S-a instaurat haosul in calcularea cheltuielilor de intretinere

vineri, 19 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 S-a instaurat haosul in calcularea cheltuielilor de intretinere

Pe cit posibil, "Monitorul" verifica, de ani buni, toate sesizarile privind calcularea gresita a cheltuielilor de intretinere. Cetatenii descopera fie abuzuri ale regiilor care intocmesc facturile, fie greseli mai mult sau mai putin intentionate ale administratorilor care afiseaza listele de plata. De la inceputul anului, au fost sesizate inca patru cazuri de facturi neconforme cu ceea ce s-a consumat in realitate. Sefii RA "Termoficare", de cite ori sint prinsi cu mita in sac, isi cer scuze si promit sa nu mai faca. Administratorii care fura fie dispar in ceata, nemaistiindu-se nimic de ei, fie se acopera cu kilograme intregi de chitante si facturi dubioase, a caror verificare dureaza luni sau chiar ani de zile. Principala cauza a acestui fenomen este dezinteresul locatarilor, care se trezesc prea tirziu ca sint furati sau nu se trezesc niciodata. Insa nici administratia locala nu se dovedeste prea interesata de micile "ciupeli" practicate de regiile din subordine, nefiind luate niciodata masuri drastice impotriva celor care au bagat mina in buzunarul consumatorilor.
1 kg de fier cintareste mai mult decit 1 kg de hirtie? Sefii RAT zic ca da
Salariatii Regiei de "Termoficare" continua sa calculeze facturile la apa calda si incalzire dupa ureche. Lunar, zeci de milioane de lei, trecute din condei pe facturile de plata ale asociatiilor iesene, reprezinta, pentru regie, un mijloc comod de a-si rotunji veniturile. Concret, la o asociatie de locatari din strada Nicolae Iorga, cantitatea de agent termic folosita pentru incalzirea unui singur metru cub de apa rece era cu aproape 3.000 de lei mai scumpa decit ar fi fost normal. Aplicind un calcul matematic elementar, Dumitru Plavan, administratorul asociatiei, a demascat planul regiei de a incarca nejustificat facturile. El a demonstrat ca, pentru angajatii RAT, un kilogram de fier este mai greu decit un kilogram de hirtie. Conform facturilor emise asociatiei, pentru luna noiembrie 2000, blocul B6 din asociatie a consumat 74 de metri cubi de apa calda. Pentru incalzirea acestei cantitati de apa rece si transformarea ei in apa calda, RAT a consumat 3,8 gigacalorii. Impartind numarul de gigacalorii consumate la volumul de apa folosit de locatari, reiese ca, pentru incalzirea unui singur metru cub de apa rece, s-au folosit 0.050 Gcal. Tinind cont ca pretul unei gigacalorii este de 350.000 lei, rezulta ca, pentru incalzirea unui metru cub de apa, locatarii trebuie sa plateasca 17.733 lei. Suma rezultata este corecta, daca tinem cont ca, din evidentele RAT, pentru incalzirea unui metru cub de apa rece se folosesc 0,050 Gcal.
In schimb, la aceeasi asociatie, la un bloc racordat la acelasi Punct Termic, locatarii au consumat 397 de metri cubi de apa calda. Regia de "Termoficare" sustine ca, pentru a incalzi aceasta cantitate de apa, a folosit 23,2 Gcal, ceea ce inseamna un consum de 0,058 Gcal. Aplicind aceeasi metoda de calcul ca si in cazul precedent, reiese ca incalzirea unui metru cub de apa rece la acest bloc a costat regia 20.453 lei, adica cu 2.720 lei mai mult ca la blocul alaturat. "Nu-mi pot explica acest fenomen. Cum se poate ca la doua blocuri vecine, aflate la aceeasi distanta de Punctul Termic, incalzirea apei sa aiba preturi diferite? Este o anomalie pe care nu mi-o pot explica", a declarat Dumitru Plavan. Suma cu care a fost incarcata factura blocului B6 este doar de 1 milion de lei, ceea ce nu este atit de important. Semnificativa este metoda de calcul a angajatilor regiei, care nu renunta la astfel de practici paguboase, care-i determina pe ieseni sa aiba semne de indoiala de fiecare data cind primesc factura de la RAT. "Asociatia noastra este la zi cu plata intretinerii, insa nu le pot permite sa rotunjeasca consumurile. Le-am explicat si celor de la regie ca, daca vor continua cu astfel de metode, majoritatea asociatiilor vor refuza sa plateasca", a explicat Plavan.
Contactat telefonic, Vasile Enache, inginerul-sef al regiei, nu a putut explica de unde reiese aceasta diferenta de tarif. "Administratorul asociatiei trebuie sa vina la regie, si vom clarifica aceasta problema doar in doua minute", a exclamat, indignat, Enache. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii