RATC a dat pe un strung de 12 ori mai mult decit face

vineri, 24 ianuarie 2003, 00:00
2 MIN
 RATC a dat pe un strung de 12 ori mai mult decit face

Intr-un an, strungul de lux a functionat numai 20 de ore
Cele doua utilaje achizitionate sint un strung si o freza, intr-o singura zi. Pe 14 noiembrie 2001, s-a desfasurat o selectie de oferte la care au participat trei firme: "General Coop" din Piatra Neamt, "Karus Impex" din Iasi si "General Service" din Bucuresti. Pretul cel mai bun, 448 milioane lei fara TVA, a fost oferit de "General Service". Fara alte discutii, strungul a fost achizitionat, receptionat, facturat si pus in functiune tot in aceeasi zi. "A venit o adresa de la «General Service», prin care mi se cerea sa platesc penultima rata, de 100 milioane lei. Dar nu am pe ce da banii, pentru ca nu exista nici un contract de cumparare", declara Abalasei acum citeva luni cum a descoperit achizitia. In aproape un an de zile, strungul nu a functionat decit 20 de ore pentru ca tipul de strung adus nu corespundea cu cerintele RATC. Printr-un referat anterior achizitiei, inginerii RATC cereau un strung tip "carusel", necesar producerii bandajelor pentru roti. In loc, insa, a ajuns, de la "General Service", un strung pentru "prelucrari frontale", inutil regiei de transport. "Astfel de strunguri mai sint in regie, nu era nevoie de achizitia inca unuia", a adaugat directorul RATEC.
Nimeni nu se considera vinovat
Selectia de oferte s-a facut numai de ochii lumii. Din cele trei firme participante, una nu avea dreptul sa participe la selectia de oferte, deoarece se afla in proces de lichidare. Membrii comisiei de selectie de oferte se fac ca ploua. "Eu nu stiam ca «General Coop» din Piatra Neamt este in lichidare, altcineva trebuia sa verifice acest lucru", declara, in urma cu ceva vreme, fostul inginerul-sef al RATC, Iulian Stoica, la acuzatiile lui Abalasei. Cel care trebuia sa faca aceasta verificare este Dan Simin, seful biroului investitii, si el membru in comisie. Acesta a refuzat sa faca vreun comentariu in ce priveste acest aspect al selectiei de oferte. Stoica a adaugat ca de selectie ar fi trebuit sa se ocupe de fapt fostul director, Petru Girlea. "Acesta ar fi trebuit sa semneze actele, dar era plecat din Iasi in acel moment, asa ca am semnat eu", a spus Stoica.
Conform raportului directiei de Audit, desi strungul a fost achizitionat cu 540 milioane de lei, nu costa mai mult de 45 de milioane de lei. Tot astfel, pretul frezei nu putea sa depaseasca 25 de milioane de lei, dar a fost achizitionata cu 180 de milioane de lei. Practic, s-a platit o suma de 720 de milioane de lei pentru doua utilaje care costau cel mult 70 de milioane. "Ma indoiesc ca suma va fi recuperata de la furnizor. In acest caz, vom incerca recuperarea acesteia de la cei doi vinovati de achizitie", a mai spus directorul RATEC. Nici Iulian Stoica si nici Dan Simin nu au putut fi contactati pina la inchiderea editiei. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii