O vipera unica in lume traieste numai linga Metro

duminică, 22 august 2004, 23:00
3 MIN
 O vipera unica in lume traieste numai linga Metro

Chiar daca in Romania cele mai cunoscute zone cu serpi sint Dobrogea si Banat, in apropiere de Iasi traieste o vipera unica in lume. Vipera ursini moldavica este o subspecie a Viperei ursini si poate fi gasita in apropiere de magazinul Metro, de cealalta parte a soselei, intr-o rezervatie stiintifica numita Valea lui David. „Prima data a fost descrisa de profesorul Stefan Vancea (n.r. – de la Facultatea de Biologie), la inceputul anilor ’60, insa nu ca subspecie, ci ca un hibrid intre doua subspecii – rakosiensis (o subspecie vestica) si renardi (o subspecie estica)”, spune sef de lucrari dr. Stefan Zamfirescu de la Catedra de Zoologie si Ecologie a Universitatii „Al.I. Cuza”. Acesta este specialist in herpetologie (ramura zoologiei care se ocupa de studiul amfibienilor si reptilelor), studiind de citiva ani de zile viperele care traiesc in imprejurimi.
Muscatura este foarte rar mortala
Subspecia de vipera de la Valea lui David a fost insa descrisa prima data de un cercetator strain, Goran Nilson, care a realizat atit studii morfologice, cit si biochimice. Ulterior, cercetatorul iesean a publicat si el mai multe articole stiintifice despre aceste vipere unice in lume, care au o lungime de maxim 40 de centimetri si culori variate. Studiile au aratat ca, desi sint veninoase, aceste vipere nu sint foarte periculoase. „Fireste ca nu este o placere sa te intepe, este ca si cum te-ar musca o pisica, sa spunem, iar letala poate fi o intepatura doar atunci cind s-a produs aproape de un vas mare de singe, si asta in cazul persoanelor mai sensibile”, spune sef de lucrari dr. Stefan Zamfirescu, precizind ca inocularile cu venin – ce contine apa in proportie de 70-80%, saruri si toxine – in scop de aparare sint mult mai rare decit cele cu scop de hranire. Iar hrana pentru ele o pot reprezenta, ca pentru orice specie de vipera de stepa, greierii atunci cind sint mici, iar ulterior soarecii, pe care-i omoara apoi ii inghit intregi. Cu permis de studiu de la Academia Romana – careia ii apartine rezervatia de citeva hectare din Valea lui David – cercetatorul iesean specialist in herpetologie a capturat citeva zeci de vipere din aceasta subspecie, eliberindu-le dupa citeva zile in care a realizat masuratorile necesare.
Alt tip de vipere traieste la Birnova
„Perioada de capturabilitate maxima este in perioada primaverii, cind se imperecheaza, si la sfirsitul lunii august, inceputul lui septembrie, cind femelele isi cauta loc de hibernare”, spune sef de lucrari dr. Stefan Zamfirescu despre Vipera ursini moldavica. Daca viperele din aceasta subspecie pot fi prinse, din specia Vipera berus nu a reusit sa prinda niciodata una. In general, viperele din aceasta specie traiesc in regiunile montane si cele cu dealuri inalte, in apropiere de Iasi prezenta lor fiind semnalata in masivul paduros Birnova. „Desi am incercat de mai multe ori sa gasesc una, nu am reusit. Cum ele napirlesc, ca toate vertebratele, un apicultor din zona a gasit o exuvie, o piele”, spune cercetatorul. In afara de Birnova si Valea lui David, vipere se gasesc si in alte zone din imprejurimi, insa nefiind declarate rezervatii cercetatorii nu vor sa le divulge de teama de a nu fi cautate si capturate si, eventual, chiar omorite. „Multi spun ca un sarpe bun este un sarpe mort, insa prima lui reactie este de aparare si te ataca doar atunci cind calci pe el sau il sperii. Nestiind acest lucru, mai ales taranii omoara viperele daca le gasesc, dar sint si unii care le captureaza, fie pentru a le creste, fie pentru a le vinde la colectionari sau alti crescatori”, incheie acesta. (Mirela CORLATAN)

Comentarii