Pelerinii se pot ruga de astazi la Briul Maicii Domnului

joi, 11 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Pelerinii se pot ruga de astazi la Briul Maicii Domnului

Cele citeva sute de mii de pelerini din toata tara care vor sosi in oras de Sarbatorile Iasului vor putea sa se roage, pentru prima data, astazi, incepind cu ora 17.25 la Briul Maicii Domnului. Dupa ce va fi transportat in procesiune religioasa de la Aeroport, Briul va fi amplasat in Catedrala Mitropolitana pina duminica dimineata, la ora 6,30 (ora la care, odata cu moastele Sfintei Parascheva si moastele Sfintului Gheorghe, va fi scos afara). "Puterea Briului Maicii Domnului este atestata de marturiile istorice, puterea de vindecare si puterea izbavitoare provenind de la persoana care a purtat-o, Maica Domnului, ocrotitoarea familiei si manastirii", explica preotul Nicolae Dascalu, consilierul cultural al Mitropoliei. Se spune ca Briul a fost tesut de insasi Maica Domnului, dupa adormirea sa daruindu-l Sfintului Apostol Toma: "I-a chemat pe toti apostolii din toata lumea, iar in timp ce se inalta la ceruri s-a intilnit cu Apostolul Toma si i l-a daruit ca semn ca a murit cu adevarat si ca este vie cu adevarat", spune preotul Dascalu. Briul a fost pastrat pina in secolul al IV-lea la Ierusalim. Dupa un scurt transfer in Capadocia, este adus iar in orasul sfint de imparatul Teodosie cel Mare. Fiul acestuia, Arcadie, il va duce la Constantinopol. Imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept (886-912), vindecata cu puterea Briului, l-a cusut cu fir de aur, forma in care se pastreaza si astazi, si l-a asezat in racla de aur daruita cu mult inainte de imparatul Arcadie. In calendarul crestin-ortodox, evenimentul reasezarii Briului in racla este pomenit in fiecare an, la 31 august. Imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355) l-a daruit Manastirii Vatoped, de la Muntele Athos, unde se afla si acum o parte a acestuia. Alte doua fragmente se afla la Volos, tot in Grecia, unul dintre acestea sosind astazi la Iasi.
Turnul cu ceas de la Palatul Culturii va putea fi vizitat pentru prima oara
Pentru prima data de cind a fost construit, in aceste trei zile de sarbatoare, iesenii vor putea vizita turnul cu ceas de la Palatul Culturii, intre orele 10 si 15,00. Pentru a putea vedea Iasul ca-n palma, de la inaltimea celor peste 40 de metri ai turnului, iesenii vor trebui sa scoata din buzunar 50.000 de lei si sa aiba la ei o legitimatie (din motive de securitate). Asa cum spera conducerea de la Complexul Muzeal Moldova, mecanismul imens al ceasului (ocupind o suprafata de 100 de metri patrati) va deveni principala piesa a unui muzeu al timpului: "Va fi un muzeu unic in lume, care va cuprinde toate tipurile de ceas din istoria omenirii, de la ceasul cu apa si ceasul cu nisip (clepsidra), pina la ceasurile actuale", spune directorul general, Val Condurache. Daca experimentul din aceste zile va fi unul reusit si oamenii de afaceri vor ajuta la realizarea acestui muzeu, Val Condurache spera ca spatiul turnului sa devina si un loc de intilnire neconventional pentru filosofi si artisti: "Asa cum in vechime muzeul insemna un sanctuar unde se intilneau inteleptii si muzele, in marginea timpului, aici se vor intilni filosofii", spune Val Condurache.
Mariana Nicolesco va concerta miine la Palat
Celebra soprana Mariana Nicolesco va concerta miine, la ora 18.00, in Sala Coanda de la Palatul Culturii, intr-un concert de muzica sacra dedicat marii sarbatori. In prezenta IPS Daniel si a primarului Constantin Simirad, Mariana Nicolesco va cinta alaturi de tinara soprana Roxana Briban, laureata Marelui Premiu Darclee 2001, fiind acompaniate la pian de Luminita Berariu. In acelasi timp, la initiativa istoricului de arta Radu Varia si a Fundatiilor Internationale Constantin Brincusi va fi inaugurata expozitia "Brincusi fotograf. Universul sculptorului vazut de el insusi", cuprinzind 40 de fotografii de la Muzeul de Arta Moderna din Paris.
Iesenii vor putea cumpara creatii traditionale la Tirgul Mesterilor Populari
Iesenii si sutele de mii de pelerini care vor trece zilele acestea prin oras vor putea sa-si cumpere de la solnite pina la covoare, la Tirgul Mesterilor Populari din Moldova, care va fi transmis in premiera on-line. Cei 100 de participanti din toata Romania si din Republica Moldova isi vor expune produsele si unii chiar uneltele cu care lucreaza in nu mai putin de 15 corturi, aflate deja de doua zile in fata Palatului Culturii. Dupa ce vor putea urmari prima faza de fabricatie a oalelor de lut, vizitatorii Tirgului vor putea cumpara acest gen de obiecte cu sume de la 10.000 de lei pina la cinci sau chiar sase milioane (pentru creatiile speciale din lut, realizate de doi mesteri renumiti, Andrei Sclifos din Chisinau si Nicolae Diaconu din Codlea). Cei care prefera lemnul in locul ceramicii sau lutului pot cumpara obiecte din lemn (linguri, vase, etc.) la preturi ce vor varia intre 50.000 si 300.000 de lei. Ouale incondeiate vor putea fi achizitionate cu sume intre 20.000 si 50.000 de lei, ouale de strut ajungind insa la suma record de 1,2 milioane lei. In timp ce-si cumpara sau admira aceste obiecte, vizitatorii tirgului pot avea ocazia sa asculte si Fanfara de la Chetris. Aceasta va concerta de doua sau trei ori pe zi, in fiecare din cele trei zile de sarbatori, programul lor fiind afisat in tirg. Toate manifestarile din fata Palatului vor fi transmise, in mod inedit, pe Internet, cu ajutorul Romtelecom, a carui echipa va ocupa unul din corturi. Tirgul, care va fi deschis oficial astazi, la ora 12.00, isi va inchide portile abia duminica seara in jurul orei 17. (Mirela CORLATAN)

Comentarii