Restructurari la singe la Universitatea Tehnica

marți, 19 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Restructurari la singe la Universitatea Tehnica

Patru sute de norme vor disparea odata cu acest an academic la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi". Intrunita ieri, in cadrul unei sedinte de birou senat, conducerea institutiei a luat aceasta decizie ca o ultima solutie pentru a se incadra in banii alocati de la bugetul de stat. "Statele de functiuni vor fi intocmite astfel incit sa se respecte norma de 10 studenti pentru un cadru didactic", a afirmat prof.dr. Gheorghe Zet, secretar stiintific al Universitatii Tehnice. Prin taierea celor 400 de posturi, unii universitari isi vor pierde piinea, altii aflati la virsta pensionarii nu vor mai primi prelungiri de activitate, iar altii vor fi trecuti "pe linie moarta", acordindu-li-se o norma in cercetare. In prezent, pentru cei aproape 13.000 de studenti ai UTI, exista peste 1700 de posturi didactice. Avind drept cauza imediata insuficienta banilor, restructurarea este, de fapt, impusa de scaderea numarului de studenti, fenomen continuu din 1990 incoace. In timp ce cifrele de scolarizare au fost din ce in ce mai mici de la un an la altul, profesorii au ramas la fel de multi ca in timpurile glorioasei "epoci de aur". La facultatile de Hidrotehnica, Chimie si Stiinta si Ingineria Materialelor s-a ajuns la o reala inflatie de cadre didactice: aici exista, acum, in medie, cite un profesor la opt studenti. Aceasta, in timp ce la facultati similare din Europa Occidentala, fiecarui universitar ii revin in jur de 20 de studenti. La UTI, cheltuielile cu salarizarea cadrelor didactice au ajuns sa inghita cea mai mare parte din bugetele facultatilor, aducindu-le in pragul falimentului. Cu atit mai mult cu cit, peste jumatate dintre universitarii de la UTI sint cu ani multi si grade inalte – de conferentiar si profesor – si, implicit, cu lefurile cele mai mari din grilele de salarizare. (Dorel CODINA)
Jumatate din studentii UTI au ramas "pe toamna"
Numai anul acesta, aproape jumatate dintre studentii UTI si-au carat sacii cu restante in sesiunea din toamna. "Peste 45% dintre studentii nostri s-au aflat in aceasta vara in postura de restantieri. Este o situatie trista, dar reala", a declarat prof.dr. Gheorghe Zet,
secretarul stiintific al senatului. Situatia inregistrata in acest an nu dezminte statisticele din ultimii ani, care arata ca aproape jumatate dintre studentii admisi la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" (UTI) ramin repetenti dupa primul an de studiu sau abandoneaza scoala. Trecerea la sistemul de invatamint superior bazat pe sistemul de credite transferabile a venit ca o mana cereasca pentru studentii politehnisti. Mai ales ca, de curind, conducerea universitatii le-a dat posibilitatea promovarii in anii superiori chiar daca nu acumuleaza numarul minim de credite necesar pentru acest lucru.Totalul celor care promoveaza si ajung sa-si dea licenta nu depaseste, in ultimii ani, 47% din totalul celor inregistrati in anul I.
Numarul mare al restantierilor si al repetentilor are o posibila explicatie. Nivelul general de pregatire al studentilor a scazut foarte mult in ultimul timp, in conditiile in care numarul candidatilor la admitere a depasit cu putin cifra de scolarizare existenta. (Dorel CODINA)

Comentarii