Omul care „numai drac nu a impuscat”

luni, 05 mai 2003, 23:00
6 MIN
 Omul care „numai drac nu a impuscat”

Mos Grigore din Dumbrava are 84 de ani si trage de 70 de ani cu arma. „Voi vina pina la ultima suflare”, spune batrinul care a culcat la pamint mistreti si ursi.
Un batrin din satul Dumbrava a adunat 70 de ani de vinatoare. La cei 84 de ani ai sai, mos Grigore Haralambie-Lefter este considerat cel mai in virsta vinator activ. Prima partida de vinatoare a fost cind a implinit 14 ani, iar pe atunci avea o „petitiera” primita cadou de la tatal sau. In momentul cind tragea, un nor dens de fum il inconjura si nu mai putea sa vada nimic pentru citeva secunde. A vinat de toate, de la iepuri la porc mistret si urs. Dupa cum marturiseste chiar el, „numai drac nu am vinat”. In tinerete, a fost la vinatoare impreuna cu Mihail Sadoveanu la petrecerea organizata de scriitor cu ocazia implinirii virstei de 70 de ani. Pe timpul lui Ceausescu, in 1987, i-a fost confiscata pusca. Mos Grigore i-a trimis dictatorului un memoriu in care il ruga sa intervina in favoarea sa pentru a-si recupera arma. De abia dupa revolutia din 1989 si-a recuperat pusca. Acum si-a luat arma noua pe care a dat aproape 4 pensii de ale sale. „Vinatoarea este singura mea pasiune si va fi pina la ultima suflare”, marturiseste mos Haralambie.
La 14 ani, baga praf de pusca pe teava
Primele amintiri despre vinatoare ale lui mos Grigore sint din urma cu 70 de ani, atunci cind tatal sau i-a facut cadou o petitiera, o arma care se incarca pe teava cu praf de pusca si cartus. „Foloseam pe atunci praf de pusca negru. Cind trageam se facea in fata un nor mare de nu mai vedeai nimic. Trebuia sa astepti mult pina sa vezi ce-ai facut. De obicei, iepurii, chiar loviti, reuseau sa fuga si nu mai puteai sa mai tragi odata ca nu vedeai nimic”, spune batrinul. Permisul de vinatoare il primeai, in acea vreme de la Jandarmerie. „La 14 ani am vinat primul iepure. De atunci am vinat foarte multi, nu le-am tinut socoteala”, povesteste vinatorul. Cea mai rodnica iesire a fost in 1935, cind a impuscat, in numai o zi, 14 iepuri. „Am luat un permis de la un boieras, Rusu. Zilele de vinatoare erau numai joia si duminica. Se vina la picior si am reusit sa impusc 14 iepuri intr-o zi. In oricare directie ma intorceam nimeream cite un iepure. Am avut asa de multi ca le-am dat la toti prietenii mei cite unul”, spune batrinul. Cu ochii pe jumatate inchisi, Haralambie isi aminteste de vremurile apuse, atunci cind vinatul era din belsug. „Iepurii se vindeau in piata cu 10 sau 12 lei. Cei mai mari si buni costau 15 lei. De Craciun, vedeai iepuri peste tot, prinsi pe grinda. Ii luai aproape pe gratis. Acum nu gasesti picior de iepure prin piata”, povesteste Haralambie.
Comunistii ii luau 4 iepuri la fiecare vinatoare
In timpul comunistilor, vinatorilor nu le era usor. „Trebuia sa predam fiecare vinator cite o cota de 4 iepuri la fiecare iesire. Nu ii interesa pe nimeni cum te descurci, 4 iepuri trebuiau predati”, isi aminteste mos Haralambie. Despre porci mistreti sau alte animale mai mari nici nu se puteau atinge. In zilele cind recolta la vinatoare era mai mare, fiecare isi facea cite o rezerva pentru zile negre. „Cind nu prindeai nimic, aduceai de acasa iepurii ca sa predai norma”, povesteste mos Grigore. Cea mai frumoasa amintire din acea perioada este legata de prindeare unui porc mistret imens. „Eram mai multi vinatori si prinsesem un permis pentru porci mistreti. Am stat ore in sir si nu am zarit nici macar urma de mistret. La un moment dat, am auzit zgomot intr-un tufis aflat pe coama dealului. M-am uitat atent si am zarit animalul. Am tras si l-am vazut cum s-a pravalit dupa coama. Am pornit intr-acolo si am gasit o dira de singe, dar porcul nicaieri. M-am luat dupa urme si l-am gasit citeva sute de metri mai incolo. Era ranit, dar inca incerca sa scape. Am pus pusca la ochi si am tras din nou. Am vazut clar cum l-am lovit, dar inca mai mergea. Am incarcat si am tras a treia oara. De abia atunci a cazut si nu a mai miscat. Am fost singurul care am prins un mistret in acea zi”, a sustinut batrinul vinator.
Mistretii lui Ceausescu au mincat curcani injectati
Pe dictator nu l-a vazut personal niciodata. Un coleg de-al sau, care pazea terenul de vinatoare de la Mosna unde venea Ceausescu la cite o partida de vinatoare, i-a povestit cum au fost tratati porcii mistreti special adusi pentru dictator. „A dat boala peste ei, trichineloza. Paznicii trebuiau sa-i prinda si sa le injecteze medicamentul pentru a-si reveni, dar era foarte dificil sa pui mina pe ei. Asa ca au nascocit un siretlic. Au adus un camion mare plin cu curcani care erau deja injectati cu un medicament contra bolii si le-au dat drumul pe terenul de vinatoare. Porcii mistreti i-au mincat si s-au insanatosit, dar jumatate din curcani au fost furati de paznici”, povesteste plin de umor vinatorul.
In 1987 i-au confiscat pusca
Mai bine de 30 de ani a fost angajat acar in gara Ciurea. Dupa ce a iesit la pensie, mos Haralambie s-a dus paznic la iazul din Dumbrava. „Prin 1987, eram de paza impreuna cu un militian, sergent major. Luasem pusca la mine, asa, ca sa fie, ca doar aveam permis. Militianul mi-a facut raport si, a doua zi, au venit cei de la judet si mi-au confiscat pusca. Au spus ca nu am voie sa o tin acasa. Am facut tot felul de memorii, am trimis unul si lui Ceausescu. La sfirsitul anului, a venit unul de la Bucuresti, m-a intrebat ce s-a intimplat, dupa care mi-a spus ca am dreptate si ca trebuie sa-mi dea arma inapoi. Nu mi-a dat-o. De abia dupa revolutie, pe 5 ianuarie, a venit maiorul Matase si mi-a spus ca pot sa-mi iau pusca. Mi-am cumparat alta, ca aia veche nu mai era buna”, a marturisit Grigore Haralambie.
„In Delta stringeam cu sacul pasarile impuscate”
In 1996 i-a suris sansa vietii. Printr-o cunostiinta a ajuns paznic in Delta Dunarii. Timpul petrecut acolo a fost cea mai frumoasa perioada din viata sa de vinator. „Am stat un an si jumatate in delta. Am impuscat rate si giste salbatice cit alti vinatori intr-o viata. Stringeam cu sacul pasarile impuscate. Daca ar fi fost sa traiesc ca pescarii, din ce prind, cred ca ma ingrasam cu multe kilograme”, isi aminteste mos Haralambie. In delta a dat de gustul pescuitul, „pentru ca ma cam plictisisem sa vinez”. Nu a doborit recordul in domeniu, dar a reusit citeva capturi frumoase. La intoarcere acasa avea tolba plina de vinat, dar si de povesti. Virsta inaintata nu il impiedica sa se alature mai tinerilor vinatori. Anul trecut si-a cumparat o arma ruseasca cu doua tevi. „Am sa merg la vinatoare cit m-or tine picioarele. Acum nu mai este regula ca dupa 60 de ani sa ti se ia permisul. Multumesc lui Dumnezeu ca imi da putere. Sper sa ne vedem si in 2010, cind voi implini 90 de ani”, ne spune batrinul la plecare. (Vasile MIRON)
„Am vinat cu Sadoveanu!”
La implinirea virstei de 70 de ani, Sadoveanu a organizat o partida de vinatoare in padurea de la Ciortesti, dorind sa vineze impreuna cu „moldovenii sai”. „Ne-am strins vreo 20 de pusti. Au venit si cei de la securitatea calare ca sa-l pazeasca pe Sadoveanu. Se plimbau printre noi si ne spuneau ca nu avem voie sa impuscam ceva. Singurul care trebuia sa doboare animalele era scriitorul”, isi aminteste mos Haralambie. La un moment dat, Sadoveanu i-a vazut pe vinatori cu arma la banduliera. Mirat, i-a intrebat de ce nu trag si ei. Cind a auzit raspunsul acestora, scriitorul s-a dus la cei care il pazeau si le-a spus sa paraseasca zona. „A venit si ne-a facut semn cu mina ca putem trage si noi. Am impuscat peste 30 de iepuri, mai multe pasari. Aproape de sfirsit, a venit cineva si a luat 7-8 iepuri cu el. S-a dus la Ocolul Silvic si a pregatit o masa vinatoreasca. Am mincat cu totii alaturi de Sadoveanu care ne-a povestit despre partidele sale de vinatoare”, a spus Grigore Haralambie. Si acum isi aminteste cu placere despre pinda la lapin, iepurele de viziuna, pinda facuta impreuna cu marele scriitor. „Este foarte greu sa-l dibui, ca sta ascuns in scorbura. Trebuie sa fii foarte atent pentru ca fuge de maninca pamintul la cel mai mic zgomot, si nu ai timp sa-l iei in catare. Sadoveanu a impuscat vreo 5 lapini”, povesteste vinatorul. (Vasile MIRON)

Comentarii