Presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor: „Ce face rectorul Burlui este ilegal”

duminică, 21 august 2005, 23:00
4 MIN
 Presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor: „Ce face rectorul Burlui este ilegal”

Decizia rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie, prof.dr. Vasile Burlui, de a concedia 50 de profesori peste 65 de ani, fara acordul Senatului este contestata de alti rectori din tara, dar si de parlamentari. „Un rector care nu tine cont de hotaririle Senatului si a consiliilor facultatilor risca sa fie demis”, ne-a declarat academicianul Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor. Dupa ce acum trei saptamini Vasile Burlui a trimis prin posta notificari, cei 50 de profesori peste 65 de ani au primit saptamina trecuta si deciziile de concediere.
La inceputul acestei luni, profesorii pensionabili, pe care rectorul Vasile Burlui i-a instiintat ca vor fi concediati, l-au actionat pe acesta in justitie, la Tribunalul Muncii. Pe 1 august, rectorul Vasile Burlui a trimis o notificare tuturor celor 50 de profesori cu virste de pensionare din UMF prin care ii anunta ca de la 10 septembrie vor trebui sa-si paraseasca posturile. Notificarea trimisa de Vasile Burlui a fost trimisa fara ca Senatul universitar sa fie consultat. Potrivit legii, Senatul este organismul fara abrobarea caruia nu se poate lua nici o decizie importanta. Rectorul UMF a continuat actiunea inceputa, trimitind saptamina trecuta si deciziile de concediere.
Decizia lui Vasile Burlui a fost vehement contestata si de presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, care a avut o discutie cu rectorul iesean, in urma cu mai bine de o saptamina. „I-am spus domnului Vasile Burlui ca este ilegal ce face si de aceea trebuie sa opreasca ceea ce a inceput. Legea 264/2004 stabileste clar ca profesorii care sint membri ai Academiei de Stiinte Medicale pot ramine in functie pina la 70 de ani, pentru ceilalti trebuie acordul Senatului. Ce a facut pina aici domnul Burlui este o incalcare grava a legii”, a spus academicianul Mircea Ifrim, adaugind ca rectorul Burui i-a promis ca „va analiza situatia si va opri actiunea”. Insa se pare ca nu s-a intimplat asa, deoarece actiunea de concediere a profesorilor a continuat. Ceilalti rectori din tara au ramas perplecsi cind au auzit ce se intimpla la UMF Iasi. „Normal este ca membrii Academiei de Stiinte Medicale sa ramina in functii pina la 70 de ani. La noi au fost 10 cereri de prelungire. Doi dintre cei care aveau dreptul sa fie prelungiti erau membri ai Academiei. Acestia au fost prelungiti automat”, a spus prof.dr. Marius Bojita, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj.
Printre cei care au primit deciziile de concediere incepind cu 10 septembrie, se afla multe nume cu rezonanta in medicina ieseana: Adrian Cosovanu, Florentina Pricop, Maria Covic, Valeriu Rusu, Dumitru Buiuc, Georgeta Sinitchi etc. – cu totii avind functii de conducere in institutie si in clinicile universitare. Mai mult, trei dintre acestia sint chiar membri ai Academiei de Stiinte Medicale.
Singurul care inca nu a primit decizia de concediere este profesorul Cristian Dragomir. „Am avut o discutie cu rectorul insa s-a aratat intransigent. A lasat insa sa se inteleaga ca va fi si un Senat in care se va discuta problema pensionarii. Cred ca decizia de concediere intirzie din vina postei. Daca nu a mai trimis-o, voi merge oricum mai departe cu decizia de a-l da in judecata. Este clar ca vrea sa curete Senatul de incomozi”, a spus prof.dr. Cristian Dragomir.
„Vasile Burlui a incalcat legea cu buna stiinta si a semnat decizia de concediere in momentul in care cadrele didactice erau in concediu. Nu se face nici o economie prin concedierea profesorilor, din contra, se vor pierde bani, nu vor mai veni rezidenti, atit romani, cit si straini, si nu vor mai fi nici contracte de cercetare. Personal, aduc in UMF de cel putin 10 ori mai multi bani decit salariul meu. Daca vor disparea numele cu rezonanta, UMF va pierde bani foarte multi”, a spus prof.dr. Carol Stanciu, decanul Facultatii de Medicina.
„In cazul de la UMF Iasi, se poate ajunge pina la demitere, daca rectorul Vasile Burlui nu va respecta legea. Si eu, ca decan la Oradea, vreau sa dau afara citiva oameni care imi sint incomozi insa nu pot trece peste lege. Si presedintele tarii vrea anticipate insa nu poate face nimic impotriva legii”, a adaugat academicianul Mircea Ifrim.
„Am facut sesizare oficiala si la Comisia de Sanatate, am ajuns chiar si pina la presedintele Romaniei. Ilegalitatile facute de Vasile Burlui trebuie demascate. Burlui se bazeaza pe fel de fel de cunostinte, se lauda cu relatiile din justitie, Parchet, presa, dar nu intelege ca nu poate fi deasupra legii. A scapat de Diplomele false, de procesul cu membrii cooperatori, dar nu intelege ca odata si odata trebuie sa se opreasca”, a conchis prof.dr. Carol Stanciu. (Francesca STOIAN)

Comentarii