Prostitutia din Iasi, o afacere de 130 miliarde lei

marți, 27 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Prostitutia din Iasi, o afacere de 130 miliarde lei

In acest moment, in Iasi isi desfasoara activitatea aproximativ 100 de prostituate, conform datelor Politiei Municipale Iasi. „Pentru infractiunea de prostitutie, li s-au intocmit dosar penal la 35 de fete in anul 2003, la acestea adaugindu-se alte 15, cu dosare penale pe parcursul anului curent. Pe linga acestea, alte aproximativ 50 de fete sint sanctionate in mod constant, in medie de 15-20 de ori pe an, cu amenzi contraventionale de 2-3 milioane de lei” a precizat comisarul-sef Ioan Bodia, purtator de cuvint in cadrul Politiei Iasi.
Prostituate de miliarde
Daca proiectul de lege vizind legalizarea prostitutiei, inaintat in Parlament in 1999, ar fi aprobat, numai industria sexului din orasul Iasi ar contribui la incasarile bugetare cu 83 miliarde lei. Aceasta ar fi suma minima estimata ca ar fi strinsa de stat de pe urma bordelurilor la care sa isi desfasoara activitatea cele aproximativ 100 de prostituate din oras. Tinind cont de „categoriile” diverse de prostituate cu tarife evident diferite, de la 300.000 – 400.000 cele de la colturile strazilor, 500.000 -1.000.000 cele din anunturile de mica publicitate si peste 100 de euro cele asa-zise „de lux”, am putea aproxima un tarif mediu de 1.000.000 de lei/ora. La o medie de doar 3-4 clienti pe zi, o prostituata ar obtine venituri brute de 1,3 miliarde lei pe an. Insumind veniturile obtinute de cele 100 de prostituate care si-ar putea desfasura activitatea in bordelurile din oras, piata sexului din Iasi ar putea rula circa 130 de miliarde de lei anual. O suma comparabila cu fondul de asfaltari promis de Guvern primarului Gheorghe Nichita pentru drumurile nationale din Iasi.
41 de miliarde ar fi virate la stat
Plecind de la afirmatia lui Mircea Doicescu, ieseanul care vrea sa deschida primul bordel din oras, care sustine ca intretinerea hotelului si plata personalului auxiliar se pot acoperi lejer numai din consumatia facuta de barbati, si scazind comisionul practicat uzual si astazi de „pesti”, adica 50%, care in varianta legalizarii s-ar duce pe salariile fetelor, profitul generat anual de prostitutia legalizata din Iasi s-ar situa, asadar, la peste 65 miliarde lei. De aici, statul ar putea incasa in total circa 41de miliarde de lei, reprezentind, cu aproximatie, 16 miliarde impozit pe profit si 25 de miliarde taxa pe valoarea adaugata. La aceste sume nu am adaugat impozitul pe imobilele in care se afla bordelurile, taxele pe bauturile consumate in aceste stabilimente, numarul de locuri de munca create pentru personalul auxiliar, contributiile la fondul asigurarilor sociale si de sanatate etc.
Din amenzi nu se incaseaza mai nimic
In comparatie, veniturile realizate in prezent din amenzile acordate prostituatelor sau pestilor sint infime fata de sumele care ar putea fi obtinute daca prostitutia ar fi legalizata. Conform datelor oficiale, politistii acorda anual prostituatelor amenzi in valoare de aproximativ 3 miliarde de lei. Desi pare o suma destul de importanta pentru buget, statul nu incaseaza aproape nici un leu din acesti bani. „Practic, incasarea acestor amenzi contraventionale adresate prostituatelor este irealizabila. Procentul incasarilor este aproape nul, fiind reprezentat doar de prostituatele prinse asupra faptului cu bani in buzunar si care accepta sa plateasca pe loc amenda”, afirma Maria Taran, purtator de cuvint in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi.
In care tari este legalizata prostitutia si in care nu?
Prostitutia este considerata legala in majoritatea statelor din Europa, incluzind Franta, Germania, Anglia sau Danemarca. Alte state care au legalizat prostitutia sint Canada, Mexic, cea mai mare parte din America de Sud, Israel, Australia si aproape toata Asia, tarile din sud-estul acestui continent fiind renumite pentru turismul sexual, care atrage milioane de turisti anual. In schimb, prostitutia este interzisa si sanctionata in tarile din sudul Europei, cum ar fi Spania si Italia, si in Statele Unite. In acest moment, in statul Nevada se deruleaza o campanie mediatica intensa cu scopul obtinerii legalizarii prostitutiei. Principalele argumente sint veniturile care ar putea fi obtinute atit de stat, cit si de investitorii privati in mod legal, dar si prevenirea transmiterii bolilor venerice.
In perioda interbelica, la Iasi erau 40 de bordeluri
In tara noastra, legalizarea prostitutiei s-a facut in anul 1899. Casele de toleranta erau conduse exclusiv de femei, care selectau fetele, le hraneau si le ofereau camere mobilate, iar in schimb le luau o cota din profit. Pe vremea aceea, existau in Iasi 300 de prostituate in statisticile oficiale si in jur de 2.000 in cele neoficiale, la o populatie sub jumatate fata de acum. Strada Garii concura cu strazile Cuza-Voda si Bratianu ca loc de intilnire a prostituatelor, iar strazile Uzinei, Gindu si Zugravi erau locurile cu stabilimente, parte legale, parte clandestine. In Iasi existau in jur de 40 de bordeluri, din care doar 20 legale. Tarifele prostituatelor nu erau deloc prohibitive. Serviciile uneia costau „intre un pol si doi poli” (20 pina la 40 de lei), in timp ce un prinz costa 50 de lei, mincarea fiind atunci mai scumpa. In 1930, guvernul nou ales, numit „purificator”, a hotarit desfiintarea caselor de toleranta. (Lucian LAZAR)

Comentarii