Poker pe bani publici la CJ

joi, 18 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 Poker pe bani publici la CJ

Societatea de constructii a Consiliului Judetean s-a transformat in societate de caritate pentru firmele de constructii din judet. Aranjamentele facute pe sub masa, la limita legii, de conducerea SC Lucrari Drumuri si Poduri au continuat si dupa dezvaluirile facute de „Ziarul de Iasi”. La doua saptamini dupa ce reporterii „Ziarului de Iasi” au atentionat conducerea CJ ca SC LDP lucreaza practic pentru citeva firme private de constructii, conducerea societatii a mai pus la cale o afacere aberanta. Practic, s-a ajuns ca SC LDP sa faca recomandari in favoarea propriilor concurenti, transformindu-se intr-o veritabila „mina moarta” la licitatiile organizate de CJ. Concret, la o selectie de oferte desfasurata in urma cu doua saptamini, conducerea SC LDP a recomandat firma Eky-Sam SRL ca fiind capabila sa execute lucrari de drumuri, dindu-i astfel un brinci pentru a ajunge in fata si a cistiga lucrarea. „Am dat recomandare unei alte firme. Si care-i problema?”, a fost raspunsul curios dat reporterilor de directorul SC LDP, Liviu Tomulesei. Mai mult, controlul de audit dispus de presedintele CJ, Lucian Flaiser, la SC LDP in urma cu o luna nu a facut nici un fel de referire la modul cum societatea isi selecteaza colaboratorii si cum isi cheltuieste banii. Raportul de audit nu a facut decit sa analizeze daca SC LDP isi poate permite sa acorde angajatilor o crestere salariala sau nu. (Alex ZANOAGA)
Ultima afacere dubioasa orchestrata de conducerea SC LDP a avut loc in urma cu nici doua saptamini. CJ a organizat trei selectii de oferte, in zilele de 3, 4 si 5 noiembrie, pentru efectuarea de plombari, scarificari si pietruiri pe drumurile judetene. La ultima selectie de oferte, pentru pietruirea unor sectoare din drumurile Popesti – Madirjac si Tatarusi – Iorcani, au cumparat caietele de sarcini 5 societati de constructii. La selectia propriu-zisa s-au prezentat doar trei: SC LDP, Combeton Iasi si Eky-Sam Tg. Frumos. Printre conditiile impuse de organizatori a fost si prezentarea unei recomandari conform careia firma participanta la licitatie a mai efectuat lucrari de valori comparabile. De-a dreptul uimitor, recomandarea depusa la dosar de Eky-Sam nu a fost eliberata de primaria vreunei comune unde firma mai efectuase lucrari, ci de SC LDP. Adica tocmai de concurentul principal. „Prezentarea unei astfel de recomandari este obligatorie, pentru ca beneficiarul sa aiba garantia ca nu incredinteaza lucrarea oricui, ci unei firme capabile sa o execute. In mod obisnuit, aceste garantii se elibereaza de un consiliu local pentru care firma a mai lucrat”, a explicat Corina Iacob, juristul Serviciului Public de Administrare a Drumurilor Judetene.
Managerul Eky-Sam: „Era tot ce mai aveam nevoie”
Cu doar doua zile inaintea selectiei, Eky-Sam a solicitat de la SC LDP o recomandare. „Am solicitat recomandarea de la SC LDP intrucit mai lucrasem cu aceasta si imi trebuia hirtia in termen foarte scurt. Mai lucrasem si cu Geiger SA, dar firma asta este la Bucuresti, iar pina as fi luat legatura cu ei riscam sa ies din termen. Am trimis o cerere prin fax la SC LDP, iar raspunsul mi-a venit tot prin fax. Era tot ce mai aveam nevoie”, a spus managerul Eky-Sam, Ion Echimov. Practic, in aceeasi zi in care Echimov a cerut recomandarea, directorul economic al SC LDP, Doina Rener, i-a trimis raspunsul, lucrarile efectuate de Eky-Sam fiind apreciate ca „bune”.
Promptitudinea cu care SC LDP a raspuns cererii Eky-Sam este cu atit mai surprinzatoare cu cit cele doua firme aveau sa fie concurente. In final, contractul a fost adjudecat de Eky-Sam, oferta acesteia fiind cu 46 milioane mai buna decit cea a SC LDP. Practic, SC LDP a sprijinit Eky-Sam sa cistige selectia de oferte, contrar oricaror practici economice. Pe baza semnaturii date de Doina Rener, Eky-Sam a obtinut un contract de 1,38 miliarde lei. „Este pentru prima oara cind aud de asa ceva. Nici o firma nu da recomandari pentru alta atunci cind exista posibilitatea sa devina concurenti la o licitatie. Daca iti sprijini concurenta, te sapi singur”, a apreciat un jurist din cadrul CJ.
„O suta de firme daca cereau recomandare, la 100 le dadeam”
Intrebat de reporterii „Ziarului de Iasi” cum a ajuns SC LDP sa dea certificat de buna purtare pentru o firma concurenta, directorul societatii, Liviu Tomulesei, a replicat iritat ca nu el a semnat recomandarea. „Hirtia a semnat-o Rener, in ziua respectiva eu nefiind la sediu. Chiar am facut scandal cind am aflat de aceasta”, a spus Tomulesei. Revolta directorului SC LDP nu a fost provocata insa de faptul ca Doina Rener a dat o mina de ajutor concurentei. „Hirtia trebuia sa treaca pe la mine, nu sa o semneze Rener”, a spus Tomulesei. De altfel, pe 28 octombrie Tomulesei a semnat o alta recomandare, tot catre Eky-Sam, recomandare care nu a mai ajuns sa fie utilizata, lipsindu-i viza Inspectoratului in Constructii. „Recomandam SC Eky-Sam SRL ca unitate ce poate executa in conditii corespunzatoare lucrari de modernizare, pietruiri, reparatii curente, intretineri drumuri”, a scris Tomulesei in recomandarea sa. „Da, am dat recomandare pentru Eky-Sam, pentru ca am mai lucrat cu ei si au facut treaba buna. De ce sa nu-i dau recomandare? Care-i problema?”, a spus Tomulesei. Aceeasi atitudine a fost adoptata si de Doina Rener, chiar daca recomandarea data de conducerea SC LDP a condus in final la pierderea unui contract de peste un miliard de lei. „O suta de firme daca cereau recomandare, la 100 le dadeam”, a spus Rener.
Control de audit facut in bataie de joc
Numele SC Eky-Sam apare pentru a doua oara in legatura cu activitatea SC LDP. In ultima jumatate de an, SC LDP a incredintat in subantrepriza, unor firme private, majoritatea lucrarilor cistigate la licitatii. Sumele obtinute de SC LDP din aceste afaceri au fost derizorii. In schimb, peste 50 miliarde lei s-au „scurs” de la SC LDP in conturile unor firme „prietene”. Principalul beneficiar al generozitatii lui Tomulesei a fost Eky-Sam Tirgu Frumos, care a obtinut numai in acest an subantrepriza a 7 lucrari de pietruire si, partial, a doua proiecte Sapard.
In urma primelor sesizari ale „Ziarului de Iasi”, Flaiser a dispus efectuarea unui control de audit la SC LDP. Raportul final nu a atins insa problema modului in care SC LDP efectueaza lucrarile pe care le obtine, ci a analizat doar diferitele variante de crestere a salariilor celor 300 de angajati ai societatii. „Pentru mine, asta era la momentul respectiv prioritatea. Salariatii erau in greva, iar societatea statea. Voi solicita efectuarea unei analize si asupra gradului de utilizare a utilajelor unitatii pentru a vedea daca este nevoita sa cedeze lucrari sau nu”, a spus presedintele CJ, Lucian Flaiser. (Alex ZANOAGA)

Comentarii