"Afacerea patutul"

duminică, 09 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 "Afacerea patutul"

O licitatie masluita ca la manual
In reteta descrisa mai sus, atit Dumitriu cit si Constantinescu au reusit performanta sa fie atit ingrediente, cit si bucatari. Mai exact, lucrurile stau in felul urmator. In 2001, s-a organizat licitatie pentru achizitia de mobilier, mai exact patuturi pentru copii, la gradinitele 1, 9 si 16 din subordinea Centrului de Executie Bugetara Gradinita cu program prelungit 25 (CEB PP 25). Comisia de licitatie a fost condusa de viceprimarul Vasile Dumitriu. Membrii comisiei au fost: consilier juridic Lacramioara Vernica, director economic Tamara Cudelcu si inginer directia patrimoniu Rozina Leurovici. La licitatie s-au prezentat trei firme: "Mobila si Binale", "Elytis Top" si "Compania Copos". Pretul cerut pentru intreaga cantitate de marfa, de catre "Mobila si Binale", a fost de 1,295 miliarde de lei, cel ofertat de "Elytis Top" de 1,282 miliarde de lei, iar "Compania Copos" a ofertat 1,313 miliarde de lei. Cum pretul cel mai mic era cel de 1,282 miliarde de lei, licitatia a fost adjudecata de "Elytis Top", patronata de Dumitru Constantinescu.
Pretul unui patut umflat de trei ori
Tot ce ati citit mai sus nu este decit o mimare grosolana a legalitatii. Oficial, a cistigat firma care a oferit pretul cel mai mic, dupa o licitatie corecta. De fapt, intreaga procedura a fost trucata de la inceput la sfirsit. In primul rind, cele trei firme nu puteau participa impreuna la licitatie, din simplul motiv ca toate erau controlate de afaceristul Dumitru Constantinescu. Acesta era actionar atit la "Elytis Top", cit si la "Mobila si Binale" si fost angajat la "Compania Copos". Acest lucru este interzis expres de lege. In al doilea rind, pretul pe patut a fost umflat de peste trei ori. Observatia a fost facuta chiar de inspectorii Directiei de Finante, in procesul-verbal rezultat in urma controlului afacerii "Gradinita". "Cistigatoare a fost desemnata societatea «Elytis Top», pentru valoarea unui patut copii de 1.932.600 de lei, fara TVA, in conditiile in care de la atelierul-scoala al ISJ au fost contractate prin CEB PP 25 patuturi pentru copii la 700.000 de lei cu TVA, dar care nici pina la aceasta data nu sint achitate". Pasajul este scos din procesul-verbal al Directiei de Finante din decembrie 2002. Practic, viceprimarul Dumitriu i-a bagat in buzunar lui Constantinescu aproape 1,3 miliarde de lei, facind o "gaura" de peste 800 de milioane de lei in banul public. Viceprimarul a preferat sa plateasca doua milioane de lei pe un patut, fara TVA, in loc de nici 600.000 de lei, tot fara TVA.
Primaria a bagat banii direct in buzunarul lui Constantinescu
Mai mult, asa cum se precizeaza in procesul-verbal, produsele "Elytis Top" au fost "achitate direct" de Primaria Iasi. Aceasta, desi legea cere ca banii sa fie mai intii trimisi CEB-urilor, care trimit banii spre diverse gradinite, in functie de nevoile fiecareia. In acest caz, insa, dupa ce afacerea a fost perfectata pina la ultimul amanunt intre Dumitriu si Constantinescu, acesta din urma a livrat patuturile la gradinite. "Bunurile au fost aduse si montate in cursul anului 2001, de reprezentantii societatii «Elytis Top», fara documente insotitoare, motivind ca acestea se afla la Primaria Municipiului Iasi, care a efectuat plata", se mai specifica in procesul-verbal de control al Directiei de Finante. Manevra de lucru "pe la spate" a pus Primaria intr-o situatie cel putin ciudata. "Aceasta procedura defectuoasa a condus la imposibilitatea Primariei Municipiului Iasi, in calitate de finantator, de a sti efectiv daca ce s-a platit s-a si livrat, avindu-se in vedere ca nici una din facturile in cauza nu este semnata in rubrica prevazuta pe documentul justificativ pentru «semnatura de primire»", conform explicatiilor inspectorilor Directiei de Finante.
Cel care i-a facut cadou lui Constantinescu peste 1,3 miliarde de lei este viceprimarul Vasile Dumitriu. Acesta, in calitate de sef al comisiei de licitatie, nu a facut nici verificari ale firmelor si nici ale ofertelor de pret. Mai mult, nu a verificat nici daca firma cistigatoare s-a achitat de obligatiile prevazute in contract. Cu toate acestea, "Elytis Top" a incasat 1,282 miliarde de lei, in timp ce o marfa de trei ori mai ieftina nu a fost inca platita, desi fusese contractata. La toate acestea, Dumitriu refuza in continuare sa raspunda. (Catalin PRISACARIU)
Viceprimarul Dumitriu le-a acordat iesenilor 30 de secunde din timpul sau
Viceprimarul Vasile Dumitriu si-a rupt, ieri, din timpul sau, aproximativ 30 de secunde pentru a vorbi cu reporterii "Ziarului de Iasi" pentru a raspunde contribuabililor ieseni despre cum le cheltuie banii. Si asta pentru ca a facut "imprudenta" de a iesi din biroul sau, pe care in ultimele zile l-a transformat intr-o
adevarata cazemata. In timpul avut la dispozitie, reporterul ziarului l-a intrebat pe Dumitriu daca se afla in relatii de prietenie sau rudenie cu afaceristul Dumitru Constantinescu, daca a colaborat cu acesta in timpul campaniei electorale a ApR, avind in vedere ca au fost colegi de partid. Ultima intrebare a fost daca firmele care au avut relatii contractuale cu Primaria au trimis angajati sau colaboratori pentru a lucra la vila sa din Pacurari. Aceleasi intrebari i le adresase public "Ziarul de Iasi" in numarul de ieri. "Raspunsul meu la toate intrebarile dumneavoasta este «Nu»" a spus viceprimarul, vizibil iritat, fara a face si alte comentarii. Vasile Dumitriu a refuzat sa-l primeasca pe reporterul ziarului in biroul sau pentru a purta o discutie sincera si la obiect in legatura cu modul in care au fost cheltuiti banii publici in afacerea cu numele de cod "Gradinita". Precizam ca viceprimarul a tratat ieri diferit alti colegi de breasla, ziaristi de la alte publicatii, cu care s-a intretinut minute in sir in cabinetul 2 din Palatul Roznovanu. (Mihai POPA)

Comentarii