Primii investitori interesati de gunoiul dumneavoastra

vineri, 05 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Primii investitori interesati de gunoiul dumneavoastra

Apropiata privatizare a SC „Salubris” stirneste controverse din ce in ce mai aprinse. Liberalii ieseni cer demiterea conducerii si preluarea majoritatii actiunilor de catre un investitor strategic. In joc au intrat si oameni de afaceri ieseni, care se ofera sa cumpere societatea de salubritate. Toate aceste actiuni vin in contradictie cu planul initial conceput de sefii orasului, care prevedea achizitionarea de 49% din actiuni de catre asociatia salariatilor de la „Salubris”. Acestia ar fi platit circa 12 miliarde de lei, esalonati pe o perioada de 5 ani. Miza este singurul operator de salubritate din oras, cu un patrimoniu evaluat la circa 25 de miliarde de lei si profit anual estimat neoficial la peste 10 miliarde de lei.
Care sint acuzatiile liberalilor
„Salubris” nu are dreptul sa adune gunoaiele iesenilor. Cel putin asa cred liberalii, care au cerut demiterea conducerii si incredintarea serviciului de salubritate catre o alta societate. „In prezent, «Salubris» nu este atestat de Autoritatea Nationala in domeniu. Au avut la dispozitie un an de zile pentru a obtine avizul de la Bucuresti, insa nu s-au incadrat in acest termen”, a subliniat consilierul PNL Radu Prisacaru. El mai sustine ca alesii locali sint pasibili de o amenda cuprinsa intre 50 si 100 milioane de lei, deoarece au tolerat aceasta stare de lucruri. „CL s-a situat in afara legii, iar consilierii sint buni de plata. Nu vreau sa platesc milioanele astea”, a subliniat Prisacaru. Pe de alta parte, Dorinel Zeciu, directorul SC „Salubris”, ii indeamna pe liberali sa citeasca mai atent legislatia. „Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala s-a infiintat abia in 2003. Nu avem fixat nici un termen pentru obtinerea licentierii. Am depus deja toate actele pentru obtinerea atestatului, iar demersurile noastre sint vizibile pe site-ul www.anrsc.ro”, a declarat Zeciu. El a precizat ca, deocamdata, in toata tara nu exista decit 3 sau 4 operatori de salubritate licentiati.
A aparut si primul afacerist interesat
In alta ordine de idei, liberalii sustin ca exista investitori strategici interesati de achizitionarea „Salubris”, si care ar trebui luati in calcul in momentul privatizarii. Ei l-au dat ca exemplu pe seful de la REMAT, Constantin Comanescu. Acesta a declarat ca este actionar principal la un grup de 19 firme, cu o cifra de afaceri de 480 miliarde lei. Intr-o scrisoare de intentie adresata Primariei, Comanescu si-a afirmat disponibilitatea de a achizitiona pachetul majoritar de actiuni al SC „Salubris”. „PNL nu sprijina actiunea lui Comanescu, decit in sensul ca aceasta deschide calea unei privatizari cit se poate de oportune, aceea care are drept pivot un investitor strategic”, a subliniat la rindul sau consilierul Dan Carlan. Liberalii se opun cu inversunare planului de privatizare prin care 49% din actiuni sa fie cumparate, prin negociere directa, de catre asociatia salariatilor. „In mod normal, actiunile societatii trebuie scoase la licitatie publica. Negocierea directa se aplica doar investitorilor strategici, or gunoierii, hingherii si maturatorii nu se incadreaza in aceasta categorie”, a adaugat Prisacaru.
Si „Asociatia Oamenilor de Afaceri Iasi 2003” a sustinut ideea ca privatizarea sa se desfasoare in mod transparent. Intr-un comunicat al asociatiei, semnat de directorul „Antibiotice” SA, Ioan Nani, presedintele Asociatiei, se precizeaza, printre altele, ca „toti oamenii de afaceri si firmele interesate ar trebui sa poata participa la privatizare”.
Discutarea privatizarii „Salubris” a fost aminata
Privatizarea SC „Salubris”, impreuna cu alte 33 de proiecte de hotariri de pe agenda de pe 8 septembrie a Consiliului Local, au fost aminate. „Am constatat ca multi dintre consilierii locali nu erau la curent cu aceste propuneri. De aceea, am preferat sa le retragem de pe ordinea de zi, urmind sa fie dezbatute intr-o sedinta ulterioara”, a declarat secretara CL, Lacramioara Vernica. Pe de alta parte, liberalii sustin ca aceasta aminare li se datoreaza. „Sefii din Primarie au fost incomodati de actiunile noastre. Noi am dezvaluit atit manevrele din spatele acestei privatizari, precum si faptul ca nu are nici un suport legal”, a argumentat consilierul liberal Radu Prisacaru. El a adaugat ca proiectele au fost luate pur si simplu de pe masa de lucru, in momentul in care erau discutate in comisiile de specialitate, fara sa primeasca nici o explicatie. Surse din cadrul CL nu exclud totusi posibilitatea ca unele dintre proiectele aminate sa fie discutate intr-o sedinta extraordinara a CL, la jumatatea lunii septembrie. La acestea s-ar putea adauga si lista cu persoanele care vor primi locuinte prin programul ANL pentru tineri. (Mihai POPA)

Comentarii