Procurorul Popa si mita, o telenovela ieseana

luni, 04 iunie 2001, 23:00
6 MIN
 Procurorul Popa si mita, o telenovela ieseana

Mita sau inscenare? La aceasta intrebare trebuie sa raspunda procurorul Adrian Idriceanu, cel insarcinat sa-l cerceteze pe colegul sau mai tinar, Sebastian Popa. Arestat sub acuzatia de "luare de mita", Popa a contestat ieri mandatul de arestare, motivind faptul ca totul este o cacialma. "Consider ca sint victima unei inscenari fabricate de denuntatori cu concursul altor persoane, pentru a ma discredita", sustine procurorul arestat in plingerea sa. Punctul de vedere al Parchetului este ferm. El a fost exprimat prin emiterea mandatului de arestare. Urmeaza o perioada de gratie, in care procurorul Idriceanu va incerca sa intocmeasca un rechizitoriu fara fisura, pentru a demonstra acuzatia de mita. In acelasi timp, apararea tinarului procuror va face acelasi lucru, numai ca in alta directie. "A fost o inscenare, si vom demonstra acest lucru", a declarat Dorina Razusi, avocata lui Popa. Dupa finalizarea rechizitoriului, "batalia" se va da in justitie. Ultimul cuvint de spus il vor avea, insa, judecatorii.
Primul caz de dupa 1990, din Iasi, in care un procuror este acuzat de luare de mita si arestat e impanat cu semne de intrebare. Doi cetateni arabi, cercetati intr-un dosar de catre Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi, au reclamat la Politia Municipiului ca sint mulsi de bani de procurorul pe biroul caruia se afla acest dosar. Cu acordul Ministrului Justitiei, Rodica Stanoiu, procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi au organizat cadrul unui flagrant delict. Acestia, ajutati de lucratorii Serviciului de Protectie a Cadrelor (fosta unitate "doi si un sfert") din cadrul Ministerului de Interne si de cei doi arabi, au pus la cale flagrantul delict in care actorul principal a fost un procuror. Astfel, vineri seara, Sebastian Popa a ajuns, din magistrat, suspect de coruptie, si bagat in arestul Inspectoratului Judetean de Politie.
Motivind faptul ca cercetarile sint secrete, anchetatorii se feresc sa dea cele mai mici detalii legate de acest caz. Procurorul general al Parchetelor iesene, Dorin Buzdugan, s-a limitat sa spuna presei ceea ce se stia inca de trei zile: "In ziua de 1 iunie, procurorul Sebastian Popa a fost surprins in timp ce primea 2.000 de dolari de la doi invinuiti intr-o cauza pe care o avea repartizata, cu scopul de a adopta o solutie favorabila lor. In baza probelor administrate, in aceeasi seara, Sebastian Popa a fost arestat pentru 30 de zile, interval necesar pentru elucidarea cazului sub toate aspectele. Cauza urmeaza a fi solutionata cu maxima celeritate, dupa ce se vor analiza toate probele, inclusiv cele favorabile inculpatului". In lipsa unor informatii oficiale, care sa fie furnizate de reprezentantii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, si bazindu-ne pe plingerea impotriva masurii arestarii preventive formulata ieri de aparatorii lui Sebastian Popa, se contureaza doua posibilitati. Prima ar fi ca procurorul Popa a pregatit rechizitoriul, nu l-a prezentat sefului sau pentru avizare si a incercat, in ultima clipa, o intelegere cu cei doi arabi. O alta ipoteza care poate fi luata in calcul este cea conform careia Sebastian Popa este nevinovat si totul a fost o inscenare pusa la cale de arabii nemultumiti ca vor fi trimisi in judecata de un procuror incoruptibil. Dar, sa revenim asupra flagrantului delict, asa cum reiese din plingerea lui Sebastian Popa.
Fiind o actiune care are ca rezultat stringerea de probe esentiale impotriva unui suspect, se presupune ca organizatorii flagrantului delict in urma caruia procurorul Iulian Sebastian Popa a fost arestat s-au pregatit cu constiinciozitate. Banii au fost marcati cu inscriptia "MITA" si au fost impregnati cu un praf vizibil numai cu lampi speciale. A urmat instruirea celor doi arabi si stabilirea traseului si a punctului de intilnire cu procurorul, respectiv in fata librariei "Esculap", de pe Bulevardul Independentei. Este posibil ca arabii sa fi purtat microfoane asupra lor, dar acest lucru nu a fost confirmat de nimeni. Avocata Razusi crede ca nu a fost folosita o astfel de tehnica. "Din ceea ce mi s-a adus la cunostinta pina acum, nu rezulta de nicaieri ca arabii ar fi avut reportofon la ei, chiar daca realizarea unui flagrant delict presupune un anume tipic", a spus ea.
Sa urmarim acum care au fost principalele momente ale intilnirii tinarului procuror cu arabii, asa cum sustine chiar el. Desi plingerea este o pledoarie pentru nevinovatie, nu se poate sa nu ne punem cite o intrebare din cind in cind.

Contactarea
La orele amiezii, Popa a fost contactat telefonic de unul dintre arabi, care i-au solicitat "insistent" sa se intilneasca. Procurorul i-a raspuns ca va lipsi o jumatate de ora pentru a-si cumpara ceva de mincare, urmind sa fie de gasit dupa ora 13,00. "Inculpatul a afirmat ca, daca tot ies in oras pentru a lua mincare, ma asteapta in fata librariei «Esculap». Am ramas usor surprins cind am ajuns in fata librariei si am observat ca ma asteptau amindoi inculpatii, care au urcat foarte grabiti in masina mea. Fara nici o explicatie, mi-au cerut sa mergem in parcarea de la Minastirea Golia", este scris in plingerea procurorului arestat. Din pasajul de mai sus, rezulta deja citeva semne de intrebare pentru un procuror care sustine ca este nevinovat. Procurorii stau la dispozitia celor pe care ii ancheteaza? Ii iau in masina si apoi se conformeaza ordinelor primite de la inculpati? Popa sustine ca a mers in zona Goliei deoarece trebuia sa intoarca masina pentru a ajunge la Parchet. Este o practica curenta a procurorilor de a-i plimba pe inculpatii pe care ii ancheteaza, sau asa are loc o intilnire de "afaceri"? Dupa intilnirea din parcare, unde s-a discutat despre finalizarea dosarului si solutia de trimitere in judecata, inculpatii l-au rugat pe procuror sa ii duca cu masina in apropierea autoturismului lor, parcat in fata librariei "Esculap". Generos, Popa si-a dus clientii cu masina personala la "Esculap", chiar daca era vorba de o distanta de cel mult 200 de metri.
Flagrantul delict
Generozitatea procurorului avea sa-l coste, in citeva minute, sfirsitul carierei. Pentru ca a consimtit sa-i plimbe cu masina pe arabi, Popa a cazut cu gitul inainte in plasa intinsa de procurorul Idriceanu si baietii de la "doi si un sfert". "Dupa ce au coborit din masina (arabii – n.r.), autoturismul meu a fost oprit de masina de politie in care se afla si procurorul care se ocupa cu anchete speciale. Acestia mi-au perchezitionat masina, iar din torpedo au scos mai multe bancnote de dolari americani, despre care se pretinde ca i-as fi luat de la denuntatori", povesteste Popa in plingere cum a fost prins in capcana. Prezenta valutei in torpedoul masinii reprezinta, pentru procurori, dovada suprema ca Popa se face vinovat la acuzatia de luare de mita. Pentru cel incriminat, dolarii ii arata, insa, ca a fost victima unei inscenari. "Nu am nici o idee ce este cu acesti bani si cum au ajuns in torpedoul masinii mele. Stiu cu siguranta ca, pentru a intra pe Bulevardul Independentei, deoarece intersectia este foarte aglomerata si nesemaforizata, am intirziat circa trei-patru minute, asigurindu-ma mai mult din partea stinga. Apreciez ca denuntatorul, care a stat in dreapta mea, a avut posibilitatea, cit timp am fost ocupat in trafic, sa introduca banii in torpedoul masinii", explica Popa cum a avut loc "inscenarea". In favoarea pozitiei sale stau argumentele avocatei. "Nu avea urme de praf pe miini, deci el nu a pus mina pe bani. In plus, fiind ocupat in trafic, nu avea cum sa vada ce face cel din dreapta lui", a spus Dorina Razusi.
Primul caz de coruptie din ultimii 10 ani petrecut la Iasi, in rindul magistratilor, a stirnit o adevarata furtuna in Parchet si Palatul de Justitie. "Poate ca ar fi fost mai bine daca, prins cu dolarii in masina, cazul ar fi fost transat altfel de Parchetul Curtii de Apel. Poate ca era mai bine daca se gasea o solutie de compromis, cum ar fi trecerea in avocatura a procurorului Popa, si nu arestarea sa", a spus un procuror iesean, sub rezerva anonimatului. (Adriana PLECAN, Radu BURLACU)

Comentarii