al Baroului, va incerca sa-si convinga colegii ca a facut totusi o treaba buna. ”Avocatii trebuie sa renunte la comertul ?de intimpinare? facut pe holul Tribunalului. Aceasta mentalitate nu va mai exista niciodata la avocatii ieseni. Nu inteleg cum un coleg de-al meu poate sa isi agate clientul pentru a obtine niste bani in plus”, sustine Adrian Mogos, lasind sa se inteleaga ca, de acum inainte, avocatii vor fi alungati de pe holurile Palatului de Justitie. Conducerea baroului intentioneaza sa injghebe in noul spatiu o sala de sedinte dotata cu calculatoare si un mic bar, pentru "o cafea sau o apa minerala”. Avocata Dorina Razusi si-a aratat scepticismul cu privire la utilitatea spatiului ce urmeaza a fi inchiriat. ”Nici nu am vazut spatiul si nici nu am vreo curiozitate in acest sens. In orice caz, este exclus ca eu sa stau acolo intrucit am foarte multe procese si nu voi avea timp sa ma plimb de la sediu la Tribunal si viceversa”, afirma Dorina Razusi. Fosta conducere a baroului si-a motivat in mod practic "achizitia", spunind ca avocatii nu au conditii decente in cele 3 camere de care dispun la Tribunal. Multi avocati spun insa ca fosta conducere a facut abstractie de faptul ca, in cele mai aglomerate zile, numai 30-35 de avocati din cei 300 folosesc respectivele camere. Mai multi avocati care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca momentul ales pentru votarea hotaririi cu privire la noul spatiu a fost aminat in mod intentionat. La Adunarea generala convocata joi, 15 iulie, se spera ca prezenta avocatilor sa fie la limita minima admisa, astfel incit punctul de vedere al conducerii baroului sa aiba votul majoritatii. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii