Prin geamurile Garii Iasi se vede femeia din dosarul lui Nastase

miercuri, 15 februarie 2006, 00:00
6 MIN
 Prin geamurile Garii Iasi se vede femeia din dosarul lui Nastase

Afacerea de la Gara Iasi
In 2000, la Gara Mare din Iasi se lucra la reabilitare. Unele lucrari de refacere a cladirii de la Gara au fost cistigate de firma ieseana CCF Moldova Iasi. Aceasta societate a subcontractat o parte din contract catre firma Regal Glass din Bacau, la care Sergiu Sechelariu detinea 25% din actiuni. Printre actionarii de la Regal s-a regasit pentru o perioada de timp si Irina Jianu. La Iasi, afacerea a fost considerata dubioasa inca de la inceput. Potrivit inregistrarii de la registrul comertului din Bacau, Regal a fost infiintata in cursul anului 2000. Semnele de intrebare au aparut cind firma abia infiintata a prins un pot gras pentru furnizarea de termopan la Gara Iasi. In acea perioada, CRF era sub domnia lui Mihai Necolaiciuc, „jupinul” cailor ferate.
Firma din Bacau a furnizat timplaria de termopan pentru geamuri si usi. Mai mult, firma lui Sechelariu si a Irinei Jianu a adus la Iasi termopane pentru o cortina imensa ce acopera acum peretii unei cladiri de la Gara. Primii bani din contractul cu Gara au intrat in conturile firmei Regal Glass la doar citeva luni de la infiintarea acesteia. Prima transa a fost de 1,5 miliarde lei. Alte 1,5 miliarde au fost virate in august 2000, inca 2,7 miliarde lei in noiembrie 2000, ultima transa fiind trimisa in aprilie 2001, in valoare de 1 miliard de lei. Surse din CFR sustin insa ca firma lui Sechelariu a inghitit o suma mult mai mare din contractul cu Gara Iasi.
Cum s-au intilnit „moldovenii” in Guvernul lui Nastase
In 2001, Sergiu Sechelariu a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor, minister in subordinea caruia se afla si compania condusa de „jupinul” Necolaiciuc. Aceasta nu a fost singura mutare de la virful Guvernului Nastase. Pe o pozitie cheie, cea de sef pe tara al Inspectoratului in Constructie, a fost numita Irina Jianu, adica un alt actionar de la firma Regal Glass Bacau. Ambii s-au aflat in subordinea fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. Cei doi, Sechelariu si Jianu, nu au fost parteneri de afaceri doar in aceasta firma din Bacau. In ecuatie a fost si o alta firma din orasul moldav, Conimpuls. Legaturile dintre aceste firme si aceste nume sint chiar acum verificate de procurorii anticoruptie. Concret, investigatia acestora este indreptata in principal spre imobilul detinut de familia fostului premier Nastase in Bucuresti pe strada Zambaccian 16, dar si la ferma de la Cornu. La ridicarea sediului din Bucuresti a lucrat firma Conimpuls, a celor doi bacauani din Guvern. Usile si ferestrele au fost furnizate si montate de firma Regal Glass, adica aceeasi cu termopanul de la Gara Iasi.
Manevrele cu actionariatul firmelor din Bacau
In legatura cu actionariatul firmelor Conimpuls si Regal, schimbarile din structura actionariatului nu sint certe. Nici Sergiu Sechelariu si nici Irina Jianu, citati de presa centrala, nu lamuresc enigmele. Astfel, intr-un material publicat de ziarul „Gindul”, Irina Jianu sustine ca si-a cesionat de mult timp actiunile de la Regal. „Da, este adevarat ca firma Regal, care are ca obiect de activitate montarea timplariei de aluminiu, a pus termopanele cladirii din Zambaccian, dar eu, din 2002, nu mai am nici o treaba cu aceasta firma, pentru ca mi-am cesionat actiunile. Am detinut actiuni acolo doar ?n 2001”, a spus aceasta.
In acelasi timp, si Sergiu Sechelariu sustine ca a renuntat la actiunile de la Regal Glass. Ziarul „Gindul” a scris ca acesta a cesionat actiunile catre firma Vertcon, unde, potrivit fostului secretar de stat, actionar majoritar era chiar tatal Irinei Jianu. In plus, cotidianul „Evenimentul Zilei” a publicat ieri informatia potrivit careia Regal Glass este detinuta, in proportie de 95%, de aceeasi firma: Vertcon. Acelasi ziar sustine ca si la aceasta firma Sechelariu si Jianu au fost parteneri.
Acuzatii extrem de grave
Procurorii care ancheteaza cazul „Zambaccian” nu au oferit amanunte suplimentare. Insa ziarele centrale sustin ca termopanele se regasesc si in cererea de perchezitie inaintata Camerei Deputatilor de Ministerul Justitiei. Ele sint indicate drept o parte a mitei primite de Adrian Nastase de la Irina Jianu in schimbul mentinerii acesteia la sefia Inspectoratului in Constructii. Legaturile Irinei Jianu cu familia Nastase ar fi fost insa mult mai apropiate. Adica cu sotia fostului premier, Dana Nastase. „Pe doamna Nastase o cunosc, si ?nca foarte bine. Mai mult decit atit nu pot sa va spun”, a declarat Irina Jianu pentru cotidianul „Gindul”. Pe de alta parte, in presa centrala se vehiculeaza si informatia ca Jianu ar fi adus din China piese de mobilier pentru imobilele familiei Nastase. Valoarea bunurilor ar fi estimata in jurul a 100.000 dolari. (Felix GUZGA, Mariana ZBERIANU)
Sute de miliarde inghitite de cladirea Garii
Consolidarea si refacearea cladirii Garii a inceput in 1979. Astfel, la doi ani de la cutremurul din 1977, lucrarile au inceput in regim de urgenta intrucit structura de rezistenta era afectata de seism. Ritmul de lucru nu a fost unul constant, din lipsa de fonduri. In 2000, arhitectul sef al lucrarilor aprecia ca, in perioada 1996-1999, s-au pompat 43 miliarde lei pentru lucrarile de refacere si consolidare a cladirii Garii. Reactualizata, cifra se ridica acum la peste 150 miliarde lei. O alta estimare a altor lucrari a fost facuta de Oana Brinzan, purtator de cuvint al SNCFR. Aceasta declara pentru „Ziarul de Iasi”, in februarie 2005, ca se stie cit s-a cheltuit in alti patru ani. „In perioada 1999-2003 au fost cheltuite pentru lucrarile de consolidare aproximativ 80 miliarde lei”, a spus, la acel moment, purtatorul de cuvint al SNCFR. Astfel, dintr-un simplu calcul rezulta ca, in perioada 1996-2003, au fost investite aproximativ 230 miliarde lei. La aceasta suma se adauga alte 123 miliarde lei, lucrarile fiind in curs de executie. „O parte din acesti bani au fost alocati de administratia centrala, din fonduri proprii. Restul fondurilor vin de la BERD tot prin intermediul administratiei”, a declarat Sorin Flutur, directorul Regionalei CFR Iasi. Aceasta suma va fi folosita pentru consolidarea si renovarea corpului central si al celui din stinga piatetei. Lucrarile au inceput in vara anului trecut si urmeaza a fi finalizate in 2008.
„Jupinul” cailor ferate
Mihai Necolaiciuc s-a nascut la Gura Humorului, in 1952. S-a angajat la CFR din 1973. Ascensiunea sa a pornit de jos. A fost, pe rind, muncitor necalificat, mecanic de locomotiva, revizor. Prima functie importanta a avut-o la Pojorita, o comuna linga Gura Humorului, unde a fost sef de sectie. Dupa 1990 a devenit sef de depou la Cimpulung, tot in preajma Humorului. Ascensiunea fulminanta a pornit de la Iasi. Astfel, in 1998 Necolaiciuc a devenit sef la Gara Iasi. La mai putin de doi ani a devenit presedintele Companiei Nationale Cai Ferate.
Averea „jupinului”
In paralel cu ascensiunea sa la CFR, „jupinul” Necolaiciuc si-a sporit si averea personala. In septembrie 2003, „Ziarul de Iasi” a publicat un amplu articol despre averea lui Necolaiciuc. Astfel, acesta detinea o vila impresionanta in localitatea Pojorita, din judetul Suceava. Cladirea, inaltata pe trei niveluri, are ultimele dotari in materie de constructie: acoperis de tabla ce imita tigla, geamuri de termopan, aparate de aer conditionat. Peretele din fata al cladirii este prevazut cu un balcon cu balustrade din bare nichelate. In curte exista si reflectoare, care marginesc un teren de tenis incadrat de un gard inalt de plasa. In spatele casei exista o sera construita din schelet de timplarie. Sera este dotata cu trei aparate de aer conditionat. Intr-o alta parte a curtii se afla o constructie facuta in intregime din metal si imprejmuita cu gard din plasa. Constructia adapostea mai multi struti de talie mare. Intrebat la acea vreme de reporterii „Ziarului de Iasi” cit a costat complexul sau de cladiri, Necolaiciuc a dat un raspuns smecheresc: „Buna intrebare. 5 lei”.
La sfirsitul anului 2003, afacerile dubioase ale „jupinului” au inceput sa iasa la iveala. Acesta si-a dat demisia din fruntea cailor ferate si a disparut. Mai multe cotidiene centrale au publicat in ultimii ani afacerile paguboase pentru CFR girate de Necolaiciuc. Acesta a plecat din tara, informatiile referitoare la destinatia sa fiind contradictorii, ziarele enumerind doua posibile, Austria sau Australia.
Jianu, 900.000 euro si o platforma seismica pentru Iasi
O alta afacere girata de Irina Jianu pentru o universitate din Iasi va fi luata la verificat de inspectori guvernamentali. Concret, spre sfisitul anului trecut, Facultatea de Constructii de la Universitatea Tehnica a pus in functiune o platforma seismica. Aparatul a fost achizitionat de Inspectoratul de Stat in Constructii si dat in folosinta gratuita facultatii iesene. „Platforma seismica a fost cumparata in 2004 de inspectorat. Cred ca s-au platit in jur de 900.000 euro pe ea. Chiar in acest moment, Autoritatea de Control verifica activitatea inspectoratului. Aici intra si achizitiile facute de inspectorat in perioada 2004-2005. Deocamdata nu stiu daca au gasit probleme”, a declarat aseara pentru „Ziarul de Iasi” actualul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Dorina Isopescu. Aceasta a mai spus ca platforma de la Facultatea de Constructii a fost achizitionata de la o firma din SUA si a fost transferata la UTI printr-o hotarire de guvern. Aparatul este folosit in scopuri didactice si de cercetare, pentru a determina posibilele efecte ale seismelor. (F.G.)

Comentarii