Primele reactii pozitive dupa articolul din Ziarul de Iasi: Vom plati doar apa calda care are peste 31 grade Celsius

miercuri, 10 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Primele reactii pozitive dupa articolul din Ziarul de Iasi: Vom plati doar apa calda care are peste 31 grade Celsius

Iesenii nu vor mai plati apa rece care vine pe tevile de apa calda. Cel putin asa sustine directorul CET, Ion Mihai. „Vom incerca sa punem in aplicare pina la sfirsitul acestui an un program de reducere a pierderilor pentru CET si a cheltuielilor inutile pentru populatie”, a declarat ieri Mihai. Solutia-minune propusa de CET consta in montarea unor dispozitive electronice pe apometrele de scara. „Aparatele vor masura temperatura apei, iar apometrul va lua in calcul doar apa care depaseste temperatura de 31 de grade Celsius”, a explicat Mihai. In felul acesta, sustine directorul CET, oamenii vor plati doar apa calda consumata, nu si cea care se raceste pe conducte. Cea rece se duce la canal, si deci este normal sa nu se regaseasca pe facturile locatarilor sub nici o forma.
Consumul ulterior de apa calda al unui imobil se va imparti proportional, pe locatari. Adica, consumul indicat de apometrul general se va imparti, procentual, in functie de ceea ce indica apometrele de apartament. Practic, iesenii vor plati exact cit vor consuma. De asemenea, CET va putea urmari diferenta de temperatura dintre apa care pleaca din punctul termic si cea care ajunge la blocuri. „In cazul in care vom constata diferente foarte mari intre ce furnizam si ce primesc oamenii, vom inlocui conductele, pentru a reduce la minim aceste pierderi”, a adaugat seful CET.
Investitii suportate integral de CET
Conducerea CET a inceput deja sa caute oferte de dispozitive. „Acestea sint relativ usor de procurat si de montat. Un astfel de aparat costa in jur de 50-60 de euro”, a precizat Ion Mihai. La nivelul intregului oras, intreaga afacere va costa 5,5 miliarde lei. Costurile achizitionarii aparatelor vor fi suportate integral de CET. „Apometrele apartin societatii noastre, si de aceea vom suporta cheltuielile legate de modernizarea lor”, a aratat Mihai. Potrivit acestuia, din acelasi motiv, asociatiile de locatari nu vor putea cumpara astfel de dispozitive. Regia de distributie a agentului termic factureaza lunar, la nivelul intregului oras, 383.000 mc apa calda. Specialistii din cadrul regiei sustin ca, din aceasta cantitate, cel putin 3% este apa caliie. Cifrele arata ca, lunar, se furnizeaza in jur de 11.500 mc, adica apa rece facturata ca si calda. Tinind cont ca pretul unui metru cub de apa calda este de 50.000 lei, reiese ca RADET incaseaza, nejustificat, 575 milioane lei. Astfel, iesenii platesc anual circa 7 miliarde de lei pentru apa pe care nu o folosesc. (Mihai POPA)

Comentarii