S-a produs minunea anularii datoriilor la intretinere

vineri, 05 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 S-a produs minunea anularii datoriilor la intretinere

Iesenii cu mari datorii la intretinere au scapat de aceasta povara. Desi controversata ordonanta de anulare a datoriilor, propusa de Guvernul Isarescu, parea sortita esecului dupa numirea noului guvern, aceasta a fost totusi publicata in "Monitorul Oficial". Din acest moment, prea putine se mai pot intimpla, noul premier abtinindu-se sa anunte o eventuala retragere a acestei adevarate mane ceresti cazute in capul datornicilor. Mai mult, in forma publicata, ordonanta este si mai generoasa: acum vor fi sterse nu numai facturile la agentul termic, ci si cele de la gaz si apa potabila. Singurul lucru pe care trebuie sa-l mai astepte restantierii este aparitia normelor metodologice.
Lantul compensarilor se opreste la bugetul de stat
Ideea gindita de Guvernul Isarescu a fost sub forma unei compensari in lant, facuta numai pe hirtie, fara a se folosi bani lichizi. Astfel, populatia scapa de datoriile inregistrate pina la 31 martie 2000 catre asociatia de locatari, dar cu conditia sa-si achite facturile pe lunile urmatoare, pina la zi. Asociatia isi sterge aceleasi datorii din contabilitatea regiilor locale prestatoare de servicii. La rindul lor, acestea isi anuleaza datoriile fata de bugetul de stat si pe cele de la principalii furnizori de materie prima. Atunci cind furnizorii de materii prime nu inregistreaza datorii nici la stat, si nici la alti parteneri de afaceri, cu suma respectiva compenseaza obligatiile viitoare fata de bugetul de stat.
Categoriile care scapa de datorii
Exista trei conditii impuse de Guvern pentru acordarea acestor ajutoare. In primul rind de stergerea datoriilor vor beneficia numai familiile ale caror venituri lunare nete se incadreaza intre 600.000 lei si 1 milion lei/membru de familie. In al doilea rind, anularea se va face, in procente diferite, la familiile care si-au achitat integral sau partial facturile din perioada aprilie – octombrie 2000. A treia conditie este ca familia care va beneficia de aceasta ordonanta sa achite facturile la intretinere pentru iarna 2000-2001.
Iata cele trei grile de venituri:
1. In conditiile in care o familie are un venit mediu net pe membru sub 600.000 lei si si-a achitat integral factura la intretinere pentru perioada aprilie – octombrie 2000, datoriile inregistrate la 31 martie 2000 se anuleaza integral;
daca a platit intre 50% si 99% din totalul cheltuielilor pentru perioada aprilie – octombrie, datoriile se anuleaza in proportie de 90%
daca a platit intre 25% si 49% din facturile cuprinse intre aprilie si octombrie, 80% din datorii se anuleaza,
2. Daca o familie are un venit mediu net pe membru cuprins intre 600.001 lei si 750.000 de lei si si-a achitat integral restantele pe aprilie – octombrie, datoriile inregistrate la 31 martie 2000 se anuleaza in proportie de 90%
daca familia si-a platit intre 50% si 99% din facturile emise intre aprilie si octombrie, se anuleaza 80% din restantele existente la sfirsitul lunii martie 2000.
daca familia a reusit sa plateasca doar intre 25% si 49% din totalul cheltuielilor inregistrate intre aprilie si octombrie, se anuleaza 70% din restantele anterioare lunii martie 2000.
3. Daca o familie are un venit mediu net pe membru cuprins intre 750.001 si 1.000.000 lei si si-a achitat facturile pentru perioada aprilie – octombrie, 80% din datoriile inregistrate la 31 martie 2000 se anuleaza
daca a platit intre 50% si 99% din cheltuielile acumulate intre aprilie si octombrie 2000, se anuleaza 70% din restantele avute la sfirsitul lunii martie 2000;
daca a achitat intre 25% si 49% din cheltuielile aferentele intervalului aprilie – octombrie, se radiaza 60% din datoriile inregistrate la 31 martie 2000.
Familiile care vor primi aceste inlesniri la plata obligatiilor vor fi obligate sa plateasca integral facturile la energia termica in perioada noiembrie 2000 – martie 2001. De exemplu, familiei care va plati factura la agent termic pe noiembrie 2000, ii va fi stearsa o cincime din datoria inregistrata pina in martie 2000. Daca familia achita si factura pe decembrie a.c., atunci i se mai anuleaza inca o cincime din datoriile precedente. In cazul in care o familie nu respecta plata facturilor curente, va pierde posibilitatea de anulare a datoriei restante, anterioare lunii martie 2000.
Normele metodologice de aplicare a acestei ordonante vor trebui elaborate de Ministerul de Finante si de cel al Functiei Publice pina la 15 ianuarie 2001. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii