Prefectul a declarat inchis episodul de febra tifoida de la Iasi

marți, 06 august 2002, 23:00
3 MIN
 Prefectul a declarat inchis episodul de febra tifoida de la Iasi

Dupa trei saptamini in care zi si noapte epidemiologii ieseni au fost in alerta maxima, derulind cea mai mare ancheta epidemiologica din ultimii 20 de ani, se pare ca lucrurile se linistesc, febra tofoida batind in retragere. "Problema a fost foarte serioasa, si de aceea s-au impus masuri deosebite, fiind investigate foarte multe persoane. In urma masurilor luate de Directia de Sanatate Publica (DSP) si dupa mii de analize de laborator, se poate spune ca focarul de febra tifoida de la Iasi a fost inchis", a declarat ieri prefectul Corneliu Rusu Banu. In toata aceasta perioada au fost vaccinati, la cerere, 215 salariati de la RAJAC si alti 400 de la "Salubris", iar fabricile DAR DC COM si cea de caramida de la Ciurea au fost inchise o saptamina, pentru decontaminare.
Epidemiologii spun ca sint excluse alte confirmari de boala
Declaratia prefectului a fost confirmata si de specialistii epidemiologi, care apreciaza ca nu au cum sa mai apara noi confirmari cu febra tifoida. "Perioada scursa de la data confirmarii bolnavului de febra tifoida (n.r. – care a fost facuta pe 12 iulie) este mai mare de 21 de zile, perioada maxima de incubatie a bolii, motiv pentru care focarul este declarat, conform procedurii, inchis. La nici una din persoanele internate in spital ca masura preventiva nu s-a mai confirmat boala", ne-a spus dr. Irina Mitroi, director adjunct al DSP. Deocamdata, nu a fost identificata sursa de imbolnavire in ciuda repetarii analizelor de mai multe ori decit prevad procedurile in astfel de situatii. "Au fost recoltate cinci sau chiar sase coproculturi (in mod normal la trei coproculturi negative pacientul este considerat sanatos) la fiecare pacienta pentru a fi siguri ca nu exista salmonella tiphy. Cele 12 persoane externate sint perfect sanatoase si, in curind, va urma externarea celorlalte", a mai spus dr. Mitroi, care apreciaza ca sursa de infectie poate fi un purtator sanatos ce nu a fost inca depistat si care nu a mai eliminat bacteria. Epidemiologii mai spun ca este posibil ca o parte din persoanele internate sa fi facut o forma usoara a bolii cu citeva luni in urma, care nu a fost depistata atunci si care nu a impus internarea, aceasta fiind o posibila explicatie a concentratiei crescute de anticorpi.
25 de cazuri confirmate, in ultimii 12 ani
In cursul zilei de ieri a mai fost internata o singura persoana din lotul celor care nu au fost gasite acasa saptaminile trecute, cind au fost internate colegele ei. Pina acum, prin Spitalul de Boli Infectioase au trecut 63 de angajate de la DAR DC COM din care 12, printre care directorul executiv Felicia Moroiu si cei doi fii ai sai, internati initial si mai apoi confirmati cu febra tifoida, au fost deja externati. Epidemiologii sustin ca este vorba de o forma usoara de boala, care tratata la timp nu pune nici un fel de probleme. "Nu se pune problema ca acum 50 de ani, cind boala putea evolua rapid in lipsa unui tratament aplicat la timp si care ducea la perforatii intestinale, hemoragii puternice si chiar decesul pacientului. Mentionez ca din 1998 nu a mai fost nici un caz de febra tifoida in judetul Iasi", a mai spus dr. Mitroi. Atunci au fost zece cazuri confirmate cu febra tifoida, dupa ce boala a fost transmisa familiilor de barbatii care au muncit in Turcia. Intre 1990 si 1998 mai fusesera alte 15 cazuri confirmate, dar care au fost vindecate complet. Specialistii spun ca acum a fost vorba de o ancheta epidemiologica de asa mare amploare pentru ca numai la DAR DC COM lucreaza 717 angajati si trebuiau investigati toti si contactii lor.
In cursul saptaminii trecute, si Inspectia sanitara de stat si-a intensificat controalele in contextul episodului de febra tifoida. "Au fost verificate 14 unitati alimentare aplicindu-se doua amenzi in valoare totala de 11 milioane de lei pentru ca suprasolicitarea frigiderelor nu permitea atingerea temperaturii optime pentru pastrarea preparatelor de carne", ne-a spus dr. Cornelia Teodorescu, seful Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul DSP. (C. DONOSE)

Comentarii