Posibilitati mai mari pentru a munci legal in Occident

luni, 18 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Posibilitati mai mari pentru a munci legal in Occident

Daca doriti sa lucrati in strainatate, nu va lasati inselati de promisiunile unor reprezentanti ai unor fantomatice societati de intermediere. Feriti-va, mai ales, sa dati ascultare anunturilor de la mica publicitate, care promit marea cu sarea celor care vor sa cistige bani in strainatate. De cele mai multe ori, credulitatea se plateste scump, cei care cad in plasa escrocilor vinzindu-si casele sau imprumutind sume cu dobinzi uriase numai pentru a pleca peste hotare cit mai grabnic.
Iesenii care vor sa mearga la munca in strainatate trebuie, in mod obligatoriu, sa se adreseze celor 24 de firme de intermediere acreditate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Intre acestea, exista si doua firme iesene: SC Nicol Company SRL – strada Sf. Andrei nr. 20, telefon 27.61.76 si SC PRO VP – strada Ornescu nr. 14, telefon 27.96.37. Aceste firme pot asigura numai contracte de munca in Israel.
Puteti sari peste firma
In schimb, daca vreti sa ajungeti la munca in Italia, problema este ceva mai complicata. In acest moment, in Romania, doar doua firme sint acreditate sa recruteze si sa trimita forta calificata de munca in Italia. Acestea sint SC Discount SRL, Sibiu – strada Intrarea Siretului nr.6, ap.40, telefon (069) 216174, director Aurica Fotache, si SC Aliade PROD SRL, Brasov – strada Piatra Mare nr.76, telefon 092/523276, director Gheorghe Floroi.
Exista si posibilitatea ca solicitantul unui loc de munca in Italia sa nu mai apeleze la intermediar, ci sa gaseasca el insusi un angajator dispus sa incheie un contract cu solicitantul. Firma angajatoare se va ocupa de toate formalitatile necesare obtinerii permisului de munca pentru cetateanul extracomunitar. Acest lucru presupune vizarea contractului de catre Oficiul de Munca regional din Italia.
Din pacate, Romania nu are incheiat un acord care sa reglementeze schimbul de muncitori cu Italia. De aceea, din cele 83.000 de permise de munca puse de Italia, in 2002, la dispozitia persoanelor din afara Uniunii Europene, se pare ca destul de putine vor ajunge in buzunarul romanilor.
Faiantari, mozaicari, timplari
In Italia, cei mai cautati sint muncitorii calificati (faiantari, mozaicari, timplari etc.) si asistentele medicale. Sezonierii au si ei loc, fie in agricultura, fie in constructii. Nu sint de lepadat nici specialistii in informatica. In schimb, alte categorii de licentiati patrund cu greu pe piata muncii din Italia, dintr-un motiv foarte simplu: cele mai multe dintre diplomele romanesti nu sint recunoscute in Europa. Mai ciudata este situatia inginerilor scoliti in Romania, care lucreaza in Italia. Desi acestia sint foarte cautati, statutul lor profesional este, in general, inferior inginerilor bastinasi. Din aceasta cauza, si salarizarea este pe masura.
In general, suma lunara cistigata de un roman care munceste in Italia variaza de la circa 800 de euro (baby-sitter) pina la maximum 1.500 – 2.000 de dolari.
Un acord bilateral de schimb care reglementeaza schimbul fortei de munca intre cele doua tari este totusi in curs de negociere. Acordul va cuprinde doua intelegeri: una pentru personalul sanitar si informaticieni si alta pentru celelalte categorii de lucratori. Insa, pina la semnarea si ratificarea acestui acord, fiecare iesean doritor sa munceasca in Peninsula, va trebui fie sa-si gaseasca un angajator, fie sa apeleze la o firma de intermediere.
Cerere mare de asistente medicale
Atit SC Discount din Sibiu, cit si SC Aliade PROD din Brasov trimit forta de munca in Italia, Germania, Spania si Portugalia. Referindu-ne strict la Italia, in acest moment, in Peninsula, exista o cerere foarte mare de asistente medicale. Daca perioada de munca depaseste 3 luni, atunci este obligatorie cunoasterea de catre solicitantul permisului de munca a limbii italiene. Firmele in cauza organizeaza teste de limba, precum si examene pentru testarea calitatilor profesionale. Comisionul perceput de cele doua societati este in jur de 3 milioane de lei, la care se adauga citeva sute de euro sau dolari, in functie de caracteristicile contractului de munca. (C.O.)

Comentarii