Pentru ce vor plati patronii ieseni un milion de dolari in acest an?

miercuri, 22 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 Pentru ce vor plati patronii ieseni un milion de dolari in acest an?

Incepind din acest an, patronii vor fi obligati sa cotizeze suplimentar 0,5% din fondul de salarii. De anul viitor, in functie de riscurile la care sint expusi angajatii, contributia ar putea creste pina la 4%. Banii vor fi utilizati pentru acoperirea cheltuielilor provocate de accidentele si bolile profesionale. In acest an, numai in Iasi ar urma sa se stringa peste un milion de dolari. Pe linga salariatii cu carte de munca, se vor putea asigura si persoanele care desfasoara activitati independente.
Pentru ca fondul sa poata functiona de la 1 ianuarie 2004, incepind din aceasta luna fiecare angajator, indiferent de profilul de activitate, va contribui cu o suma reprezentind 0,5% din fondul de salarii. De anul viitor, contributiile la Fondul National vor fi diferentiate in functie de clasa de risc in care se va incadra unitatea respectiva, intre 0,5% si maxim 4% din fondul brut de salarii.
Aproape oricine se poate asigura
Pe linga cei cu carte de munca, plata asigurarii este obligatorie si pentru cei angajati cu conventie, precum si pentru somerii aflati in perioada cursurilor de recalificare (pentru ei vor contribui cu 1% Agentiile de Ocupare si Formare Profesionala).
Au posibilitatea de a contribui la fond, fara insa a fi obligate, si persoanele fizice asigurate in sistemul public de pensii, care vor plati in acest an 0,5% din valoarea pentru care s-au asigurat. Din aceasta categorie fac parte: asociatii unei societati, comanditarii, administratorii sau managerii, membrii asociatiilor familiale, persoane fizice ce desfasoara activitati independente, agricultori care desfasoara activitati fie in propria gospodarie fie in domeniul forestier precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in unitati de cult recunoscute prin lege. Din 2004, cota platita de persoanele fizice poate ajunge pina la maxim 1% din salariul mediu brut. In caz de accidente sau boli profesionale, persoanele de mai sus vor fi despagubite, benefiiciind de acelasi tratament ca oricare salariat.
In Iasi, tinind cont de faptul ca fondul total de salarii de anul trecut s-a ridicat la peste 7.500 de miliarde de lei, o contributie de 0,5% ar insemna pe tot anul peste 36 de miliarde de lei. La nivelul intregii tari, ministrul Muncii estimeaza ca la sfirsitul anului suma strinsa la Fondul de risc si accidente va fi de 1.800 de miliarde de lei.
"Fondul trebuie sa aiba o administrare privata si transparenta"
Agentii economici au pareri impartite referitoare la constituirea acestui fond. Ioan Nani, directorul general de la "Antibiotice", a spus ca "daca vrem sa fim in rind cu lumea, angajatorii trebuie sa le asigure angajatilor conditii de munca. Cred ca agentii economici trebuie sa plateasca acest fond, numai ca va fi foarte important modul cum va fi el administrat. Trebuie sa aiba o administrare privata si mai ales transparenta".
Pe de alta parte, Vasile Plugaru, directorul general de la "Tepro", crede ca "fiecare agent economic ar trebui sa asigure conditii de munca propriilor angajati. Nu inteleg de ce trebuie sa platesc eu pentru mineri, de exemplu, sau voi din presa pentru mine".
Mircea George Albulescu, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi, a declarat ca acest fond era necesar. "La ora actuala, cetatenii care au suferit accidente de munca se trateaza in spitale din fondurile Casei de Asigurari", a spus el.
Albulescu a adaugat ca in Iasi anul trecut au fost 141 de accidente de munca, cu 19% mai putine decit in 2001. Dintre acestea, 15 au fost mortale, 126 au provocat incapacitate temporara de munca iar 5 s-au soldat cu invaliditate. In 2002 au fost inregistrate in Iasi 54 de persoane cu boli profesionale. Cele mai multe au fost inregistrate la "Fortus" (hipoacuzie)", Antibiotice" (alergodermitele provocate de antibiotice), "Moldomobila" sau Universitatea "Al.I Cuza".
De ce servicii vor beneficia asiguratii
In cazul unui accident de munca, asigurarea acopera plata asistentei medicale de urgenta si in ambulatoriu, a medicamentelor si a analizelor medicale, a tratamentelor de recuperare, a serviciilor de chirurgie plastica, a serviciilor de fizioterapie sau curelor balneare recomandate de medic. De asemenea, persoanele care au suferit un accident in urma caruia au ramas cu deficiente au dreptul la proteze, orteze si aparate ortopedice sau scaun cu rotile.
Daca in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale, salariatul si-a pierdut complet capacitatea de munca si nu mai poate desfasura activitatea pentru care s-a calificat el poate cere Fondului sa-i achite cheltuielile pentru o reconversie profesionala. Asta presupune plata examenelor psihologice si a eventualelor examene medicale, a cursurilor de recalificare precum si a unei indemnizatii reprezentind 70% din salariul de baza brut la data producerii accidentului (numai in cazul in care persoana nu beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca sau pensie de invaliditate de gradul III. In cazul in care cel asigurat isi pierde temporar capacitatea de munca, el beneficiaza, timp de 180 de zile, de o retributie lunara egala cu media salariului brut pe ultimele sase luni inainte de accident timp.
Cei care din cauza unui accident sau boli profesionale nu mai pot desfasura activitatea normala la locul de munca pot trece la un alt loc de munca din cadrul intreprinderii cu un salariu mai mic, fie pot trece la timpul redus de lucru (o patrime din durata normala). Indemnizatiile in acest caz se platesc pe o durata de 90 de zile si reprezinta diferenta dintre media veniturilor pe ultimele sase luni si salariul brut realizat la noul loc de munca.
Daca cel care a fost accidentat sau a contactat o boala profesionala ramine cu leziuni permanente care-i reduc capacitatea de munca cu 50% sau se considera o mutilare, el are dreptul la o compensare in suma fixa ce nu poate depasi 12 salarii medii brute pe economie si care se acorda in suma unica, fara a afecta celelalte drepturi de care beneficiaza asiguratul. In cazul decesului, urmasii celui asigurat au dreptul la un ajutor de deces in cuantum de 4 salarii medii brute pe economie. (Ana PRODAN)

Comentarii