Reducerea facturilor la incalzire cu 10%, o gogoasa a Guvernului

duminică, 26 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Reducerea facturilor la incalzire cu 10%, o gogoasa a Guvernului

Gogoasa reducerilor la plata intretinerii s-a dezumflat la numai o zi de la coacere. Conform unei decizii a Guvernului, de acum doua zile, locatarii care platesc facturile catre RADET pina la scadenta beneficiaza de o reducere de 10% din suma. Administratorii spun ca masura este inutila, cu atit mai mult cu cit din ianuarie locatarii sint obligati sa achite factura la incalzire in 15 zile de la data emiterii ei de regie, si nu in 30 de zile cum a fost pina acum. "Reducerea de 10% este praf in ochi", a declarat, dur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL), Ioan Rata. Cel putin partial, vina neplatii la termen apartine insa si administratorilor de asociatii, care afiseaza listele de plata cu intirziere.
Nu toti furnizorii emit facturile in aceeasi zi
Pentru intretinerea de pe noiembrie, plata facturilor s-a putut face, fara penalitati, pina pe 10 ianuarie, avind in vedere ca termenul de plata a fost de 30 de zile. Aceasta inseamna ca factura la incalzire a fost emisa de RADET pe 10 decembrie. Pentru incalzirea pe ianuarie insa, plata ar trebui sa se faca in numai 15 zile, conform Ordonantei de Urgenta 197/2002. Practic, daca facturile vor fi emise de regia de termoficare pe 10 februarie, scadenta va fi la 25 februarie. In aceasta situatie, nici macar o asociatie din Iasi nu va fi vreodata cu plata la zi. O demonstreaza cit se poate de clar tocmai cei care string banii de la locatari, administratorii de asociatii. "Factura este emisa, de obicei, pe 10 ale lunii. Fiecare administrator trebuie sa mearga la RADET sa ia factura, in functie de care sa intocmeasca listele de plata", a spus Dumitru Plavan, presedinte de asociatie in N. Iorga. Acesta a aratat ca listele nu se afiseaza niciodata mai devreme de o saptamina, pentru ca "este nevoie de timp pentru calcule". "La mine la asociatie oricum nu ma grabesc, pentru ca pensiile vin intre 15 si 20 ale lunii", a mai spus Plavan. Un alt motiv invocat de administratori este acela al afisarii unei liste cit mai complete. "Nu toti furnizorii de utilitati emit facturile la aceeasi data, de aceea mai asteptam, pina vin toate", a spus Ioan Rata, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL).
Trebuie sa plateasca toti locatarii asociatiei ca sa se poata aplica reducerea
Unui locatar care are bani sa plateasca nu i-ar folosi insa la nimic daca ar plati la termen, in varianta in care, sa presupunem, listele ar fi afisate in timp util. Aceasta pentru ca este destul de greu de presupus ca toti locatarii din asociatie vor plati si ei la termen. De exemplu, intr-o asociatie cu 100 de familii, daca 99 platesc in termen, iar o familie nu, reducerea nu poate fi aplicata. "In acest caz exista o solutie. Daca asociatia are fond de rulment, poate acoperi si factura locatarului rau-platnic, urmind sa o recupereze ulterior", a declarat Ilie Stefan, consilier in ministerul Administratiei Publice. Acesta a recunoscut ca, in cazul in care mai multe familii nu platesc pina la scadenta, iar asociatia nu poate acoperi cheltuielile acestora, masura nu poate fi pusa in aplicare. Astfel, decizia reducerii cu 10% a facturilor in cazul platii la termen apare ca inutila. "Asta se intimpla din cauza faptului ca nu exista factura individuala. Daca ar fi asa, nu ar mai interveni decalajul intre emiterea facturilor si luarea la cunostinta de catre locatari, prin listele de plata", a mai spus Rata. Conform statisticilor RADET, cel mult 20% din ieseni platesc factura curenta pina la scadenta. Insa, in aproape toate cazurile, in fiecare asociatie exista cel putin citiva rau-platnici, ceea ce face ca factura pe asociatie sa nu poata fi achitata la termen. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii