Profesori universitari la 38 de ani, asistent la 53

miercuri, 13 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Profesori universitari la 38 de ani, asistent la 53

Cariera de universitar este, indeobste, cunoscuta ca una in care urcusul este foarte abrupt. Unele cadre didactice nu ajung niciodata la rangul de profesor, altele doar spre apusul vietii, atunci cind aceasta numire nu le mai poate stimula in activitate, poate nici macar maguli. Altii insa, mai norocosi sau, poate, cu mult mai capabili, se vad in virful ierarhiei inca de tineri. Emanuel Mihai (53 de ani), cel mai virstnic asistent de la Universitatea "Al.I. Cuza", face parte din prima categorie. La polul opus se afla sotii Aura si Ciprian Dariescu de la Facultatea de Fizica, ajunsi la 38 de ani in fruntea piramidei.
Sotii Dariescu s-au cunoscut cind erau copii, in clasa a cincea, apoi au ramas colegi pentru tot restul vietii. Au fost admisi la Facultatea de Fizica, Ciprian pe primul loc, Aura pe al doilea: "Concurenta intre noi, daca a existat, a fost stimulativa", spune ea. Au absolvit in 1985, primul ca sef de promotie, cu 10, al doilea cu 9,98, un an dupa ce s-au casatorit. "Daca nu s-ar fi schimbat regimul in 1989 nu stiu care ar fi fost evolutia noastra. Promovarile se faceau doar cu aprobarea Elenei Ceausescu, catedrele fusesera comasate, iar cei tineri erau lasati in expectativa pina se elibera un loc." Sansa lor profesionala a reprezentat-o posibilitatea de a pleca si, mai ales, de a publica in strainatate incepind cu 1990, cea mai importanta "iesire" fiind ocazinata de obtinerea unei burse Mombusho, oferita de guvernul japonez."
"A fost foarte important pentru noi ca am putut fi impreuna"
Faptul ca au avut acelasi obiect de activitate nu a fost nicidecum un mar al discordiei in familia Dariescu, ci, dimpotriva, un factor ce i-a apropiat. "A fost foarte important pentru noi ca am putut fi impreuna tot timpul. O singura persoana sa faca si calcule si redactare e foarte greu. Avem 70 de lucrari, dintre care 90% le-am scris impreuna". Cei doi tineri profesori recunosc ca au fost ajutati foarte mult, in special de profesorul Ioan Gottlieb, care, scutindu-i de munci functionaresti, i-a lasat sa se ocupe mai mult de ei insisi si de cercetare. Cei doi profesori si-au dorit sa publice la reviste de prestigiu straine si, spun ei, chiar au reusit. "In Romania e mult mai greu sa publici ceva decit in afara: astepti uneori si doi ani sa-ti apara un studiu, timp in care pot surveni descoperiri in domeniu".
"Numai prostituatele si profesorii universitari traiesc din placeri"
Daca cei mai multi dintre tinerii fizicieni de elita care termina acum studiile iau drumul strainatatii, Aura si Ciprian Dariescu privesc cu oarecare blazare ceea ce, pentru altii, este un miraj. Pentru ei a face cercetare in strainatate echivaleaza cu un statut de supus si cu nesiguranta zilei de miine: "In fizica cel mai important e sa te afirmi in tara de origine, chiar daca nimic nu e posibil fara deschidere si comunicare internationala". Oricum, atit timp cit "totul s-a datorat pasiunii" e greu de vorbit de un sfirsit de drum la cei doi soti, indreptatind spusele unui scriitor pe care l-au citat: "numai prostituatele si profesorii universitari traiesc din placeri".

Asistent la 53 de ani
Desi are 53 de ani si este doar asistent, Emanuel Mihai, de la Facultatea de Educatie Fizica, nu traieste aceasta conditie ca pe o drama, ci, cel mult, ca pe o neimplinire. A venit la universitate in 1991, dupa mult sport si dupa alte experiente didactice, iar motivul pentru care nu a inaintat in grad este, dupa propriile-i marturisiri, rugby-ul, pasiunea vietii lui. "Nu e un sport, e un joc, e o metoda de educatie si el ar trebui introdus in scoli ca disciplina distincta", spune Emanuel Mihai care, in curind, va deveni chiar doctor in rugby. Profesorul Mihai recunoaste ca alti colegi, care au intrat odata cu el in invatamintul universitar, au promovat totusi, dar diferenta a constat in virsta: "Cei tineri stiu cum sa puna problema si sunt mult mai familiari cu procedurile necesare". In plus, din ceea ce spune mai vechiul asistent, importanta e si dorinta de afirmare care, fireste, e mai mare la cei tineri. "Mi-am impus sa nu am orgolii si nici nu-mi sta in caracter sa fac anumite lucruri pe care altii le-au facut pentru a se ridica". Desi domnul Emanuel Mihai "nu-si mai pune problema de a ajunge la gradul de profesor deoarece "nu mai e timp", spera totusi sa-si incheie cariera de universitar in postura de conferentiar. (Mirela CORLATAN)

Comentarii