Paradisul tiganilor de la Zanea

joi, 22 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Paradisul tiganilor de la Zanea

S-au stabilit pentru prima data aici in 1959. Erau trei familii de tigani, care si-au ridicat trei bordeie. Acum sint peste 800 de suflete care locuiesc in 164 de palate impozante. In numai 40 de ani, trei familii de tigani au reusit sa intemeieze un nou sat: Zanea, situat in comuna Ciurea, la doar cinci kilometri de Iasi. Femeile stau in case somptuoase si au grija de puradei. Barbatii fac afaceri de miliarde, principala lor ocupatie fiind comertul.
Cumpara si apoi vind mai scump fier vechi, tabla si caramizi. Cumpara si vind aproape orice, numai sa iasa cu buzunarul doldora de bani.
164 de palate sclipesc in soare de-ti iau ochii
Cocotate pe buza dealului, casele tiganilor din Zanea se inalta sfidator, dominind vaile dimprejur. Privite din tren, casele – palat seamana izbitor de mult cu un parc de distractii din vest. Turnurile, turnuletele, desenele stridente facute direct pe tencuiala exterioara aduc o pata de culoare in zona cenusie din suburbia Iasului. Daca n-ai sti, ai crede cu tarie ca ai aterizat intr-un Disneyland. Privite de aproape, casele tiganilor din Zanea te coplesesc. Sint atit de imense, de masive si atit de impopotonate, incit poti sa stai ore intregi numai pentru a privi in detaliu fiecare constructie. Imprejmuite cu garduri scunde, majoritatea din lemn, cu niste curti minuscule, palatele se ridica inalte, zvelte, cu acoperisuri de tabla argintie ce sclipesc de-ti iau ochii. In fiecare curte, spatiul mic din fata casei este rezervat masinilor orinduite ca intr-un adevarat talcioc. La fel ca si turnuletele din virful palatelor, numarul masinilor din curte este un alt criteriu de departajare a membrilor din satra. Acum, casele din Zanea au ajuns, in inaltime, sa rivalizeze cu blocurile din Lunca Cetatuii. Printre celelalte sate ale comunei Ciurea, asezarea tiganilor este practic un stat in stat. Nu are granite, santinele sau puncte de control. Daca vrei, nimeni nu te opreste sa intri. Cu toate acestea, putini au curajul sa se aventureze in aceasta lume. Insa, nici acestia nu fac macar un pas fara a vorbi cu bulibasa tiganilor, Colea Stanescu.
Tiganii nu dau un ban la Primarie, ca de aia l-au votat pe primar
Pitita, undeva printre puzderia de palate, casa celui dintii dintre tigani este mica, inghesuita pe principala ulita a satului. Doua porti imense, de fier, ascund in interior trei masini acoperite de colb. In stinga, o Dacie alba; in fata intrarii in casa, un Espero crem, flancat in imediata apropiere de un Ford Probe, de un rosu aprins. Molfaind resturi de mincare, bulibasa iese din casa si ne cerceteaza din cap pina-n picioare. Ca sa vorbeasca, Colea Stanescu ne cere o procura, crezind ca am venit de la Primarie. Auzind ca sintem ziaristi, Colea nu renunta. "Vreti sa vorbesc? Dati-mi bani. Lumea de aicea e saraca, moare de foame", silabiseste, incruntindu-se amenintator. Inaintind agale, bulibasa se aseaza incet pe scaunul din dreapta al masinii Espero. Din buzunarul de la piept al camasii albe, Colea scoate un teanc de bani, ii numara, sugerindu-ne sa contribuim si noi cu ceva la pusculita lui. In jurul masinii, femeile cu fustele lalii si puradeii despuiati pe jumatate ne urmaresc la fiecare pas. Vorbesc in soapta si asteapta cuvintul de ordine al sefului lor. Auzind ca vrem sa vorbim despre problemele comunitatii, Stanescu ne reteaza elanul, intrebindu-ne daca nu vrem sa contribuim la asfaltarea drumurilor din sat sau la aducerea gazului metan in casele tiganilor. "Noi nu dam nimic, nici un leu. Treburile astea trebuie sa le rezolve Primaria. Ca de-aia l-am votat pe primar. Sa ne faca drumurile si sa aduca gazul", proclama Stanescu.
Statul cu legile lui n-are ce cauta in Zanea
Construindu-si in fiecare luna noi palate de caramizi, beton armat si tabla stralucitoare, tiganii se pot mindri cu unul dintre cele mai bogate sate din tara. Sint 164 de case, una mai stralucitoare decit alta. Cu toate acestea, cele 800 de suflete de tigani din satul Zanea traiesc intr-un adevarat paradis fiscal. In ultimii ani, pentru ca nu si-au achitat datoriile catre bugetul local al comunei Ciurea, tiganii au de platit peste 2,5 miliarde de lei. "Pentru afacerile pe care le-au facut cu SC «Adimet» Galati, precum si alte afaceri pe care le fac, au de platit taxe si impozite pe plan local", a declarat viceprimarul comunei Ciurea, Neculai Buzatu. In evidentele Primariei, in satul Zanea exista 20 de societati comerciale si asociatii familiale. Neoficial, numarul acestora este mult mai mare.
Datoriile acumulate de-a lungul anilor de tiganii din Zanea reprezinta bugetul intregii comune pentru doi ani. Astfel, anul trecut, intregul buget al comunei a depasit doar cu putin 1 miliard de lei. "Este imposibil pentru noi sa recuperam banii. Conform noii legislatii, sintem nevoiti ca, avind doar doi inspectori pentru acest sat, sa recuperam 2,5 miliarde de lei", a afirmat viceprimarul.
Contorizate la 2,5 miliarde de lei, datoriile tiganilor catre stat ar fi mult mai mari daca ar fi nevoiti sa plateasca si impozitul pe locuinte. "Din cele 164 de case, vreo 6 sau 7 au autorizatii de constructie. Restul sint ridicate pe terenuri care fac parte din domeniul public", a mentionat Neculai Buzatu. In replica, bulibasa Colea Stanescu nu pare impresionat de dorintele viceprimarului. "Nu e treaba nimanui ce facem noi si cum traim", a spus bulibasa, pe un ton iritat.
(Adrian MITESCU, Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii